Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 06 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fotki zrobię kochani jak busik odjedzie z działki. Obok mnie budowa, krzywy domek wyburzony i za chwilę okna będą wisiały za świerkami

To tyły mojego zielonego dachu, widać że mam tam nawet hortensje i berberysy

Takie tyły są fajne jak okna nie wiszą, małe pocieszenie ale wkoło mnie 3 budowy i poza tym, że spokój zakłócony to trzeba intensywnie myśleć jak się tu wyciszyć
Muszę się poskarżyć, że moje przedpłocie które ogarniałam wolno i za Twoim przykładem posadziłam dla ludu rózę Pilgrim i inne dobra zostało rozkurzone - ale takie prawo ja ryzykowałam w zamian będę mieć lampy na ulicy /ulica hehe wolałam moje ciemności bo róże świeciły/.

Też czekam na nową porcję zdjęć - pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:41, 06 lis 2014

Do góry
Gratuluję 200 !
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:27, 06 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Mira, a kiedy buk się robi czerwony? Bo mój rudzieje też, a pamiętam , że miał cudowne bordowe liście jesienią, ale kiedy i od czego to zależy?

Ewa ja niestety zagubiłam gdzieś nazwę mojego buka ale poszukam, są różne buki bo mam taki kolumnowy, który jest cały sezon zielony a teraz rudzieje,
ten natomiast jest cały sezon czerwony/bordowy a wczesną jesienią lekko zielenieje, teraz rudzieje i w końcu sobie zaschnie i tak pozostanie aż do maja.

Buk nie zrzuca liści tylko są wypychane przez nowe wyrastające.
Niektórzy obrywają liście suche już w kwietniu coby ładnie mieć i już nie śmieciło - ja tak nie robię bo jak się jakiś przymrozek napatoczy to może młode pączki przymrozić a tak natura sama się broni - no tak lubię.

A teraz dokumentacja foto - będzie trwała bo muszę poszukać i na drugą cześć pytania też odpowiem
na początek żart nie bukowy
i wstyd przyznać ale do tej pory nie znalazlam zastosowania ani pomysłu dla tych listków

18 styczeń

23 luty

dopiero w maju tu 9 maja pojawiają się od góry młode delikatniutkie listki

c.d.n.

Moja bajka 10:27, 06 lis 2014

Do góry
Krótka przerwa na urodzenie Igi i jedziemy dalej
Tu już zdjęcie bez śliwki, którą wycięliśmy

W zamian za śliwkę została posadzona moja wymarzona brzózka Schneverdingen Goldbrike, której długo nigdzie nie mogłam dostać

Za brzózką dosadziłam jeszcze kolejne hortki i ML

i koniec

I jak się tu nie cieszyć, że Danusia Ogrodowisko stworzyła?
Moja bajka 10:16, 06 lis 2014

Do góry

Wreszcie można było wysypać korę

Pod mahonią dosadziliśmy trawki
lipiec 2014r
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:08, 06 lis 2014

Do góry
Ho, ho , ho ale sie porobiło... 1 roczek = 1000 stronek

Pozdrowienia od Szuwarka.... czyli Jozinka z bazin
Moja bajka 10:00, 06 lis 2014

Do góry

A tu już 04.2014r.

zaczęliśmy robić obrzeże z kostki granitowej
W cieniu - zacieniona 09:55, 06 lis 2014

Do góry
...liście bodziszka żałobnego też nie ustępują im urodą...

W cieniu - zacieniona 09:52, 06 lis 2014

Do góry
Przebarwiające się listki azalii...pięknie wyglądają w jesiennym słońcu...
Moja bajka 09:52, 06 lis 2014

Do góry
Ciąg dalszy rewolucji

Posadziliśmy cisy, żeby kieeeeedyś powstał z nich zielony ekran
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:51, 06 lis 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
piękny świat za oknem ja trawy wiążę jak śnieg zaczyna padać... marznę przy tym, ale lubię je takie powiewające, jesienne. Jeszzce niech tak chwilę będzie
pozdrawiam!

też lubię powiewające, ale jak porządnie przyschną gorzej się wiąże. Niestety choróbsko mnie dopadło i trawy muszą poczekać jeszcze chwilkę...
Najbardziej suche są rozplenice
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:50, 06 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Ania, co z tymi trawami, wyrzucasz? Moja też tak wygląda, przytargałam do garażu, może wiosną się obudzi, jednak??
Ogród z tatarakiem w tle 09:50, 06 lis 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Niedawno były 3 urodziny mojej córci. Upiekłam po raz pierwszy tort, a krem zrobiłam wg przepisu Ani Modra Sowa.
Może nie wyglądał pięknie, ale w smaku naprawdę polecam.Krem to śmietana 36% 1 litr, cukier puder, cukier waniliowy i 2 serki mascarpone. Wszystkim smakował, a przede wszystkim Jubilatce

Dla mnie jesteś Mistrzem Świata
Moja bajka 09:45, 06 lis 2014

Do góry
Ostatnio widziałam sporo metamorfoz i tak mnie podkusiło żeby pokazać i jedną z moich . A konkretnie chodzi mi o rabatę z trawami .
Najpierw było tak - 2013r.

Potem na kawałku zupełnie jeszcze do tego nie przygotowanym zaczęły pojawiać się jakieś pierwsze trawki. Ale co najgorsze wtedy wydawało mi się, że powoli zaczyna to już jakoś wyglądać

W październiku 2013 podeszłam wreszcie do sprawy poważnie i zaczęła się rewolucja
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 09:45, 06 lis 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wnusia nie ma????????Do jakiego maja zima? Tak było 17 lutego tego roku, to ranniki w moim ogrodzie a u mnie ciepło nie jest.

I tego sie trzymajmy ........do połowy lutego to chyba damy radę..

U dzieci na razie cisza...nic sie nie dzieje..jak do konca tygodnia nic nie bedzie to szpital....
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:33, 06 lis 2014

Do góry
Jaki to klonik palmowy?Bardzo podoba mi sie jgo pokroj i kolor jesiennych lisci.

Fotka z daleka, bo to drzewko rosnace u kogos w ogrodku.

Kwiatowy ogródek Monteverde 09:30, 06 lis 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 09:05, 06 lis 2014

Do góry
natix napisał(a)
No w sumie fakt, wśród pozostałych tu roślin,bonsai nie wyglądał by efektownie...Na szczęscie w razie co mam już 2 pomysły na jego miejsce. Jednak chciałabym dokończyć chociaż jedną rzecz...
Cały czas zastanawiam się nad tym czy faktycznie jest tu za dużo gatunków?
Tak lepiej?
(wywalone bonsai(w zamian +jedna hortka,usunięte goździki i tawułki na rzecz linii berberysów golden ring)

No wiesz, nie wiadomo co ci radzić, bo cały czas jest chaos... Przepraszam za szczerość...
Zacznę od ogrodzenia - mamy 4 szmaragdy (?) i jakoś strasznie rzadko posadzone. Kiedy dadzą monolityczne tło/przesłonę...?
Moim zdaniem forsycję upchnęłaś na siłę. Ona tam nie pasuje, a dodatkowo rozrasta sie bardzo i zdominuje ten zakątek. Masz miejsce to posadź ją gdzie indziej, bo od frontu jest to mało reprezentacyjna roślina, która nawet cięta jest mało elegancka. Ma swój niezaprzeczalny urok - to fakt, ale albo w większym nasadzeniu/pasie, albo w kompozycji z innymi krzewami, ale kwitnącymi w innym terminie.
Pojedynczy berberys kolumnowy nie będzie dobrze pasować. Posadź w pasie 3 lub 5, lub więcej.
Natomiast berberys gold ring, niski ze swej natury ukrywasz za danicami.
"Coś na pniu" zastąp szmaragdem.
Analizując twój projekt dostrzegam też, że nie bierzesz pod uwagę upodobań roslin i nasłonecznienia, np. skalniak prawdopodobnie obsadzić chcesz światłolubnymi roślinami. A pod brzozą będą miały cień. Żurawka citronelle nie da rady na słońcu Po zaplanowanej lawendzie pod różą wnioskuję, że tam słońce masz... Red Baron też musi mieć słońce...
Myślę, ze red Baron i goździki też nie powinny znaleźć się na tej rabacie.
No dobra, zdołowałam cię i teraz Bidulo musisz przemyśleć, czy nie lepiej ograniczyć się do eleganckiej, pięcio-sześcio gatunkowej frontowej rabaty.
Wilcza Góra 08:48, 06 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podziwiam "wydobycie" tej kolorystyki na zdjęciach, taka ciepła, przyjazna, przyjemna...

Danusiu,

przymrozki zabrały większość liści oraz przyjemnych,ciepłych kolorów z mojego Wilczego ogrodu
...ale co tam, nie poddaję się...
Piet Oudolf od lat przekonuje, że brązowy to też kolor i ja "to kupuję"

na dokładkę powtarzam sobie, że jesień i zima jest po to, żeby zrobić wszystko to, na co nie było czasu wiosną i latem...
...a że aurę mamy piękną ... nie ma co się dąsać, na ten nasz listopad

miałam już być na "ogrodowym odwyku", a tu chwasty pięknie sobie poczynają - samowolka całkowita
jeśli będzie ładnie w weekend - wymelduję je
i dalej będę szukać..."ciepłej, przyjaznej, przyjemnej kolorystyki"
szczególnie, że pośród zeschniętych, zmrożonych traw...znalazłam takiego zucha ... (ostróżka)...czy zdąży przed kolejnym mrozem ?

macham z Wilczej
Prośba o pomoc w wykończeniu rabat 08:46, 06 lis 2014

Do góry
masz rację. Gdybym miała fundusze, to nie zastanawiałabym się tak bardzo nad tematem wykończenia skarpy ani nad innym. Po prostu bym, zleciła wykonanie ogródka profesjonalistom. Ale za to chcieli 80 tys +!!!
Ale z drugiej strony, nie mogę zostawić tego tak jak jest bo zarośnie perzem.
A może szanowna Szefowa ma jakiś pomysł na wykończenie tej skarpy? W planach na górze łąka kwiatowa, na dole trawnik. Po prawej stronie od jodły, pod skarpą na dole (wbity palik) będzie palenisko albo miejsce do odpoczynku wysypane kamieniami, żwirem, itp Na razie składujemy tam otoczaki zebrane po pracy glebogryzarki. Jest już tego spora kupka. Będzie otoczone roślinami, żeby nie było go widać z sąsiedniej działki. W najwyższym miejscu (własnie tam, gdzie palenisko) skarpa ma około metra.

byłabym wdzięczna za jakieś propozycje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies