Moim zdaniem w ciemno to przędziorek, masowy atak, ze względu na wielkość drzewa podlej glebę ProAgro i opryskaj Tastarem lub preparatem Polysect 003EC, dlatego tych świerków nie sadzę.
To Picea pungens - świerk kłujący .
Popatrz czy są objawy na innych, mniej brązowych igłach od spodu zwłaszcza, czy widać oprzędy białe.
Najlepiej go zwalczać w końcu maja gdy wylęgają się larwy z jaj zimowych, teraz nie wiem czy to coś da, ale zrób jak wyżej. Sporo igieł opadnie i świerk trzeba od dołu podkrzesać.
A.. że hasło?.. bo już się zastanawiałam, czy profesjonalnie podnoszę słuchawkę
Hasło przypuszczam będzie już zbyteczne ... Jeśli Danusia puści maila, to przypuszczam, ze od jutra zaczną robić mistrzowskie kanciki, żeby wszystko było prima sort!
Ja u siebie mam co metr, po prostu tam gdzie się stykają będą łysiały, ale na zewnątrz będą ładnie wyglądały. Mnie zależy na szpalerze i zasłonięciu sąsiadów, a nie wyeksponowaniu pojedynczych drzew.
One nie rosną na szer. 4 m. W stronę domu będą przycinane przewodniki, dzięki czemu uzyskam zagęszczenie.
Przewiduje w tym konkretnym ogrodzie dla nich 1,5 m szerokości szpaler. Te egz. były cięte w szkółce zanim je kupiłam.
Dziekuje za odpowiedz.
A czy poleciłaby Pani jakis inny iglak (nie tuje, tylko cos o pokroju choinki wlasnie) ktory nie osiaga gigantycznych rozmiarow, tylko powiedzmy do 3m? A jest rownie piekny i latwy w uprawie?
Ja u siebie mam co metr, po prostu tam gdzie się stykają będą łysiały, ale na zewnątrz będą ładnie wyglądały. Mnie zależy na szpalerze i zasłonięciu sąsiadów, a nie wyeksponowaniu pojedynczych drzew.
One nie rosną na szer. 4 m. W stronę domu będą przycinane przewodniki, dzięki czemu uzyskam zagęszczenie.
Przewiduje w tym konkretnym ogrodzie dla nich 1,5 m szerokości szpaler. Te egz. były cięte w szkółce zanim je kupiłam.