Co metr mniej więcej,. ale można też sadzić nawet trzy sztuki w jeden dołek. Wszystko zależy od tego jak chcemy je potem prowadzić i ograniczać bądź nie.
Danusiu moja lawenda rośnie z powodzeniem w pol cieniu od siedmiu lat co roku robię z niej młode. W tym roku zrobiłam w kole 25 nowych które już podwoiły wielkość.
Pewnie będą ładniejsze bo w samym słońcu
Witaj, czy lubisz ten układ a tylko Ci potrzeba pomysłów na nasadzenia czy ewentualnie chcesz się pozbyć części albo całości trawnika?
Jakie są wymiary tego przedogródka?
Jeśli kora jest sosnowa i przekompostowana a nie świeża to wszystko w porządku, ona nie spowoduje zbytniego zakwaszenia gleby. Ma ph lekko kwaśne.
Niedobra jest kora z drzew liściastych, bo hamuje wzrost róż ze względu na garbniki.
Róże lubią jednak najbardziej obornik, kompost i próchnicę i tym najlepiej je ściółkować. Obornik powinien być odleżały kilka lat, dobrze spróchniały i pulchny, Warto go rozłożyć grubo pod każdy krzew różany a nawet na całą różaną rabatę.
Kontynuuję po rodzicach opiekę nad ogródkiem, ale odczuwam już kłopoty z pieleniem.
Tata bardzo lubił róże i założył dużą grządkę na te kwiaty, która teraz dla mnie jest uciążliwa w pieleniu,
ale nie chcę się z nią rozstawać.
Znajomi poradzili mi, by ziemię na niej posypać korą i rzeczywiście ograniczyło to wychodzenie chwastów. Tymczasem teraz usłyszałam, że ziemia przy różach nie powinna być przysypywana korą, bo to podobno zakwasza ziemię, a róże tego nie lubią.