Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zimozielony ogród przy białym domu 15:45, 12 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Brama do innego wymiaru

Widać Cię Danusiu w lustrze
Zimozielony ogród przy białym domu 13:14, 12 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Chciałbym to zobaczyć z kompletnym trawnikiem cudo
Zimozielony ogród przy białym domu 11:23, 12 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Widziałam coś takiego, owszem, ale dla mnie to bez sensu, my tak nie robimy.

Obwódka z kostki to obwódka z kostki, ona utrzymuje żwir i oddziela od trawnika. Mam tak u siebie zrobione, natomiast jeśli jest kostka, ale nie ma krawężnika z kostki to ekobord można zastosować, tylko wg mnie będzie go widać i jest to mniej estetyczne. Lepiej żeby plastiku nie było widać za bardzo.

Nie ma sposobu, żeby trawa nie właziła między szpary w kostce, ekobord też przerośnie i wlezie. Dlatego jeśli chcemy mieć idealne kanciki trawnika, najlepiej je utrzymać jeśli między trawnikiem a rabatą nic nie ma. Bo docinanie przy kostce jest bardziej pracochłonne.

Tutaj są podane za i przeciw
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

No właśnie, tak mi przyszło do głowy, że żebrami do trawnika - to już wcale nie będzie można robić ,,kancików" przy kostce i dopiero będzie mordęga jak powyłazi.

Szukam po prostu cały czas takiego rozwiązania bym mogła np. dwa razy do roku jak przyjadę dociąć ten kant, nawet jak to zajmie dłużej, bo nie ma kto tego robić... wiem, że szukam rozwiązań dla leniwych, ale... podobno z lenistwa rodzą się najlepsze wynalazki
Zimozielony ogród przy białym domu 11:00, 12 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kawa czy herbata?

ależ mi się podoba to ostanie ujęcie

Gosiu a co Ty tam robisz??? przyjedź i do mnie - bardzo nalegam taki pomocnik jak Ty jest bezcenny
Zimozielony ogród przy białym domu 09:10, 12 wrz 2012

Do góry
Tylko sobie zrobię małe ...wow, bo cóż więcej pisać, pięknie jak wszystkie realizacje Danusi,
Teraz tylko czekać na wykończenie i detale no i na następny serial z typu made by Gardenarium.
Zimozielony ogród przy białym domu 09:05, 12 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Witam Was w nowym wątku o białym domu i jego ogrodzie.

Młoda, fajna rodzina tu mieszka z 12 -to letnim synem (Mati), który na pewno będzie albo ogrodnikiem, albo architektem krajobrazu, ja to wiem Widzę jak się interesuje i jak lubi kwiaty

Wszyscy w tym domu kochają ładne ogrody i dopracowane detale. Mam nadzieję, a raczej to wiem, że ogród im się spodoba. Projekt został zrobiony zimą, realizacja już w toku, jedyną przeszkodą są braki w szkółkach, bo na kopane rośliny jeszcze za wcześnie, a z pojemnikowanych trochę się trzeba najeździć.

Ten ogród ma bogatą historię, bowiem kiedyś podobno był wspaniały, jednak kiedy obecni właściciele postawili dom, okazało się że wszystkie owocowe drzewa i krzewy sa mocno podniszczone i zaniedbane, a co najgorsze rosną chaotycznie porozrzucane po całym przyszłym trawniku i wyglądają niestety...kiepsko.

Panuje mały chaosik Czas ogarnąć go i uporządkować przestrzeń, wprowadzić wodę, kąciki do siedzenia. Zadbać o ładne widoki z okna i tarasu. No i front domu jest nie mniej ważny.

jaka niesamowita różnica, caculko

Fajne to porównanie. Widać ogrom włożonej pracy i ten niesamowity Danusiowy efekt. Macham
Mój mały raj na ziemi :) 07:32, 12 wrz 2012

Do góry
Ja mam żabę w wodzie, dziś widziałam na liściu. A myślałam, że do tego stawu żaby nie trafią... ale cieszy mnie to
Zimozielony ogród przy białym domu 07:25, 12 wrz 2012

Do góry
Widziałam coś takiego, owszem, ale dla mnie to bez sensu, my tak nie robimy.

Obwódka z kostki to obwódka z kostki, ona utrzymuje żwir i oddziela od trawnika. Mam tak u siebie zrobione, natomiast jeśli jest kostka, ale nie ma krawężnika z kostki to ekobord można zastosować, tylko wg mnie będzie go widać i jest to mniej estetyczne. Lepiej żeby plastiku nie było widać za bardzo.

Nie ma sposobu, żeby trawa nie właziła między szpary w kostce, ekobord też przerośnie i wlezie. Dlatego jeśli chcemy mieć idealne kanciki trawnika, najlepiej je utrzymać jeśli między trawnikiem a rabatą nic nie ma. Bo docinanie przy kostce jest bardziej pracochłonne.

Tutaj są podane za i przeciw

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje
Zimozielony ogród przy białym domu 23:18, 11 wrz 2012

Do góry
Podobne klimaty, u Ciebie też podlewa
Ogród zmyślony 23:18, 11 wrz 2012

Do góry
Maja świetnie wygląda taka zamyślona
Sadzimy cebulki kwiatowe 23:16, 11 wrz 2012

Do góry
Sadzenie cebulek w koszykach

Richie napisał(a)

Jeszcze dosadziłem cebulki tulipanów a częściowo wymieniłowie na nowe

wyjmowanie koszyków ze starymi cebulami

i już nowe

w podłużnych koszykach powtarzam ten sam kolor na zmianę z okrągłymi w których są różne kolory

Zimozielony ogród przy białym domu 22:49, 11 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba iść umyć lustro, ale jeszcze klej schnie i nie można

Jak lustro umyte będzie, to zrób zdjęcie w tej samej pozie, to zobaczysz o jakim ciachu mówię
dobranoc
Zimozielony ogród przy białym domu 22:49, 11 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam Was w nowym wątku o białym domu i jego ogrodzie.

Młoda, fajna rodzina tu mieszka z 12 -to letnim synem (Mati), który na pewno będzie albo ogrodnikiem, albo architektem krajobrazu, ja to wiem Widzę jak się interesuje i jak lubi kwiaty

Wszyscy w tym domu kochają ładne ogrody i dopracowane detale. Mam nadzieję, a raczej to wiem, że ogród im się spodoba. Projekt został zrobiony zimą, realizacja już w toku, jedyną przeszkodą są braki w szkółkach, bo na kopane rośliny jeszcze za wcześnie, a z pojemnikowanych trochę się trzeba najeździć.

Ten ogród ma bogatą historię, bowiem kiedyś podobno był wspaniały, jednak kiedy obecni właściciele postawili dom, okazało się że wszystkie owocowe drzewa i krzewy sa mocno podniszczone i zaniedbane, a co najgorsze rosną chaotycznie porozrzucane po całym przyszłym trawniku i wyglądają niestety...kiepsko.

Panuje mały chaosik Czas ogarnąć go i uporządkować przestrzeń, wprowadzić wodę, kąciki do siedzenia. Zadbać o ładne widoki z okna i tarasu. No i front domu jest nie mniej ważny.

jaka niesamowita różnica, caculko

Zimozielony ogród przy białym domu 22:36, 11 wrz 2012

Do góry
Ozz napisał(a)
A ciekawa jestem, jakby się chciało położyć ekobord między trawnikiem a np. owódką z kostki, lub kostką to w którą stronę musiałby mieć ,,lico"... no bo kostkę to nie wiem czy się na nim położy... i czy dawać podsypkę, bo przecież się te ,,gwoździki" nie wbiją chyba za głęboko... no same dylematy

W takim przypadku nie trzeba, albo kostka, albo ekobordy
Zimozielony ogród przy białym domu 22:35, 11 wrz 2012

Do góry
Trzeba iść umyć lustro, ale jeszcze klej schnie i nie można
Zimozielony ogród przy białym domu 22:34, 11 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jedyne zdjęcie moje dziś, sama sobie zrobiłam

ale ja tam ciacho widzę w tym lusterku.

A właśnie, że nie będę stękać nad ogrodem, przecież wszystko wiadomo. Pooglądam w milczeniu, a na koniec sobie westchnę tylko, że- no fajnie znowu jest
Zimozielony ogród przy białym domu 22:28, 11 wrz 2012

Do góry
nebel napisał(a)
Przepraszam, ale cos przeoczyłam, Danusi, co to za roslina - ta na pierwszym planie

Bonsai z cisa

Zimozielony ogród przy białym domu 22:25, 11 wrz 2012

Do góry
Dysze dobieramy

Zimozielony ogród przy białym domu 22:24, 11 wrz 2012

Do góry
Końcówka trawnika

Wgłębnik

Zimozielony ogród przy białym domu 22:22, 11 wrz 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies