uwielbiam nasadzenia "piętrowe"
za hortkami zwykle sadzę wysokie trawy, a w nogach często rozplenice z rozchodnikami, a pod nimi żurawki ...to moje ukochane zestawienia i struktur i kolorów
pod ręką mam tylko foty z telefonu, ale coś tam widać
a w sprawie rozchodników ... bywasz w szklarniach w Lesznowoli ?
tam, gdzie się najfajniejsze jednoroczne kupuje, kojarzysz ?
te kobietki maja piękne Matrony, często mocno rozrośnięte...za max 6-8 PLN (zależy od miesiąca)
Na początku jest jedna łodyga, ale potem sie krzewi, a jak uszczkniesz wierzchołek, to będzie sie zagęszczać. Ale i bez tego potem się rozgałęzia samo.
Nasionka są rozdawane na forum.. dziewczyny kupowały i porosła im jakaś inna werbena. ja 2 lata temu kupiłam i nic nie wyrosło A z nasion od Danusi mam to co mam Dobre nasiona i dobra werbena
Cytowaniem się nie martw.. czasami w pośpiechu i doświadczeni nie tam gdzie trzeba napiszą.. mało tego.. napiszą nie w tym wątku co trzeba Mi sie tak zdarzyło nie raz
Pokrój werbeny nie uszczykiwanej z siewki tegorocznej (taka opóźniona) w odległości 50 metrów od innych werben... wiatr albo ptaki nasionka przyniosły.Wysokosć 1,4m
A tak sie wysiały na macie z kamieniami... i tu mam las , widać, że krzewi się też na dole.
mój ogród
temat rzeka na tak wielu płaszczyznach
- wycisza i uspokaja głowę
- odpręża i porusza wyobraźnię
- ćwiczy figurę i leczy moje chore oskrzela
- on i jego mieszkańcy, są głównym poletkiem doświadczalnym dla mojej foto pasji
to nie jest mało
a zdjęcia...to one zapewniają mi nieprzerwaną radość z bycia ogrodniczką
nadchodzą zimne, ciemne dni = nie ma ogrodu ale .... !!! zawsze są zdjęcia ...zabieram je wszędzie a już w jesienno-zimowe wieczory wzdycham do nich nałogowo
obiecałam wstawić kwitnącego w Wilczej Zebrinusa
niniejszym to czynię, zanim znów zapomnę:
Jako początkująca ogrodniczka dostawałam nasiona od znajomych i te są właśnie z darowanych. Wykiełkowała mi ostnica, turzyca włosista, miskant wysoki i dwa rodzaje rozplenicy. Z każdego rodzaju miałam po kilkadziesiąt siewek, ale część nie przeżyło, bo mam tendencje do przelewania upraw. Nie jestem specjalistą - siałam w marcu do przeźroczystych pojemników w zwykłą ziemię do kwiatów i przykryte folią kiełkowały na południowych oknach. Codziennie odkrywałam na godzinę i zraszałam jak mocno przeschnła ziemia. Małe 2-3 cm siewki popikowałam do multipalety i w pierwszym tygodniu maja powędrowały do gruntu. Dopiero w gruncie zaczęły szybko rosnąć.
W tym roku ścinam kłosy do pojemników, podpisuję i suszę tydzień na południowym oknie w garażu. Stale mam wątpliwości w jakim stadium ścinać, więc eksperymentuję i mam cięte co 2 tygodnie. Na pierwszy zdjęciu lipcowa turzca włosista, na drugim majowa ostnica. Niestety nie mam lepszych zdjęć.
Bardzo dziękuję za miłe słowa.Lubię i ogrody,i roślinki , i fotografowanie ich, chociaż tematy roślinne, dopiero w tamtym roku zaczęłam fotografować
fruczak, bardzo szybkolata, także trudno jemu uchwycić było lepsze zdjatko.@ razy w tym roku go w ogrodzie widziałam
No to różowe , ja mam.I niższe i wyższe, później spróbuję zrobić im zdjatka
róża aladdin palace
Augusta Luisa - cudna róża
Nie wiem czy lubicie zupkę z dyni ( krem ), ( na słodko nie) z boczusiem,żółtym serem, i małym makaronkiem pychota
Moja własna dynia.Pierwszy raz w ubiegłym roku posadziłam dynię.było 5.a w tym roku, to mocno ich dużo.Sąsiedzi i znajomi obdzieleni
Rabatki wlasciwie skonczone, koło tarasu, chociaz w tym kwadracie przed tarasem od tarasu wzdluz trawniczka do kulek mam troszke miejsca moze cs tam jeszcze wymysle wiosną.
No i stara juz rabatka cisy, zurawki i bukszpan. Na wiosne dzielenie wszystkich zurawek, bo takie konie porosly, ze masakra...i chyba kilka wymienie na trwki
Widok z tarasu.
Zobaczcie, że każda roślina ma tabliczkę z nazwą, także nazwą konkretnej odmiany. Można zobaczyć dokładnie jak każda z nich plonuje.
Fasolki
sałaty
dynie.
A przed restauracja mamy wersję ozdobną warzyw w najmodniejszych buraczkowych fioletach czyli rabata z jarmużu z koperkiem i kukurydzą!
Dodam zatem zdjęcia warzywniaka pokazowego w Ogrodzie Botanicznym w Sztokholmie. Podobnie jak i u nas widać, zainteresowanie działkami, roślinami użytkowymi itp. Ludzie chwalą się swoimi zbiorami, w ogródkach działkowych są małe kawiarenki dla gości, kiermasze itd. A Ogród Botaniczny przygotowuje takie pokazowe rabatki, aby zobaczyć konkretne odmiany jak rosną, jak owocują. Muszę przyznać, że w tej części ogrodu było najwięcej gości...
Tu widać, że całość otacza gęsty świerkowy żywopłot, który nie tylko chroni przed zimnymi wiatrami, ale także przed dzikimi zwierzętami, gdyż ogród nie jest ogrodzony.
Lekko wzniesione rabaty mają co roku zmieniane obsadzenia, taki płodozmian.
Witam ślicznie, ogród zapiera dech, zestawienia roslin piękne! Jak dobrze widze masz lawende przed rozplenicą. Możesz powiedzieć czy lawenda na wiosnę ładnie zasłania przycieta rozplenicę? Jakbys miała jakieś zdjęcie tego fragmentu kiedy rozplenica jest obcieta byłabym STRASZNIE wdzięczna :*
W okolicy altany posadź dzrewo o okazałej koronie i pniu wysokim, aby korona byłą ponad altaną, zrównoważy to ten budynek i zapcha dziurę w świerkach, może nawet bardziej w lewo.
Wytycz linię trawnika jak pokazałam czerowną linią. Za altaną w dziurach posadź coś (cis gęsto, choinę kanadyjską, zywopłot jakiś), żeby nie było "przeciągów" i widoku na sąsiadów, żeby nie zaglądali do talerza Tobie. Musisz czuć się w swoim ogrodzie a nie na widoku.
Z lewej pod iglakami hortensje bukietow, po prawj derenie białe Elegantissima. Rozjasnią tę ciemnicę, strasznie ciemno i wszystko ciemne. Do tego dodaj jeśli bardzo cień jest - żurawki, a jak słonecznie to berberysy kulki. Po lewej czerwone, po prawej żółte.