Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Lilie - Lilium 09:07, 23 mar 2017

Do góry
Ja mam porozrzucane na rabacie lilie. W tym roku kupiłam po 3 szt cebul tej samej odmiany i będę sadziła te same odmiany razem, ale nadal w różnych miejscach. Nie tworzę osobnej rabaty, ani osobnego miejsca. One praktycznie pasują posadzone w każdym miejscu
Lilie - Lilium 08:54, 23 mar 2017

Do góry
mira napisał(a)
Czy lepiej lilie na rabacie posadzić w kupce czy je rozrzucić co kawałek ?
Z czym najlepiej je zestawić - jekie rośliny ?
Gdzie szukać inspiracji?

W ub. roku miałam lilie porozrzucane w różnych miejscach. Przestało się podobać i teraz robię odrębną rabatę tylko liliową, obok jest już rabata z liliowacami, jedna w drugą przechodzi, dalej będzie różanka
Zobaczymy jak to bedzie wyglądało.
U małej Mi zobacz, był odcinek Mai w ogrodzie tu:

http://majawogrodzie.tvn.pl/237,Ogrod-Malej-Mi-odc-522,odcinek.html
Moja działka na Dębowym Lesie 07:02, 23 mar 2017

Do góry
Bardzo ładne zdjęcia z wycieczki
Widok z hotelu na morze to coś co lubię.

U mnie dzisiaj od rana słonecznie.
Czytałam, że kłącza wsadzasz do doniczek i potem do gruntu. Chciałam też tak zrobić z kosmosami tylko nie mam takich wysokich doniczek, bo długie są te kłącza.

Ania kiedy sadzić lilie. Wiem, że już pytałam, ale nie mogę poszukać postu.
Niektóre z cebul wyraźnie wysychają nie chcę ich zmarnować.
Lilie - Lilium 23:49, 22 mar 2017

Do góry
Czy lepiej lilie na rabacie posadzić w kupce czy je rozrzucić co kawałek ?
Z czym najlepiej je zestawić - jekie rośliny ?
Gdzie szukać inspiracji?
Lilie - Lilium 23:48, 22 mar 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Dostałam dziś przesyłkę cebul lilii zamówionych jeszcze jesienią.
I mam dylemat - posadzić do donic, czy od razu do gruntu?
Jest wśród nich kilka perełek i nie chciałabym stracić przez nieroztropne ich posadzenie>
Proszę znawców tematu o radę
I jeszcze jedno pytanie, może Ania Monteverde tu zagląda, jak sobie radzić gdy niektóre odmiany potrzebują środowisko lekko kwaśne a inne raczej zasadowej lub obojętne - a ja chciałabym posadzić wszystkie razem na jednej rabacie ?

Z nadzieją, że jeszcze ktoś tu zagląda moje lilie mają już kiełki

Tez dziś dostałam przesyłkę z liliami i niestety bardzo wyciagniete.
Ja posadzę każdą do doniczki takiej jak tulipany koszyczek - i dam do ziemi - lilie są wytrzymałe - jakby miało być zimno trzeba będzie okryć.
Jeśli chcesz zapewnić optymalne warunki to daj jednym do dołka coś z zasady -skorupki od jajek albo dolomit/ a innym kwaśnej ziemi z worka - inaczej się nie da.

Ja mam inny dylemat - jak skomponować lilie z czym ?
Lilie - Lilium 22:20, 22 mar 2017

Do góry
Dostałam dziś przesyłkę cebul lilii zamówionych jeszcze jesienią.
I mam dylemat - posadzić do donic, czy od razu do gruntu?
Jest wśród nich kilka perełek i nie chciałabym stracić przez nieroztropne ich posadzenie>
Proszę znawców tematu o radę
I jeszcze jedno pytanie, może Ania Monteverde tu zagląda, jak sobie radzić gdy niektóre odmiany potrzebują środowisko lekko kwaśne a inne raczej zasadowej lub obojętne - a ja chciałabym posadzić wszystkie razem na jednej rabacie ?

Z nadzieją, że jeszcze ktoś tu zagląda moje lilie mają już kiełki
Sezon 2017 u Hanusi 16:30, 22 mar 2017

Do góry
Zbyszku, pio powrocie do domu znalazłam w wucecie masę kabli, i informację, że ludzie byli i działali. ale jeszcze nie skończyli, bo stuknęła 15-ta!
Czyli jest nadzieja na rozwiązanie problemu.
A w ogrodzie dziś- słoneczko! No i ja od 9-tej do 15-tej! jak na emerytkę 6 godzin pracy i dość!
Posadziłam nabyte lilie, i cyknęłam trochę fotek.
Niestety, ranniki kończą kwitnienie!Ostatnia fotka poglądowa- 3 stadia ranników.

Przerwa na kawę... 07:02, 22 mar 2017

Do góry
Kicusie dziękują zbiorowo. Farbę im kupiłam. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Mira u mnie mąż na 12-tki pracuje i to jeszcze daleko. Znam ten ból. Jak jest sobota-niedziela to go albo nie ma albo odsypia. Taka praca.

Dziewczyny - u mnie ciągle pada... ale i tak wyszłam na zewnątrz
Czy wrzosiec można odmłodzić? Jakiś taki się zrobił brzydal. Chyba po przekwitnięciu dostanie ostre cięcie. Czosnki Gladiator już mega duże Żeby one ciągle takie ładne liście miały. Dobrze że potem lilie i tulipany je zasłonią.
Mój ogródek 12:20, 21 mar 2017

Do góry
Wiosna na termometrze 14 stopni a w ogrodzie powoli wszystko rośnie forsycja

krokusiki

lilie wypuszczają

parzydło leśne
Ogród z łezką II 14:17, 20 mar 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Lilie mi wychodzą jeee!

Twoje macro mnie w kompleksy wprawia . Primo ze wszystko juz takie wielkie secundo ze Tys taka zdolna kobitka ))

Jolcia! Super!!! W połowie czerwca będę się Twoimi kwiatami lilii zachwycać
Eee tam, mój aparat to nie wyspecjalizowany w makro, a ja jeszcze niedouczona jestem. Ale staram się
Ty, jak zawsze, miła
Przyjazny ogród 13:13, 20 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam. Mariusz też nie śpisz jeszcze napisałam do ciebie na wp. Poradź.
Jak już tutaj jestem chciałam się jeszcze zapytać kiedyś miałam do czynienia z takim pachnącym tatarakiem, czy jeszcze taki jest jeśli tak to jak się nazywa. Chciałabym mieć taki tatarak w oczku.
Na wrzucić grzebień tylko jaki. Napisz mi na moim wątku.
Woda jak na razie teraz krystaliczna ryby dobrze przezimowały.

U ciebie na wątku panuje ciagłe lato. U nas jeszcze wiosna nie zajrzała, pełny zastój we wschodach i wzroście.
Pozdrawiam.

Pachnie zwykły, gatunkowy tatarak Acorus calamus oraz jego odmiana paskowana 'Variegatus'. Te najbardziej pożądane do oczka wodnego, bo ładne i filtrują dobrze wodę.
Odmiany grzybieni (lilie wodne) dopasuj do głębokości i oczka. Spore jest w dziale "Rośliny wodne". Piękna odmiana 'Sunny Pink', czy ta, która zachwyca nas od 100 lat, 'Atracttion' - niezawodne. Ale też ciekawostki ostatnich lat, 'Wanvisa' z Tajlandii. Ogólnie kilkadziesiąt odmian jest dostępnych na naszym krajowym rynku.

Tu ma być ogród :) 13:01, 20 mar 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Przez Ciebie zrobiłam sobie dzisiaj miejsce na nowe lilie....

to chyba dobrze, Ty na pewno skomponujesz je świetnie!
Ogród z łezką II 12:29, 20 mar 2017

Do góry
Lilie mi wychodzą jeee!

Twoje macro mnie w kompleksy wprawia . Primo ze wszystko juz takie wielkie secundo ze Tys taka zdolna kobitka ))
Mój mały ogródeczek :) 12:22, 20 mar 2017

Do góry
Nue6 przygladalam się u mnie czy lilie już wychodzą z ziemi.Czasu za mało. Ale św. Antoniego ładne liście mają.
Zdrówka dla dzieciaczkow .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies