Stare jabłonie prawie do końca przycięte- zostało jeszcze pół drzewa przyciąć.
A to żywopłot po zimie- chyba nie jest źle- A tak nawiasem mówiąc to jest on częściowo z Brabanta i jeszcze jakiejś innej tuji( trochę ładniejszej)- co drugie przęsło. Ale jak widać Brabant jest ok na żywopłot dobrze cięty.
Przed chwilą wróciliśmy z bardzo długiego spaceru po naszej cudownej okolicy i wszędzie już śnieg topnieje, ale wciąż jeszcze jest go dużo. Wyciąg nadal chodzi, więc można pozjeżdżać na nartach.
Siedzę z kubkiem białej herbaty na tarasie i grzeję się w ostatnich promieniach słońca.
Poprzycinane brzozy. Chyba przez trzy lata nie były przycinane i strasznie urosły. Nie mogę dopuścić do tego aby urosły za wysokie bo nie będzie ich można samemu przyciąć.
Na ostatnim zdjęciu widać ile mam jeszcze drzew owocowych do przycięcia
Witaj, o jaki cudowny ogród przepiękny, jestem zauroczona, czy twoje rabaty są na podwyższeniu tam gdzie masz dereń i świerk serbski? Czy masz pod kora jakąś matę czy kora bezpośrednio na ziemi?
Ale dziś piękny dzień!! Az korci żeby coś porobić... Ale niestety, nocne przymrozki wstrzymują.. Musze znaleźć kogoś kto zna się na przycinaniu drzew owocowych. Nie chcę na samym początku dać z tym ciała.. Czytam o cięciu, ale jakoś mało do mnie to przemawia.. Opryski muszą czekać. Już trąbię mojemu M. ze ma się przygotowac lada moment to transportu naszego końskiego obornika, którego na nas czeka pokaźna jeszcze sterta.
słońce tak dziś rozpieszcza, że tylko się uśmiechać
nie strasz...moje dają radę i każdej wiosny dokupuję kolory, które się niezbyt mocno rozrastają i nie mogę ich dzielić...w tym sezonie, są to białe i błękitno/fioletowe
1/ to Carex morrowii 'Ice Dance'; w kolejnych dniach będzie miał swoją indywidualną galeryjkę bo też się ładnie ustawiał do zdjęć
2/ jesli chodzi o układ gałęzi to moją faworytą jest Leszczyna pospolita 'Contorta' (Corylus avellana 'Contorta')u mnie nie była jeszcze podcinana od dołu, ale wiosną zrobię jej fryzjera ...
uwielbiam też wierzbę mandżurską, bo i kolorem i znów poskrecanymi gałązkami złapała mnie za serce (Salix matsudana) ale to duże drzewo...ja ją ostro tnę
2/ jeśli chodzi chodzi o korę, to pozostanę wierna brzozom (nie może być inaczej, pogniewałyby się na mnie)...
oto moje subiektywne, Wilcze zdanie na temat urokliwych drzew w moim ogrodzie
ale jak obie wiemy, ilu ludzi, tyle opinii
Moje maleństwa
I trochę z innej beczki - spójrzcie jaka przepiękna, stara brama. Mieć choć połowę takiego cuda... Już ja wiedziałabym co z tym zrobić .