Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

monteverde 17:52, 09 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Jesienne porównania:
Wrzesień 2011

Wrzesień 2012

ależ się pięknie wszystko rozrosło te horti tak się pchają jakby chciały ta ławeczkę na środek trawnika wypchaćpozdrawiam Ewo
Gardenarium 17:54, 09 wrz 2012

Super Ewciu masz kącik ławkowy.

Instagram Ogrodowiska
Tess 14:10, 10 wrz 2012

Jak pszczoły, Pszczółko? Uspokoiły się?

Miłego dnia
Pszczelarnia 14:44, 10 wrz 2012

Witaj Tess, miło Cię "widzieć"

Pszczoły pięknie latają po sadźcach, kłosowcu, nawłoci, rozchodnikach. Aż miło popatrzeć. Niesamowity rejwach jest w ogrodzie od wczoraj (poprawa pogody). Zapomniały, że nie są osami (os mało w tym roku u nas) i dobierają się do spadów śliwkowych, jakże daremna to praca! Jeszcze 1 zakarmianie i będą przygotowane do zimy. Lekarstwo na wzmocnienie też dostały.
Czegóż chcieć więcej!

W sprawie naparstnic, ławeczki info potem.
popcorn 15:48, 10 wrz 2012

U nas też bzycząco na rozchodnikach
Kącik łąwkowy super! To Limelight? Niesamowite jakie wielkie!!! może moje w przyszłym roku zakwitną chociaż?

pozdrawiam!!
Tess 15:52, 10 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Zapomniały, że nie są osami (os mało w tym roku u nas) i dobierają się do spadów śliwkowych, jakże daremna to praca!

Z obawą wielką (po swoją pszczelą ignorację upubliczniam) zapytam: dlaczego daremna? Nie mają z tego żadnych korzyści?
Pszczelarnia 16:11, 10 wrz 2012

Nie mają organu, żeby pobrać słodkość śliwek. W stanie płynnym tak, może sobie lizną? Ciekawe to zagadnienie i muszę je zgłębić. One pobierają nektar z kwiatu taką rureczką.
Kuklik 18:19, 10 wrz 2012

Ewuś podziwiam ile wiesz o pszczołach choć za każdym razem jak czytam, to mam lekką gęsią skórkę, dla mnie one są jakieś trochę straszne...
Gabriela 19:27, 10 wrz 2012

Ewo, ogródek ziołowo-kwiatowo-warzywny przecudowny, a kącik z ławką zachwyca, hortensje wspaniale się rozrosły. Co do siadania na wlasnej ławce przez właściciela tejże ławki, coś o tym wiem. Nieliczne to chwile.
Pszczelarnia 21:05, 10 wrz 2012

Naparstnice rosły sobie same nad dawnym strumieniem. Potem już się nie rozsiewały same, bo brzegi strumienia się osuszyły. W lipcu wysiałam z innymi i one nie wzeszły w ogóle. Ale nic straconego, ponowię próbę w przyszłym roku.

Co do hortensji, mam też taką (NN), która kwitnie ledwo jednym kwiatem. Jakaś wrażliwsza i spowolniona, Unique chyba się nazywa. Generalnie ich kwitnienie uwarunkowane było/jest podłożem (dałam mnóstwo przerobionego obornika, kompostu, ziemi rodzimej - w tym miejscu jest ił i torfu kwaśnego niewiele) i wody nie żałowałam. No i krety tych nie podryły, bo inne to niestety dochodzą do siebie po nierównej walce.

A ławeczka jest z widokiem na pasiekę i ja naprawdę na niej przysiadam, wierzcie mi.

A na koniec róża 'Louise Odier' - pierwszy rok u mnie. Absolutna piękność.

A świecznica 'Brunette' jeszcze nie kwitnie. Bardzo chucham na nią. Bo to pamiątka z podróży.