Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 17:21, 24 sty 2015

Do góry
zawitka napisał(a)

Jaki piękny widok, do mnie tez dotarł snieg
Pozdrawiam cieplutko
Ogród z widokiem na jezioro 17:14, 24 sty 2015

Do góry

Piekne te miejsca muszę przeglądnąć Twój wątek
Ogród z widokiem na jezioro 17:14, 24 sty 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Na zakończenie miłego dnia prezent mikołajkowy prawie zapakowany

WOW to jest fotka genialna!
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 16:53, 24 sty 2015

Do góry
Ewcia utulam cię serdecznie trzymaj się kochana ...taki nasz los cieszymy się życiem ludzmi i odchodzimy ciężko się z tym pogodzić ... przyjdzie słoneczko to wszystko rozjaśni ...
buziaczki

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:51, 24 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Najpierw wrzucę zdjęcie tej trzeciej części i najbardziej nurtującej jeśli chodzi o zasłonięcie domu sąsiadów.

Są 3 drzewa, których nie chcielibyśmy przesadzać.
Jest to dąb kolumnowy i 2 brzozy. Reszty nie rysowałam, bo będą w innym miejscu. Tak myślę

2. Z moimi bazgrołami. Nie mam zdolności plastycznych, ale się staram

Nie no całkiem zrozumiały ten Twój rysunek Moje spostrzeżenia co do planu:
Jeśli ta południowa ściana ma mieć najwyższy żywopłot, żeby zasłonić dom sąsiadów to w zasadzie zasłonisz sobie słońce nie tylko na ten ostatni pokój ale też na ten z basenem. Serby zabiorą ponad 2m szerokości z całości więc pokoik będzie prawie tylko z nich. Za mała powierzchnia na takie szerokości. Gdyby je czymś chcieć podsadzić to wyjdzie prawie na wejściu do pokoiku. Na planie to wygląda przytulnie-na takim efekcie Ci zależy? Niby kupuje się młode rośliny ale i tak szybko czas leci i przerośnie. Jak będzie słoneczny dzień "podejdź no do płota" tego sąsiada i zobacz jaki cień rzuca w godzinach od 11-15 ten dom- choć lepiej by było wiosną bo teraz słońce niżej. Z tego co widzę na zdjęciu z 4str.wątku to chyba i tak ten dom sąsiada będzie widać-chyba, żeby tam dać jakieś 15metrowe drzewa. Ale to wtedy wizja trzeciego pokoiku cieńka.. bo im wyższy żywopłot tym dłuższy cień na całą resztę..chyba, że zrobisz z tego taki cienisty zakątek
Zielnik czy warzywnik potrzebuje słońca przez cały dzień ( może zielnik usadowisz gdzieś bliżej tarasu, żeby było z kuchni bliżej i słońca więcej? ).
Jeśli mają tam zostać tam te brzozy, dęby to lawenda odpada- dęby mocno zakwaszają ziemię. Zresztą serby i dęby, brzozy to bardziej tak jak narysowałaś wrzosy, trawy, berberysy, hortensje, rh, a lawenda to bardziej w róże, byliny, zioła. Hosty bardziej na lewą stronę daj bo południowy wschód to zbyt palące dla nich miejsce. Ale to też trudno ocenić- poobserwuj jak słońce pada. Ale się rozpisałam..

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:48, 24 sty 2015

Do góry
Zrobiłam fotki nowej, malutkiej rabatki przy salonie - tu właśnie posadziłam moje 2 choiny i 3 cyprysiki. Przesadziłam kaline japońską (po prawej) koralową (w środku) i hortensję (w środku przed kaliną). Po obu stronach złotliny variegatus, do tego w tym miejscu rośnie cały łan fiołków, na przodzie prymule i dąbrówki a z tyłu 2 wielkie języczki

Teraz szału nie ma ale wiem że na wiosne będzie super
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:45, 24 sty 2015

Do góry
A teraz coś fioletowego z czapeczkami na głowie

A teraz bordowego
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:38, 24 sty 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kasiu, ślicznie wygląda Twój ogród w zimowej szacie, szkoda, że słonka nam brak...

Witaj Agus, mnie też słonka brakuje, co poradzić w Krakowie to i tak smog by go przysłonił
Poprawa dopiero od wtorku ale i mróz ma wrócić. Fotki porobiłam szybciutko bo potem zabezpieczałam wszystko róznymi badziewiami - tj pudłami, szmatami, liśćmi i teraz juz fotek nie zrobię, przynajmniej nie we wszystkich miejscach

A dla Ciebie przesyłam takie słoneczko

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:34, 24 sty 2015

Do góry
Tu jest taki ładny widok gdyby nie... trzepak - no skaranie z nim, ale dzieci go uwielbiaja więc na razie stac musi i psuc widok

Jeszcze troche i blaszków nie będzie widać

Najbardziej kolorowy akcent o tej porze roku - domek dzieci

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:27, 24 sty 2015

Do góry

Tu fotka po przekątnej - w tym jęzorze z trawnika w środku będzie tryskało źródełko

W lustrze...

I widok z zielonego salonu...
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:22, 24 sty 2015

Do góry
Jurajski Ogród 16:19, 24 sty 2015

Do góry
przyprószyło, pobieliło, a słoneczka brak...

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:13, 24 sty 2015

Do góry
Wawrzynek w zimie równiez jest piękny

Karmniczek - oj już wydziobały?

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 16:07, 24 sty 2015

Do góry
No - dziś prawie 3 godziny w ogrodzie Jak sie tyle poprzesadzało to teraz trzeba to wszystko zabezpieczyć Tak więc roboboty co niemiara i to na własne życzenie - ale super!!!
Że pada snieg - to rewelacyjnie! Znowu ochroni rośliny przed mrozami
Wszystkie przesadzone rośliny są obsypane sporą ilością liści, delikatniejsze - zakryłam dodatkowo szmatami, metasekwoje - stara kurtką zimową

Ogród wśród pól i wiatrów 15:56, 24 sty 2015

Do góry
Śnieżek lekko nakrył ogród czapeczkami

A ja kombinuje jak tu się wiosną zabrać za południową stronę ogrodu. Chciałabym zacząć od szerokiego pasa biegnącego wzdłuż domu, o długości 16 metrów i szerokości ok 1,80 m.

Raz myślałam, by tam zrobić takie 4 "kwatery" z niskich bukszpanów, porozdzielać je stożkami z cisa, a w środek dać róże.. Potem znów, by może coś podobnego jak przed domem, a więc kule lub stożki w żwirku. Miałam też w głowie ogromny łan lawendy, ale jednak zimą nie jest ona tak dekoracyjna ... Koncepcja wciąż nie wykrystalizowana, tak więc wszelkie sugestie mile widziane Wrzucam fotkę, wprawdzie nieaktualna, ale widać o co chodzi

Za każdy pomysł z góry dziękuję

Ogrodowe przygody 15:49, 24 sty 2015

Do góry
Ogród do kwadratu 15:46, 24 sty 2015

Do góry
Biało...

Przyjazny ogród 15:46, 24 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mariusz, Witaj. Przyszłam od Małej Mi, od razu trafiłam na 200stron, gratki więc zostawiam i zaznaczam wątek. Kwiaty piękne

Dziękuję , od ranka w wolnej chwili oglądam Twój ogród, chętnie będę wracał częściej

Ogrodowe przygody 15:45, 24 sty 2015

Do góry
Moje ciemierniki też mają już pączki.
Ogrodowe przygody 15:43, 24 sty 2015

Do góry
werbena i stipa posiane
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies