Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Prawie - jak ogród 19:13, 20 lut 2015

Do góry
Dziewczynki kochane,
z racji, ze wiosna tuż, tuż stwierdziłam, że koniec obijania się na forum i czas się wziąć za konkretne prace rabatkowe
W związku z tym mam więc prośbę do zaglądających o małą pomoc...
Jest to część w podwórku, między zabudowaniami gospodarczymi a domem.
Fotka nr 1

Przede wszystkim muszę wyrzucić stąd jałowca, bo brzydki. Myślałam o szczepionym miłorzębie. Ale, jak to zwykle bywa, po obejrzeniu zdjęć stwierdziłam, że może by tu jakieś radykalniejsze zmiany zaprowadzić... Więc wrzucam fotkę rabatki w większej perspektywie...

I dalej w prawo...

Po prawo jest wejście do piwnicy, na tej rabatce w chwili obecnej są stipy, ale latem z reguły mam tam kwitnące jednoroczne.
Ogród pod trzema dębami 19:09, 20 lut 2015

Do góry
Najładniej prezentuje się jednak jesienią.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:09, 20 lut 2015

Do góry
Madżen - w marcu jak w garncu, a kwiecień plecień.. aaa i jedna jaskółka wiosny nie czyni.

10.03.2013 - kwitną krokusy na całego, porządki w ogrodzie zrobione..

A tydzień później przyszła zima.. na miesiąc.. za stara jestem by się dać podpuszczać pogodzie.. taka wiosna jak ostatnia zdarza się raz na 100 lat. Oby taka była, ale wolę poczekać niż płakać nad stratami. 2 tygodnie ani ziębią ani grzeją.

Foty ku przestrodze.
Z wyjątkiem zeszłego roku, to pora na krokusy u mnie jest pomiędzy 8-20 marca. Trawy będę szarpać w kwietniu.
Ogród pod trzema dębami 19:07, 20 lut 2015

Do góry
Wygrzebałam trochę zdjęć z moimi rdestami.
ta część ogrodu mam niski priorytet jeśli chodzi o usuwanie chwastów więc i zdjęć mało tam robię.

zdjęcia z początku lipca. Himalajski jeszcze nie kwitnie.

Pokrewny jest przed rododendronem.
Na zbliżeniu.

Pod koniec lipca zaczyna kwitnąć himalajski.

I pokrewny w nasłonecznionej części ogrodu.

W cieniu - zacieniona 19:01, 20 lut 2015

Do góry
...radzą sobie same...tylko podlewam.
Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:47, 20 lut 2015

Do góry
Dąbrówka (ale bardzo szybko po zimie się regeneruje) to foto jest po zimie prawdziwie zimowej

Bergenia i Ice Dance

Akant

A więcej jutro z natury.. dużo tego nie ma, bo byliny na zimę po prostu zanikają.

Ale tak jak np orliki bardzo szybko startują... już są zalażki liści chociaż ziemia zmarznięta.

Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:44, 20 lut 2015

Do góry
Astry krzaczaste

Zawciąg nadmorski

Mikołajek

Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 18:43, 20 lut 2015

Do góry
Odmianowe jeżówki się nie rozsiewają. Ale też uroda ich zimą jest mizerna.. lepiej ściąć. Jeżówki z koszyczkami "jeżowymi" są ozdobą. Warto zostawić nawet kosztem pielenia (byle nie w kamykach!! chyba, że rola Kopciuszka komuś odpowiada)

Podobnie wygląda rudbekia Goldsturm, ma tylko drobniejsze koszyczki.

Odętka wirginijska

Jak jest dużo śniegu i długo leży to nawet ozdobne byliny zanikają. Nie są w stanie unieść ciężaru, podobnie jak trawy. Czym bliżej wiosny tym brzydsze. Wyjątek stanowią byliny typu runianka czy konwalnik (czarna trawa) bo są zimozielone.
Ogród z platanem. 18:41, 20 lut 2015

Do góry
Tak, ale bardzo stare i spokojnie ponad 10 metrowe w Kórniku hahaha
Tam z tyłu to chyba one.
Kosolkowa Pasja 18:39, 20 lut 2015

Do góry
Ola, no całe szczęście zapytałam, bo sama byś się nie pochwaliła. Dziewczynko, a ile ty latek kończysz? No dobra nie odpowiadaj bo i tak każdy widzi,że młode dziewczę z Ciebie i całe życie masz na wyciągnięcie ręki Ciesz się każdą chwilą i nie bierz do głowy jakiś tam wyimaginowanych problemów. One mijają, a później i tak nie będziesz pamietać co Cię trapiło. Z ogródka się ciesz, ze słoneczka, że świeci, z deszczyku, że pada (roślinki szybciej urosną), z ludzi, że tacy życzliwi wokół Ciebie sie kręcą No i tam Ola w domu masz napewno fajnie, więc samych radości codziennych Ci życzę, z serca całego. A z kwiatkiem się niestety nie przebiję, więc taki oto skromny bukiecik Ci podaruję

Chyba bez motyli
Zakochana w ogrodach 18:30, 20 lut 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)

Czy to może sesleria ? Pamiętam że zamawiałaś w tamtym roku

Moje zamówienie od Pana Smala dotarło do mnie wczoraj Wszystkie trawki i trawopodobne pięknie się prezentują i czekają na wsadzenie jak się ociepli

A co myślicie o takiej zmianie

Cis Wojtek i berberys Auerera, ja myślałam o berberysie Maria

Ładnie to wygląda Pomiędzy cisami a berberysami dałbym hortensje bukietowe by ożywić tą kompozycję

Pozdrawiam
Kosolkowa Pasja 18:22, 20 lut 2015

Do góry

No i tak muszę odpowiedzieć, prędzej czy później Więc takie dziś ślicznoty urodzinowe podostawałam
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:46, 20 lut 2015

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 17:44, 20 lut 2015

Do góry
Rododendronowy ogród II. 17:44, 20 lut 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Bardzo się cieszę, bo ja nie zapisałam A dolistny nawóz do rh to jaki konkretnie?
Pozdrawiam cieplutko

Najlepiej taki

Albo mieszanka trzech nawozów

W moim małym ogródeczku - Dorota 17:41, 20 lut 2015

Do góry
Nie mogę się już doczekać
Zimowa odsłona roślin niezimozielonych 17:23, 20 lut 2015

Do góry
Zakładam ten wątek w celu pokazania, jak rośliny nie zimozielone wyglądają zimą.
Pomysł nie jest mój, zaczerpnęłam go z wątku Agnieszki z Kwadratowego, dlatego pierwszy post jest autorstwa Agnieszki, skopiowałam go.

Wklejamy tu tylko to, czego tytuł wątku dotyczy.

Proszę także nie pisać postów o treści: "zaznaczam, będę oglądac" itp.
Nie trzeba już w wątku nic pisać, żeby go wrzucić do obserwowanych - służy do tego zielony link pod tytułem wątku "dodaj do obserwowanych".

gusiarz napisał(a)
zimowa odsłona niektórych roślinek To głównie byliny - one zdecydowanie mają za zadanie zdobić wiosną i latem - nie teraz Wygląda to na niezły bajzelek, ale te suche listki osłaniają roślinę przed mrozem w bezśnieżną zimę. A nigdy nie wiadomo jaka zima będzie. Na wiosnę wszystko ścinam by rosło i cieszyło od nowa

przywrotniki...

irysy...

szałwia...

paprocie...

liliowce...

hakone... (te lubię nawet w takim stanie )
i dla wzmocnienia efektu to samo ujęcie latem
hakone w sezonie

tyle zostało po ścięciu jeżówek - ja ścinam na zimę by się nie rozsiewały zanadto

Miejsko & sielsko 17:20, 20 lut 2015

Do góry
fryzjer czyni cuda, jaki pan taki kram ha
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:11, 20 lut 2015

Do góry
Chyba nic z niego nie będzie.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:10, 20 lut 2015

Do góry
Bardzo prosze o pomoc w przycieciu tej morelki

i jeszcz emam sliwę, bez zdjecia niestety, ale opiszę

jest glowny pien, z malutkimi gałazkami, krotkimi i jest on przycięty

a z boku na wys ok 60 cm wyrasta galąż, ktora jest odgięta w bok a następnie idzie rownolegle do pnia do gory i ona rowniez ma kilka drobnych galazek
ta galaz jest dosc gruba, prawie tej samej grubosci co pien

co to trzeba zrobic ? zostawic to jedyne odgałezienie ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies