Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 20:18, 04 sty 2015

Czerwiec

Rabata miedzy domem, a garażami dostawała sukcesywnie nowe roślinki i coraz bardziej mi się podobała jednak jedna rzecz drażniła...

... sklaniak jednak został całkowicie rozebrany, aby po paru dniach...

...powstać jak feniks z popiołów z dosadzonymi trawkami i hortensjami.

W między czasie rozłożyłem ogrodowego potwora... jednak mimo, że strasznie przytłacza (zajmuje 1/3 szerokości działki) sprawdza się znakomicie w upały.

Bylinówka z resztek zaczęła się jak dla mnie coraz łądniej prezentować

Luki 20:25, 04 sty 2015

Hitem tego miesiąca była dla mnie wizyta w ogrodzie Ani Małej Mi... tutaj brak mi słów, aby podziękować i się nachwalić, wiem tylko, że chcę zobaczyć ten ogród ponownie w tym roku. Nie wiecie jak trudno wybrać jedno zdjęcie z tego ogrodu

No i dzięki Ani miałem możliwość poznani Danusi no i Ania w ciągłym biegu

W kolejnym międzyczasie skończyliśmy z tatą robić zadaszenie takiego niby tarasu w drugiej części ogrodu. Stowrzył się przyjemny zakątek w szczególności w upalne dni jest tam przyjemnie

Pod konie miesiąca rozwaliłem kawałek ułożonej na początku maja kostki, aby ją przerobić i zastąpić fragment trawnika żwirkiem. To rozwiązanie bardzo się sprawdziło i przy okazji o wiele ładniej te zakątek wygląda
lojalna_ 20:31, 04 sty 2015

Relacja z przemian, rewolucji i spotkan swietna jak zawsze kolorowo i milutko u Ciebie

Była praca...była....

A w baseniku woda ......jak w Adriatyku błekitna
Sebek 20:38, 04 sty 2015

Podsumowanie robi wrażenie, chociaż cały czas się śmieję, bo wyobrażam sobie to przerabianie kostki i przesadzanie wszystkiego po kryjomu - ja już nawet domownikom nie mówię co robię w ogrodzie, bo by mnie do wariatkowa wywieźli... Zawsze odpowiadam, że plewiłem, choć chwast ani jeden nie wyrwany
Luki 20:42, 04 sty 2015

Lipiec

Ulubiony miesiąc wita kwitnieniem ulubionych kwiatów. Lilie i liliowce grają w tym miesiącu pierwsze skrzypce, nie są jakoś specjalnie widoczne w ogrodzie, ale ja wiem gdzie spacerować i codziennie zachwycać się nowymi kwiatami

Bogdzia 20:51, 04 sty 2015

Świetny przegląd Łukasz , zmiany zawsze bardzo pozytywne a spotkania wiadomo - niezapomniane. Też sie cieszę że Cie poznałam i zapraszam ponownie.
Luki 20:52, 04 sty 2015

W tym miesiącu niewiele się działo, troszkę odpoczywałem, troszkę dosadzałem bylin złapanych gdzieś przypadkowo.

Muszę popracować nad gustownymi podporami dla lili OT. W sumie potrzebne są tylko podczas burz i zazwyczaj przywiązuje na ostatnią chwile już na w burze

Niebieski jałowiec musi zniknąć... zastanawiam się tylko jak go dyskretnie uśmiercić bo oczywiście jest pod ochroną

Dobrze już ostatnie zdjęcie bylinówki, ale bardzo mi się podobała jednak na wiosnę będzie troszke przerabiana

Pod koniec miesiąca jednak skończyło się lenistwo i przypadkowy zakup pięknych krzewów hortensji zapoczątkował nową rabatę, która była w planach na ten rok. Od tego momentu jeszcze bardziej wyprzedzałem plany
Sebek 20:56, 04 sty 2015

A czasem nie śnieg tak niefortunnie połamał tego jałowca, że już go trzeba wyrzucić, bo i tak nie odbije? Choć ja bardziej radykalne metody stosowałem, ale nie przyznam się
Luki 21:10, 04 sty 2015

Sierpień

Nowa rabata powstawał spontanicznie bez większych planów zobaczymy, jak będzie się prezentować w tym roku, zawsze przecież jest łopata. WIem na pewno, że posadziłem wszystko za gęsto

Obsadziłem też ostatecznie buksikową rabatę

Udało się też pozbyć betonowego placyku na którym kiedyś stawiany był pawilon, jednak od kilku lat tylko szpecił, 28 pełnych taczek gruzu moje plecy pamiętają bardzo dobrze, przy okazji zasypałem koleiny i posiałem nowy trawnik w pustkach

Reszta ładnie się rozrastała, a tutaj mimo pstrokacizny żurawek bardzo mi się podoba
Luki 21:19, 04 sty 2015

I znowu bylinówka, ale na jej podstawie spisałęm sobie idealny zestaw roślin efektowny od czerwca do mrozów. Oczywiście na tak małej przestrzeni jak ta rabata nie będzie takiego efektu, ale gdyby posadzić taki zestaw na 3 razy większej powierzchni jestem pewien, że robiłoby wrażenie. Beż żurawek

Pod koniec miesiąca skończyłem rabatę z hortensjami...

... a chwile później kolejna rewolucja, jałowiec wyciąłem bez zgody, nie ma to jak postawić przed faktem dokonanym

Wrzesień i październik jutro bo też się dużo działo a teraz biegne szukać psa bo chyba zrobił sobie spacer do sąsiada.