...róż jeszcze nie zabezpieczyłam , liczę na łaskawość pogodową...skoczek zniknął albo raczej udał się na jesienną hibernacje...nie pryskalam go niczym tak jak radzilyscie, w takich niskich temperaturach i tak nie mają skuteczności...
...czasu na forum za dużo nie mam, dzisiaj odwiedzę kilka wątków ale jak nadrobić tysiące postów? Nie ma szans...
Buk był w moich rozważaniach, aby pojawił się w ogrodzie.
Czerwone kulki, to chyba kontynuacja czerwonych berberysów, tym razem kulek.
Zielone kulki, to mogłyby być bukszpany. Tło na płot? Jakieś pomysły? Winobluszcz jest piękny jesienią, ale trzeba go ziemią pilnować, bo lubi się panoszyć. Coś innego na ekran? Wtedy hortensje poszłyby w drugi środkowy szpaler przed berberys.
Jakieś podpowiedzi dziewczyny i chłopaki?
Wszystko swietnie zaplanowane! Chichen Itza obowiazkowa' bo przeciez to piramidy. Myslalam, że tam od temepratury i wilgotnosci wyzione ducha
Ale powiem Ci w tajemnicy, ze z Meksyku najlepiej wspominam xcaret. Zacznijcie od splywu pontonami to bajkowe, błekitne miejsce z kolrowymi papugami wszelkimi zwierzakami.
A z Tulum muszisz nam wyslac taka fotkę . Z krzywą palemką
Na tej rabacie są 3 rzędy nasadzeń Hortensje, róże a pośrodku lawenda Nie wiem czy w przyszłym sezonie przebije się przez ten gąszcz bo wszystko będzie większe ?
Hej Marta! Zanim zdążyłam zachwycić się kolejną bylinką, już mi Mała Mi zawczasu z głowy wybiła
Klamka zapadła - bo sama widzisz, lista mogłaby się nie kończyć, trzeba się na coś zdecydować i czegoś trzymać kurczowo, bo inaczej... no zwariować można od nadmiaru bylinowego szczęścia
A najgorsze, że na tej liście nie ma tego idealnego ideału - więc... wrzucaj następne, jak coś ciekawego wpadnie Ci w oko, najwyżej Mała Mi znów się z propozycją rozprawi
A co powiecie na klasyka - ogród bylinowy Pieta Oudolfa? Przygotowany na zamówienie dzielnicy Skarholmen- to jest przedmieście Sztokholmu.
Widziałam go w wersji jesiennej, po przymrozkach, ale mimo tego można podziwiać doskonałe zestawienie roślin, które ciągle są atrakcyjne.
Większość roślin jest u nas też dostępna, więc można się inspirować...
Ja jestem zachwycona!
Róże Swany też bardzo dobrze sobie radzą w półcieniu Dodam tylko że ta cała rabata została założona na wiosnę od zera i tak pięknie w ciągu jednego sezonu się rozrosła
Po drugiej stronie mam posadzony rząd róż Bonica podsadzonych szałwią
Moim zdaniem bonsai tutaj nie powinien rosnąc, szkoda bonsaja - nie jest odpowiednio wyeksponowany, a jest taki ładny, dopracowany, przenieś go gdzies na wysepkę, wyżwirujesz dossadzisz trawki. może czerwone małe kulki z berberysu?
A tutaj żeby złagodzić tą plątaninę tych żerdzi drewnianych potrzeba coś rozczochranego, żeby wypełniło dziurę, może delikatne gałazki choiny kanadyjskiej? Sama nie wiem ale chyba nawet grab Fastigiata lub buk bordowy kolumnowy byłby tutaj fajny. To co jest - jest za małę, drewno przytłacza to miejsce i roślina niknie co byś do niej nie dodała