Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gdzieś na końcu świata... 22:02, 25 lis 2014

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Puk puk Małgoś co tam u Was? Jak po imprezie? Buziam.

Basiu wszystko super, wczoraj wszyscy odpoczywaliśmy po imprezce i wspominaliśmy ten rok życia Miesia, dzisiaj było szczepionko, trochę płaczu ale dzielnym pacjentem jest mimo wszystko hehehe a to mała fotorelacja z imprezki :*

Ogród z widokiem na jezioro 22:01, 25 lis 2014

Do góry
yolka napisał(a)

Oczywiście, że tak, poszperam i zaraz wrzucę dowód rzeczowy
Dla Boćka i nnych niedowiarków dowód rzeczowy, że najlepiej mi wychodzi uprawa warzywek

takie zapasy, to ja rozumiem najsmaczniejsze, najzdrowsze, najlepsze
Ranczo Edy 21:57, 25 lis 2014

Do góry
gratulacje na 300 stron, oby kolejne szybko przybywały
pozdrawiam :*
Pszczelarnia 21:51, 25 lis 2014

Do góry
Bardzo ciekawy, zaskakujący kompozycyjnie ogród Danusi z Sosnowa, położony na skraju wysokiej skarpy.

Ranczo Edy 21:50, 25 lis 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Moje wakacyjne ulubione

Mimoza to ?
Edytko wybacz
Żurawka - Heuchera 21:41, 25 lis 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Bardzo dziękuję za pomoc w oznaczeniu.Doliczyłam się 23...pozostała jeszcze jedna,zmienna ...
...to jej

-
chyba tiarelka,zielona,delikatne listki,wytwarza długie rozłogi ...

Być może Heuchera ' Sparkling Burgundy'

A to drugie nie jest tiarelą to jakaś inna bylina.
Ogródek Ewy 21:39, 25 lis 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Świetna sprawa z tymi wyszywankami dla wnuków
Może tez musiałabym pomyśleć ale czasu na razie brak na wszystko
Pozdrowienia przesyłam cieplutkie i dalszego zapału do wyszywanek życzę

Zapału na bank nie stracę, bo to jeden z moich "bzików" (a mam ich trochę) gorzej z oczami, bo zaczynają odmawiać posłuszeństwa. Dziś dokupiłam mulinę i mogłam skończyć buziaczka, w międzyczasie zakończyłam wyszywanie literek na metryczce dla dziewczynki, która urodziła się wczoraj.

A że dziś Święto misia, to jest miś. Co by dyskuty nie było, to ten jest w majtusiach

Ranczo Edy 21:34, 25 lis 2014

Do góry
Zamroczyło mnie przy tym katarze nochal mam zatkany i nie mysle a gratulacje z powodu 300 stronki biegne na złamanie karku Ci złozyc kochana by Twoje roslinki zawsze tak pieknie rozkwitały i nasze oczy cieszyły buziolki

Moje wakacyjne ulubione
W kamiennym kręgu od początku 21:30, 25 lis 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, jestem pod wrażeniem, szybko uwinęliście się z budową . Domek śliczny.

A ta roślinkę, karmnik ościsty bardzo lubię

Pozdrawiam ciepło
Ewciu, tak jakoś się nam ulożyło, że jesteśmy już na finiszu....karmik też bardzo lubię sam się rozsiewa pomiędzy kamieniami, a o to mi właśnie chodziło
Pszczelarnia 21:19, 25 lis 2014

Do góry
I wyjątkowy ze względu na położenie i styl ogród w Przemyślu, założony przez Marka:

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:12, 25 lis 2014

Do góry
Kasiu, samego słoneczka w serduchu Ci życzę....takiego jak to pole rzepaku
Kiedyś będzie tu ogród 21:09, 25 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Aniu czyżbym ściągnęła cię telepatycznie? Ja właśnie jestem na chrzcinach twojego ogrodu. Za kibicowanie dziękuję, bardzo się przyda.

Co do stawu to oczywiście zaczęły się schody.
Po pierwsze woda nachodzi szybciej, niż bym na tą chwilę chciała i nie wiem czy uda się zrobić tę pierwszą półkę (nie ma później gdzie tej wody odpompować).
Tu dochodzimy do pkt. 2 - a mianowicie męskie ręce do pomocy (czytaj: mojego eMa) mam całe dwa dni w miesiącu, i jak samej wleźć w ten dół i bić pale.
Po trzecie - skąd wziąć takie cudo jak kantaki do robienia faszyny?
4.- Ile trzeba zakładać, że taki pal będzie wbity w ziemię (1/3 długości wystarczy).
5-No i czy pale do umacniania półek się koruje?

Piękny zmierzchnik, pierwszy raz widzę

To jest problem, bo woda musi być spuszczona, wzmocnienie jest solidne jak zrobione od podstawy. Przy sypkich brzegach wszystko będzie się obrywać. Tego problemu przez ekran niestety nie rozwiążemy, mogę ci tyko podpowiedzieć, że pompy spalinowe pompy bez problemu podają wodę wężami strażackimi na duża odległość, może gdzieś możesz wypożyczyć taka pompę w okolicy
Robota jest ciężka i nie na jednego Pana , pale muszą być wbite mocno, trudno mi powiedzieć ile wejdą w dno, to zależy od podłoża.
W miękkie to i metr wchodził, a jak trafił w ilaste podłoże, to pół metra ciężko było wbić. Pale przy biciu często pękają.
W trudnych miejscach układa się je poziomo jak faszynę, dwa pierwsze muszą być wkopane u nasady umocnienia. Zabezpiecza się je od zewnątrz wbitymi pionowo kołkami co 0,5-1 metra (jak na zdjęciach).
Jak są stabilne brzegi można zacząć sadzić rośliny.
Kantaki robi się samemu, u nas regionalnie tak się je nazywa , a nazwa pochodzi od tylnego pazura ptaka drapieżnego - kantak. Strugasz je z wierzby, bo po wyschnięciu jest żylasta/elastyczna, twarde drzewa(dąb, akacja) pękają po słojach i można krzywdę sobie zrobić, a dodatkowo nabawić się bolesnych odcisków. Kantakami ściska się z dużą siłą.
Kołki oczywiście lepiej jak będą okorowane.

Na zdjęciach stare półki, po opuszczeniu wody uzupełnione zostały ziemia i nieco poprawione. Na koniec prac zalane wodą.
Zdjęcia wstawiły się poziomo, pomimo że wgrywane pionowo.

Na pierwszym zdjęciu kołkowy blok(robinia akacjowa) po opuszczeniu wody, na drugim już niewidoczny - zalany wodą, a półka obsadzona irysami.

Ranczo Edy 21:00, 25 lis 2014

Do góry
A co tam raz się żyje i 300 też się raz ma To teraz na drugą nogę Ewcia

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:59, 25 lis 2014

Do góry
babka napisał(a)

Aniu wybacz laikowi ale powiedz co to tak ładnie kwitnie na biało tuż za lawendą ??

Biała lawenda.
Kiedyś lawendę w różnych odmianach plamami miałam pod katalpą. Ale katalpa urosłą i chociaż było sucho to mi lawenda marniała.. cześć przerzuciłam na skalniak (oj tu daje czadu ) a część przeniosłam na rabatę w większym słoneczku. I teraz mam tu wszystkie odcienie i odmiany.. czyli każdy pies z innej budy.
To 2010 rok... było cudnie (opaska widoczna , bo jeszcze nie było zrobionego trawnika). Białą lawenda kwitnie najpóźniej. I ja za nią nie przepadam, za mdła i najwrażliwsza na "warunki".
Edit.. u mnie jest najwyższa z lawend.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 20:57, 25 lis 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu sto lat, sto lat... Życzę Ci wszystkiego co najlepsze i najwspanialsze Buziaczki

Dziękuję Gosieńko- różyczki piękne.
Ranczo Edy 20:56, 25 lis 2014

Do góry
Zdrówko Wspaniałych gości

Pszczelarnia 20:51, 25 lis 2014

Do góry
Czerwcowy ogród Mariusza - same atuty: piękna okolica, przestrzeń a w ogrodzie wszystko z rozmachem łanami posadzone. Świetne kompozycje naturalistyczne.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:50, 25 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)

Który to miesiąc? Wygląda tak lekko i delikatnie
Ranczo Edy 20:46, 25 lis 2014

Do góry
Jak miło ile gości dziękuję za piękne życzenia ja i mój ogród Rozwijamy się dzięki wam wspaniałym ogrodowiczankom
Niebyło mnie bo się przygotowywałam co by uczcić taaakie spotkanie Szampan się skończył hi hi ale za to jest winko czerwone i ciasteczka korzenne
Smacznego kochane

Hanuś,Jazzy,Irenko ,Yolcia,Olcia,Iwonka,Ewcia i wszyscy nas odwiedzający
Bawmy się
Z jednego kielicha lepiej smakuje ha ha Buziaki

Kiedyś będzie tu ogród 20:41, 25 lis 2014

Do góry
Na przekór dzisiejszej pogodzie.

Zmierzchnik gładysz (Deilephila elpenor)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies