Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Lawendowy zawrót głowy 14:37, 16 paź 2014

Do góry
Dziewczyny pomocy ułozyc nie moge latam latam i cały czas cos mi nie gra
Wilcza Góra 14:33, 16 paź 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Jak chce poogladac ladne fotki to u ciebie sie nigdy nie zawiodę
Ciesze sie ze pamiętasz o rozchodniku

A masz gdzies pod reką fotki z czym masz posadzone hortki ? (oprocz tych z brzozami )

uwielbiam nasadzenia "piętrowe"
za hortkami zwykle sadzę wysokie trawy, a w nogach często rozplenice z rozchodnikami, a pod nimi żurawki ...to moje ukochane zestawienia i struktur i kolorów
pod ręką mam tylko foty z telefonu, ale coś tam widać

a w sprawie rozchodników ... bywasz w szklarniach w Lesznowoli ?
tam, gdzie się najfajniejsze jednoroczne kupuje, kojarzysz ?
te kobietki maja piękne Matrony, często mocno rozrośnięte...za max 6-8 PLN (zależy od miesiąca)
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:20, 16 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)

Dziekuję, zatem chyba czas kupić werbenę i posiać do doniczek. a powiedz mi czy jedno nasionko=jedna łodyga :/ sorky ale jestem zielona... hihi

PS-widzę, że zacytowałam sama siebie ( poczatkująca ogrodowiskowo)

Na początku jest jedna łodyga, ale potem sie krzewi, a jak uszczkniesz wierzchołek, to będzie sie zagęszczać. Ale i bez tego potem się rozgałęzia samo.

Nasionka są rozdawane na forum.. dziewczyny kupowały i porosła im jakaś inna werbena. ja 2 lata temu kupiłam i nic nie wyrosło A z nasion od Danusi mam to co mam Dobre nasiona i dobra werbena

Cytowaniem się nie martw.. czasami w pośpiechu i doświadczeni nie tam gdzie trzeba napiszą.. mało tego.. napiszą nie w tym wątku co trzeba Mi sie tak zdarzyło nie raz

Pokrój werbeny nie uszczykiwanej z siewki tegorocznej (taka opóźniona) w odległości 50 metrów od innych werben... wiatr albo ptaki nasionka przyniosły.Wysokosć 1,4m

A tak sie wysiały na macie z kamieniami... i tu mam las , widać, że krzewi się też na dole.

Wilcza Góra 14:15, 16 paź 2014

Do góry
mira napisał(a)
Jak ja rozumie te emocje - ogród to jakaś magia która wycisza i uspokaja glowę a zdjęcia można zabrać wszędzie i nawet jak się w nim nie jest to można spacerować po zdjęciach.
Powodzenia

mój ogród
temat rzeka na tak wielu płaszczyznach
- wycisza i uspokaja głowę
- odpręża i porusza wyobraźnię
- ćwiczy figurę i leczy moje chore oskrzela
- on i jego mieszkańcy, są głównym poletkiem doświadczalnym dla mojej foto pasji

to nie jest mało
a zdjęcia...to one zapewniają mi nieprzerwaną radość z bycia ogrodniczką
nadchodzą zimne, ciemne dni = nie ma ogrodu ale .... !!! zawsze są zdjęcia ...zabieram je wszędzie a już w jesienno-zimowe wieczory wzdycham do nich nałogowo

obiecałam wstawić kwitnącego w Wilczej Zebrinusa
niniejszym to czynię, zanim znów zapomnę:

macham

Ostnica - Stipa 14:13, 16 paź 2014

Do góry
Jako początkująca ogrodniczka dostawałam nasiona od znajomych i te są właśnie z darowanych. Wykiełkowała mi ostnica, turzyca włosista, miskant wysoki i dwa rodzaje rozplenicy. Z każdego rodzaju miałam po kilkadziesiąt siewek, ale część nie przeżyło, bo mam tendencje do przelewania upraw. Nie jestem specjalistą - siałam w marcu do przeźroczystych pojemników w zwykłą ziemię do kwiatów i przykryte folią kiełkowały na południowych oknach. Codziennie odkrywałam na godzinę i zraszałam jak mocno przeschnła ziemia. Małe 2-3 cm siewki popikowałam do multipalety i w pierwszym tygodniu maja powędrowały do gruntu. Dopiero w gruncie zaczęły szybko rosnąć.

W tym roku ścinam kłosy do pojemników, podpisuję i suszę tydzień na południowym oknie w garażu. Stale mam wątpliwości w jakim stadium ścinać, więc eksperymentuję i mam cięte co 2 tygodnie. Na pierwszy zdjęciu lipcowa turzca włosista, na drugim majowa ostnica. Niestety nie mam lepszych zdjęć.

Matyldowo 14:07, 16 paź 2014

Do góry
Abies balsamea 'Nana' - jodełka balsamiczna

Urośnie na poduszkowca z połyskiem - igiełki króciutkie i błyszczące

Wymiarowo to idealna do małych ogródków bo 50cm wzrostu i max 1m w talii

U mnie rośnie na stanowisku słonecznym ale w półcieniu jaki daje jej modrzew i towarzystwie wszędobylkich dąbrówek
Oliwnik wąskolistny 13:58, 16 paź 2014

Do góry
A tutaj ponad 50-letni oliwnik wąskolistny na mojej ulicy byłam dzieckiem a on już był duży

ponad pnie się bluszcz
Moja działka na Dębowym Lesie 13:57, 16 paź 2014

Do góry
Ewa40 napisał(a)
Anabuko, ogródek i roślinki masz bardzo ładne, ale zdjęcia... cóż wyższa szkoła jazdy. Podziwiam i zazdroszczę.
Popróbuję może też uda mi się zrobić takie ładne.

Bardzo dziękuję za miłe słowa.Lubię i ogrody,i roślinki , i fotografowanie ich, chociaż tematy roślinne, dopiero w tamtym roku zaczęłam fotografować

GosiaJoanna napisał(a)
Pięknie uchwycony fruczak, ogólnie wszystkie fotografie piękne

fruczak, bardzo szybkolata, także trudno jemu uchwycić było lepsze zdjatko.@ razy w tym roku go w ogrodzie widziałam

jola54 napisał(a)
Aniu! mam tylko te różowe, są dość wysokie ok 1m i kwitną długo.pozdrawiam

No to różowe , ja mam.I niższe i wyższe, później spróbuję zrobić im zdjatka

róża aladdin palace

Augusta Luisa - cudna róża

Nie wiem czy lubicie zupkę z dyni ( krem ), ( na słodko nie) z boczusiem,żółtym serem, i małym makaronkiem pychota
Moja własna dynia.Pierwszy raz w ubiegłym roku posadziłam dynię.było 5.a w tym roku, to mocno ich dużo.Sąsiedzi i znajomi obdzieleni
Przedwiośnie ogrodu..:) 13:41, 16 paź 2014

Do góry
Rabatki wlasciwie skonczone, koło tarasu, chociaz w tym kwadracie przed tarasem od tarasu wzdluz trawniczka do kulek mam troszke miejsca moze cs tam jeszcze wymysle wiosną.

No i stara juz rabatka cisy, zurawki i bukszpan. Na wiosne dzielenie wszystkich zurawek, bo takie konie porosly, ze masakra...i chyba kilka wymienie na trwki

Widok z tarasu.
Zaczątek ogrodu 13:40, 16 paź 2014

Do góry
as226 napisał(a)
Nowy wytwór: mega wypasiona katapla w kółeczku, w nóżce hosta patriot

Dobrze, że zrobiłaś zdjęcie. Będzie co porównywać za rok ojjj będzie
Moja działka na Dębowym Lesie 13:33, 16 paź 2014

Do góry

A to taki fajny gość, prawda?? Rodzimy koliberek - Fruczak gołąbek

Tego cudaśka pierwszy raz widzę
Zdjęcia - mistrzostwo świata
Ogród z perspektywą na przyszłość 13:31, 16 paź 2014

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Witam, najchetniej zrobiłabym z tego zdjęcia tapetę na pulpicie...och ach
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:16, 16 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
Jeśli ktos mógłby się wypowiedziec w temacie miejsca zasadzenia
konkretnych roslinek biorąc pod uwagę sezonową atrakcyjnośc rabaty...

Tak sobie wymyśliłam że rozchodnika zasadzę w nogach wisni i docelowo zmiesza się z rozplenicą. Tym samym lawende włożę przed rozplenice które na wiosnę będą nieatrakcyjne - przycięte i wtedy lawenda to zasloni i bedzie brylwać. czy ktos mi może powiedziec czy własnie tak to bedzie wyglądac? :/

Ja sie nie znam Ale mi sie bardzo podoba
Klimaty świąteczne, ogrody w Szwecji 12:58, 16 paź 2014

Do góry
Zobaczcie, że każda roślina ma tabliczkę z nazwą, także nazwą konkretnej odmiany. Można zobaczyć dokładnie jak każda z nich plonuje.

Fasolki

sałaty

dynie.
A przed restauracja mamy wersję ozdobną warzyw w najmodniejszych buraczkowych fioletach czyli rabata z jarmużu z koperkiem i kukurydzą!
Klimaty świąteczne, ogrody w Szwecji 12:55, 16 paź 2014

Do góry
Dodam zatem zdjęcia warzywniaka pokazowego w Ogrodzie Botanicznym w Sztokholmie. Podobnie jak i u nas widać, zainteresowanie działkami, roślinami użytkowymi itp. Ludzie chwalą się swoimi zbiorami, w ogródkach działkowych są małe kawiarenki dla gości, kiermasze itd. A Ogród Botaniczny przygotowuje takie pokazowe rabatki, aby zobaczyć konkretne odmiany jak rosną, jak owocują. Muszę przyznać, że w tej części ogrodu było najwięcej gości...

Tu widać, że całość otacza gęsty świerkowy żywopłot, który nie tylko chroni przed zimnymi wiatrami, ale także przed dzikimi zwierzętami, gdyż ogród nie jest ogrodzony.

Lekko wzniesione rabaty mają co roku zmieniane obsadzenia, taki płodozmian.
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 12:54, 16 paź 2014

Do góry

a jak by w tej "dziurze" posadzić żółtą tawułę japońską lub berberys...albo pęcherznicę? Tylko żółtej niskiej nie mogę znaleźć...może nie ma

...

Polinka...ML muszę kupić dla siebie ..... ale to już wiosną
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:51, 16 paź 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Witam ślicznie, ogród zapiera dech, zestawienia roslin piękne! Jak dobrze widze masz lawende przed rozplenicą. Możesz powiedzieć czy lawenda na wiosnę ładnie zasłania przycieta rozplenicę? Jakbys miała jakieś zdjęcie tego fragmentu kiedy rozplenica jest obcieta byłabym STRASZNIE wdzięczna :*
Mały ogródek Eli 12:48, 16 paź 2014

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:47, 16 paź 2014

Do góry
W okolicy altany posadź dzrewo o okazałej koronie i pniu wysokim, aby korona byłą ponad altaną, zrównoważy to ten budynek i zapcha dziurę w świerkach, może nawet bardziej w lewo.

Wytycz linię trawnika jak pokazałam czerowną linią. Za altaną w dziurach posadź coś (cis gęsto, choinę kanadyjską, zywopłot jakiś), żeby nie było "przeciągów" i widoku na sąsiadów, żeby nie zaglądali do talerza Tobie. Musisz czuć się w swoim ogrodzie a nie na widoku.
Z lewej pod iglakami hortensje bukietow, po prawj derenie białe Elegantissima. Rozjasnią tę ciemnicę, strasznie ciemno i wszystko ciemne. Do tego dodaj jeśli bardzo cień jest - żurawki, a jak słonecznie to berberysy kulki. Po lewej czerwone, po prawej żółte.
Mały ogródek Eli 12:45, 16 paź 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies