Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 20:28, 18 lis 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Uważam, że Pastella nie pasuje do Bonici. Za mdłe razem.
Ale może jakiś element zimozielony do tych róż. Zmieści się obwódka bukszpanowa i przy domu i przy studni?

Obwódke bukszpanową rozważałam już na początku. Przy domu mogła by być, ale tylko po lini prostej, tak:
To chyba trochę dziwnie by wyglądało. Bo takich zygzaków jak płytki idą też nie ma co robić.

Przy studni już nie za bardzo, bo nasadzenia muszą być tylko w półokręgu, jak zaznaczone. Z drugiej strony musi zostać swobodne dojście.

Podsumowując nasze wcześniejsze dyskusje:
Przed domem będzie bonika +lawenda
Po drugiej stronie ścieżki, obok studni byłaby Pastelle 2x + byliny...

Chyba (nie wiem czy nie byłoby prościej) zupełnie zrezygnować z Pastelli obok studni????
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:28, 18 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)
No i w końcu postanowione - będzie kamasja. Nie pytaj dlaczego - tak wyszło Nie jest to idealnie co miałam w głowie, ale widocznie tego ideału jeszcze nikt nie wyprodukował Ale będą też 3 krzaki róż na próbę. Na pewno Artemis Pszczółki i Leo Konstancji, trzecia pośredniego koloru (masz doktorat w bladawcach, musisz wymyślić ). Gdzie - nie wiem, ale liczę na to, że mi pomożesz znaleźć miejsce - wiosną.

Aga ja bialych róż nie lubie
Leon mną jeszcze nie zawładnął (miał u mnie dziwny kolor i był maaaaalutki) z bladawców musisz okreslić oczekiwaną wysokość)
Kamasja hm... Czytałam , nie pochwalam ale ufam Twojemu i Magnoli wyczuciu.
A może już nic nie sadź w tę rabatę? Anabelki dadzą czadu....

O bladawcach już ci pisałam : niskie - Eglantyna lub Gartentraume, średnie Queen of Sweden i The Alnwick Rose, comte de chambord.
the Alnwick - w drugim sezonie kwitła niemal nieprzerwanie

Ale moim sercem zawladneła Princess Alexandra of Kent - niespotykany kolor.
Dla Ciebie moja Princess A. Of K. - nie jest bladawcem na poczatku kwitnienia ale z casem blednie. Miala tak wielkie i ciężkie kwiaty, ze jej mlode łodygi nie dawaly rady.

Z wysokich (niemal pnace) James Galway, kultowa Gertruda J. I nietypowy kolor Louis Odier. Mam jeszcze troche innych , świezych o wynikach powiadomie za rok

Liczę jednak, ze przekonam Cie za rok do purpurowych

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:15, 18 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Agnieszko - staram się ogarnąć wątek od początku, ale ostatnia dyskusja była tak pouczająca, że wciągnęłam ją na bezdechu Witam się więc wirtualnie, bo realnie miałyśmy okazję poznać się w Wojsławicach

Domyślam się, że klamka zapadła, ale przecież wiedzy nigdy dość...
Dlatego do listy bylin obficie kwitnących, wartych posadzenia w wyrazistej grupie, chcę dorzucić jeszcze jedną:

ostrogowiec

biały lub różowy /w nazwie czerwony, ale ma piękny nieoczywisty kolor różu, coś jak Leo Konstancji, malinowy....?/
Kiedy nie kwitnie, ma ładne srebrzyste liście.

Fotka dla Ciebie z jednym i drugim kolorem:

I masz na tej fotce szalwie cardonnę, do ktorej zachęcam Age

Aga ale jakby co z anabelkami vel incredibal ja nie mm nic.... Wystraczy żywoplot przednogami a w plecach wyraziste tlo....
Pszczelarnia 20:15, 18 lis 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

bez hymnów i peanów, ok ale ja tu przycupnę na chwilkę i pokontempluję smaczki

mmmmm
Kiedyś będzie tu ogród 20:08, 18 lis 2014

Do góry
toby napisał(a)
Mostek to zły pomysł i nie pasuje. Mostek nad rzeczką to coś normalnego ale nad stawem? Kto takie coś robi i po co? To będzie wyglądać bardzo nieestetycznie.

Toby no to dałeś mi do myślenia. Choć przyznam, że o tym mostku nigdy nie myślałam. Wiesz jak to w życiu- jedni marzą o domu z basenem, ja chciałam mostek nad wodą, a rzeczki nie mam. Ale tak na chłodno to masz rację.

toby napisał(a)
Obecnie staw wygląda jak wykop

Ależ ja zdaję sobie z tego sprawę. Jak już pisałam wyżej- "Jest wykop który kiedyś- mam nadzieję- będzie stawem".

toby napisał(a)
...dziewczyny trochę nieśmiało piszą bo nie chcą być dosadne ale te poziomy przy brzegach trzeba zrobić....

Nie ma obawy, nie jestem z porcelany. Wszelka konstruktywna krytyka bardzo mile widziana. W końcu sama poprosiłam o rady.
Co do poziomów to oczywiście masz rację, tylko czym zabezpieczyć te progi.

toby napisał(a)
Jak wyobrażasz sobie utrzymanie czystości w takim zbiorniku wodnym? Stojąc na mostku w lato będzie Cię uderzał smród zatęchłej rozgrzanej wody ponieważ wokół nic nie zacienia wody więc rozwój glonów będzie błyskawiczny. Marzy Ci się oczko na złote rybki ale przy nich nie wsypiesz nawet środka do oczyszczenia bo zabije ryby a przy takich warunkach naturalne środki nie dadzą sobie rady.

Toby zdaję sobie sprawę, że woda w takim zbiorniku nigdy nie będzie krystalicznie czysta. Ale mam nadzieję, że dzięki odpowiednio dobranej roślinności uda się ją utrzymać bez smrodu. I oczywiście będzie od południe nasadzone drzewa iglaste, aby zacienić taflę. Do czasu aż cypryśniki urosną na tyle, żeby spełniały powierzoną im rolę mam nadzieję rolę zacieniacza pełnić będą rośliny pływające w oczku i lilie. Ryb w tym zbiorniku nie planuję. Dla nich będzie typowe oczko na EPDM-ie, blisko domu.

toby napisał(a)
Dno nie jest chyba niczym zabezpieczone, .... staw powinien mieć możliwie stały poziom wody. Inaczej będzie zmieniał się z zależności od pogody. To spowoduje że rośliny na brzegu mogą raz mieć dostęp do wody a innym razem nie.

Dno stanowi piękna, biała glina, przysypana żwirem. Co do poziomu wody to oczywiście nie jestem w stanie do końca przewidzieć. Sądząc po poziomie wód gruntowych w ostatnich latach i obserwacji okolicznych stawów, nie powinno być dużej zmienności. Ale tak naprawdę nadchodzący rok pokaże.

toby napisał(a)
... Sam bałbym się zabrać za takie przedsięwzięcie bez ekipy .

Toby nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym wynająć ekipę i patrzeć jak powstaje staw moich marzeń. Ale z zasobnością mojego portfela pozostaje mi tylko próbować tworzyć choć jego namiastkę.

Toby bardzo ci dziękuję za rady i linki. Będzie lektura na dzisiejszą noc.
Kurczę, ale dałeś do myślenia. Styki mogą się przegrzać.
Ogród z widokiem na jezioro 19:41, 18 lis 2014

Do góry
yolka napisał(a)

Jolu, a te limonkowe poduchy , to co?
Mostki i kładki - mostek 19:38, 18 lis 2014

Do góry
Mój ogród 19:37, 18 lis 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Ta piękna jesień chyba się już definitywnie zakończyła, bo mamy teraz prawdziwą listopadową jesienną szarugę. W czasie ostatniej jesiennej wizycie na działce było jeszcze naprawdę ładnie. Jedziemy w niedzielę bo muszę ocieplić moje rośliny wrażliwe na mróz. Jeszcze tego nie zrobiłam bo wydawało mi się że było za ciepło. I tak przygotuje mój ogród ostatecznie do zimy. Resztę kompostu wysypię na trawę, bo gleba u mnie wyjątkowo jałowa.
Bodziszki czerwone mam w dwóch miejscach, ale tam gdzie miał więcej słońca bardziej się przebarwił.

Berberysowe owocki.

oads/p/74/746439/original.jpg[/img]

Samotny na jesienny pastwisku.

Bożenko, żeby mi wychodziły TAKIE zdjęcia, to mam sobie kupić taki sam aparat z takim samym obiektywem jak Twój?. Obawiam się, że to nie wystarczy.
Piękne, zwłaszcza ten strumień (rzeka) w lesie.
Ogród z widokiem na jezioro 19:36, 18 lis 2014

Do góry
Ogród z widokiem na jezioro 19:33, 18 lis 2014

Do góry
Ogród z widokiem na jezioro 19:31, 18 lis 2014

Do góry
Kiedyś będzie tu ogród 19:31, 18 lis 2014

Do góry
Agatko przyznam szczerze, że na chwilę obecną mam taki mętlik w głowie że nic już nie wiem.
Ogród w Tarnowie 19:30, 18 lis 2014

Do góry
Chyba już ostatnie koszenie trawnika...

Ogród z widokiem na jezioro 19:29, 18 lis 2014

Do góry
Leń ogrodowy 19:28, 18 lis 2014

Do góry
horcia napisał(a)

HELP. W ziemi pod moimi borówkami znalazłam to coś. Pomóżcie w identyfikacji lokatora i zwalczemiu go.
Ogród z widokiem na jezioro 19:27, 18 lis 2014

Do góry
Ogród z widokiem na jezioro 19:25, 18 lis 2014

Do góry
Zapraszam do obejrzenia mojej poprzedniej działki... żal.... żal...

]
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:18, 18 lis 2014

Do góry
Agnieszko - staram się ogarnąć wątek od początku, ale ostatnia dyskusja była tak pouczająca, że wciągnęłam ją na bezdechu Witam się więc wirtualnie, bo realnie miałyśmy okazję poznać się w Wojsławicach

Domyślam się, że klamka zapadła, ale przecież wiedzy nigdy dość...
Dlatego do listy bylin obficie kwitnących, wartych posadzenia w wyrazistej grupie, chcę dorzucić jeszcze jedną:

ostrogowiec

biały lub różowy /w nazwie czerwony, ale ma piękny nieoczywisty kolor różu, coś jak Leo Konstancji, malinowy....?/
Kiedy nie kwitnie, ma ładne srebrzyste liście.

Fotka dla Ciebie z jednym i drugim kolorem:

Mój mały zakątek :D 19:11, 18 lis 2014

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Mam do was jeszcze pytanie, bo jakiś czas temu został wsadzony jakiś krzew, wiedziałem jak się nazywał, ale zapomniałem. Przyznam, że został troszeczkę zapomniany i nie był przycinany, przez co nie jest za bardzo rozkrzewiony

Mnie to przypomina migdałka, ale mogę się mylić
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:07, 18 lis 2014

Do góry
mira napisał(a)

zastanawiam się czym podsadzić

Inspiracji szukaj w tym artykule, specjalnie na tę okazję go napisałam
Poproszę o polubienie na FB i o komentarz przy okazji

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/445-jesienne-dekoracje-w-donicach-z-uzyciem-iglakow-na-pniu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies