Oby jak najszybciej. Najgorsze to,że ferie są dopiero pod koniec lutego i w tych warunkach dzieci nie będą miały szansy na śnieg, bo większość już tylko będzie czekać na wiosnę
I znowu bylinówka, ale na jej podstawie spisałęm sobie idealny zestaw roślin efektowny od czerwca do mrozów. Oczywiście na tak małej przestrzeni jak ta rabata nie będzie takiego efektu, ale gdyby posadzić taki zestaw na 3 razy większej powierzchni jestem pewien, że robiłoby wrażenie. Beż żurawek
Pod koniec miesiąca skończyłem rabatę z hortensjami...
... a chwile później kolejna rewolucja, jałowiec wyciąłem bez zgody, nie ma to jak postawić przed faktem dokonanym
Wrzesień i październik jutro bo też się dużo działo a teraz biegne szukać psa bo chyba zrobił sobie spacer do sąsiada.
Udało mi się wstawić zjęcie po lewej (tak wygląda dąb w moim ogrodzie obrośnięty bluszczem).
No to jeszcze pozostałość po drugim dębie i po bluszczu w moim ogrodzie:
Nowa rabata powstawał spontanicznie bez większych planów zobaczymy, jak będzie się prezentować w tym roku, zawsze przecież jest łopata. WIem na pewno, że posadziłem wszystko za gęsto
Obsadziłem też ostatecznie buksikową rabatę
Udało się też pozbyć betonowego placyku na którym kiedyś stawiany był pawilon, jednak od kilku lat tylko szpecił, 28 pełnych taczek gruzu moje plecy pamiętają bardzo dobrze, przy okazji zasypałem koleiny i posiałem nowy trawnik w pustkach
Reszta ładnie się rozrastała, a tutaj mimo pstrokacizny żurawek bardzo mi się podoba
Kochani jesteście, że kibicujecie mimo mojego opierniczania się w temacie i braku meldunków z pola bitwy Realizacja będzie stopniowa, na razie mamy odbębione nawodnienie, oświetlenie i obrzeża. Zrobiliśmy granitowe, żeby grały z tarasem, poza tym wydaje mi się, że fajnie rysują całość, mimo braku roślin. Zaraz wygrzebię jakieś fotki, choć podziwiać to za bardzo nie ma co
Ok, no to voila fotki. Nie zwracamy uwagi na świecącego renifera, prezent od teściowej dla wnuka
Śliczne ale pod moimi bukami strasznie sucho i ciemno. Dokąd nie ma na nich liści to jeszcze mogą byc inne rosliny (mam krokusy , serduszka, przylaszczki przebisniegi) , potem nie ma szans.Pozdrówka.
W tym miesiącu niewiele się działo, troszkę odpoczywałem, troszkę dosadzałem bylin złapanych gdzieś przypadkowo.
Muszę popracować nad gustownymi podporami dla lili OT. W sumie potrzebne są tylko podczas burz i zazwyczaj przywiązuje na ostatnią chwile już na w burze
Niebieski jałowiec musi zniknąć... zastanawiam się tylko jak go dyskretnie uśmiercić bo oczywiście jest pod ochroną
Dobrze już ostatnie zdjęcie bylinówki, ale bardzo mi się podobała jednak na wiosnę będzie troszke przerabiana
Pod koniec miesiąca jednak skończyło się lenistwo i przypadkowy zakup pięknych krzewów hortensji zapoczątkował nową rabatę, która była w planach na ten rok. Od tego momentu jeszcze bardziej wyprzedzałem plany
Ulubiony miesiąc wita kwitnieniem ulubionych kwiatów. Lilie i liliowce grają w tym miesiącu pierwsze skrzypce, nie są jakoś specjalnie widoczne w ogrodzie, ale ja wiem gdzie spacerować i codziennie zachwycać się nowymi kwiatami