Kochana mylisz się - właśnie, że doskonała . Uwielbiam takie rzeczy. Są piękne i niepowtarzalne. Podziwiam Twoje umiejętności i cierpliwość przy robieniu tak pięknych, ale przecież jak pracochłonnych rzeczy .
Mój ogród powstaje na działce, która ma trochę ponad 3 tys mk. W 2011 roku powstał jedynie warzywniku, który w tym sezonie ulegnie całkowitemu przebudowany. Cześć ozdobna powstaje praktycznie od 2 lat. Staramy się (ja i mój M) by ogród miał charakter nowoczesny, z ograniczoną ilością gatunków. Działka jest spora zatem projektujemy (duże słowo) ją poszczególnymi rabatami. A teren nie jest łatwy bo ma 4 metrowy spadek, dom postawiony jest sporo ponad pierwotnym poziomem gruntu i dodatkowo nie mało u tu zafalowań terenu - można to nazwać wyzwaniem A teraz trochę pisma obrazkowego z poprzednich sezonów.
Obejrzałam ostatnie strony i jestem pod wrażeniem waszych prac, mebli, wianków. Nie próżnujecie
Nie wiem, czy nie za pochopnie wstawiam zdjęcia mojej pierwszej robótki na szydełku. Nie dość że nie skończona, to jeszcze nie za doskonała. Ależ przy tym jest pracy, podziwiam wszystkich cierpliwych szydełkujących.
Moim celem jest zrobienie narzuty i chyba będę musiała rozłożyć pracę na lata
Matylda z papieru na ogród łatwo sie przenosi! Od tego są patyki i sznurem oraz miarka (o ile robisz dokładny plan z nasadzeniami. Można też weżami ogrodowymi sobie pomóc. Tak zanim cokolwiek zdziałałam wyznaczyłam wszystko patykami i sznurkiem O tak to wyglądało:
Jak obejrzysz to napisz to usunę zdjęcie, żeby Ci wątku nie zaśmiecać.
Dziękuję Danusiu. Chcę by thuje nabrały trochę w obwodzie tzn, teraz w większości lekko się stykają, a chcę by nie było prześwitów i oczywiście żeby schludnie wyglądały tj. równo. Może tego nie widać, ale to są te moje maluchy sadzone w 2011 r. i mają obecnie wysokość od ok. 1,60 do 2,20 (pojedyncze tak wyskoczyły na 2,20) . Tak to wtedy wyglądało )):
Ma to być docelowo zwarty wysoki żywopłot myślę max 3,5 - 4 metry. Życzyłabym sobie aby kiedyś wyglądał tak jak na tym zdjęciu z Twojej realizacji - Ogród miłośników roślin (https://www.ogrodowisko.pl/watek/702-laurowisnia-wschodnia-prunus-laurocerasus?page=5)
I nie wiem czy lepiej rozciągnąć sznurek i przyciąć wszystkie równo nożycami ręcznymi lub elektrycznymi czy też skracać tylko przewodniki czyli ciąć sekatorkiem na rozgałęzieniach (czubki).
p.s. Wszystko co tam teraz koło nich rośnie będę przekopywać np. cisy w tym roku , bo latem jest tak gęsto, że nie ma gdzie ręki wcisnąć i mi się thuje od dołu zaczęły ogałacać, a tam są tylko irysy, hosty, żurawki i orliki ma być docelowo minimalistycznie albo sama kora albo ewentualnie jakieś niskie trawki lub turzyce w nóżki i będzie dość
Serdecznie dziękuję za uwagę i pozdrawiam