Inspiracje pochodzą z moich podróży po prywatnych ogrodach Anglii, Holandii i Niemiec, wystaw ogrodniczych, dzięki prenumeracie angielskich czasopism, których mam całą masę i lubię przeglądać, często nawet te sprzed kilku ładnych lat. Ostatnio fajny pomysł wpadł mi w oko i na pewno jak będzie taki kształt rabatki do zagospodarowania, to wykorzystam.
Moja głowa też pełna ciągłych myśli, także to co jest w szkółkach do kupienia podsuwa nowe zestawienia i pomysły. Po prostu trzeba mieć umysł otwarty na ciągle nowe rozwiązania, choć wydawać by się mogło, że czasem rośliny są te same.
Dodaję co roku nowe na swoją żelazną listę, np w tym roku dodałam duuużo turzyc i Hakonechloa, a w zeszłym grujecznik i ambrowiec.
Duży postęp wydaje mi się zrobiłam w zakresie wody w ogrodzie. możliwości techniczne w tej dziedzinie są dużo większe niż kilka lat temu.
Wystawa w Essen także kształtuje mój "warsztat" a najbardziej Chelsea Flower Show, gdzie jestem weteranką. To już 8 lat.
Danusiu bardzo podobają mi się nasadzenie od ulicy, w ogóle, ale mam pytanie, czy aby posadzic sobie cos od strony ulicy trzeba miec jakies pozwolenie od Gminy czy cos w tym stylu?
Danusiu twój czas zbyt cenny ... nie wiem o czym Pszczółka nadmieniała ... bo bym wynorała gotowca ... ale zbliża się zima i będziemy wszyscy mieli parę wolnych wieczorów ... miło mi będzie Cię Danusiu gościć
Siatka przeciw kretom to jest to!!! nie trzeba płoszyć, wypędzać, zmieniać kierunku rycia, stać z łopatą i czekać, a kret i tak bystrzejszy, chociaż ślepy...
Odwieczna walka ogrodnika z kretem lub odwrotnie, bo w końcu kto tu był pierwszy
Buki jak marzenie. Coś pięknego. Fajne te kule, wyglądają trochę jak wielkie bańki
mydlane, nie mogę się doczekać aż będziecie montować Będą emocje na 100%.
Znam ogród gdzie już duża posadzona rosła 7 lat miała ponad 3 m i poprzednia zima ją wykończyła.A właściciele myśleli,że skoro już się zaaklimatyzowała to nic jej nie będzie.Jest więc nieprzewidywalna jej wytrzymałość.Pozdrawiam dziewczyny serdecznie.
Odwiedzam, ale na ten wątek to ja muszę sobie więcej czasu przeznaczyć aby znaleźć opowieść o której słyszałam od Pszczelarni, bo nie wiem gdzie ona jest.
Tak właściwie to nie jestem na 100% pewna bo ma takie szerokie żdźbła, moja ma okrągłe prawie w przekroju.
Mam całkowite zaufanie do Twojego oka Więc to na pewno ta. Ważne że Carex! To już nie zmyli mnie w
szkółce. Dzięki poprzednim realizacjom zdecydowałem się na "Ice Dance" i powiem że lepszej trawki chyba nie
mogłem sobie wymarzyć. Ta miedziana daje super efekt przy serbach. Ślicznie dziękuje za dokładniejsze fotki :*