Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój 4 arowy azyl... 22:19, 06 paź 2014

Do góry
'Dziki' zakątek - wciąż traktowany po macoszemu

Rh gęsty (Impeditum) Coralium budzi nadzieję na obfite kwitnienie
Ogródek Iwony 22:16, 06 paź 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko specjalistą nie jestem, ale twoje hortensje to raczej nie Vanilki, a Limlight. Vanila Frise ma czerwone/bordowe gałązki i na pewno w ten sposób się nie przebarwia. Mam obydwie i tak przebarwiała się moja Limlight no i na dodatek twoje też mają taki limonkowy kolor zanim zrobiły się białe
Pewny nie jestem, ale pisze co wiem i widze... warto zapytać kogoś kto ma dłużej hortensje

Malgosik napisał(a)
mi też przyszło do głowy że to inna odmiana hortensji

Łukaszu, Małgosiu, mi też coraz bardziej się wydaje, ze zaszła jakaś dziwna pomyłka w szkółce. Ale to chyba też nie jest Limelight, bo jedną kupiłam jesienią i wygląda trochę inaczej i się nie kładzie, stoi pieknie na baczność:

A tutaj jeszcze znalazłam zbliżenie niby Vanilek z delikatnym przebarwieniem i gałązki wydają się brązowo- bordowe. Ale może być tak, że inna hortensja też tak ma:
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:15, 06 paź 2014

Do góry
Marta7 napisał(a)
Moje dzisiejsze grzybobranie podwórkowe

Martuś, ja się tak nie bawię....u mnie susza jak..... a u Ciebie maślaki w trawie....toż to niesprawiedliwość...zdjęcia jesiennego ogrodu jak marzenie, a lustro spowite winobluszczem jak z katalogów ogrodowych...cudnie i tyle
Pozdrawiam
Betula pendula 'Youngii' - brzoza brodawkowata "Youngii" 22:14, 06 paź 2014

Do góry

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:13, 06 paź 2014

Do góry
Witajcie kochani!
Widoki śliczne, szczególnie o poranku. Niestety ja fotograf żaden, co nieco mi tylko w kadr trafiło z jakim takim wyglądem. Reszta w koszu.
Mój 4 arowy azyl... 22:11, 06 paź 2014

Do góry
Dzielżany resztką sił się bronią przed całkowitym przekwitnięciem

złocienie krzaczaste również

W zielonej aptece 22:09, 06 paź 2014

Do góry
Filomena napisał(a)

Ewciu:
White Dome

Tardiva

resztę znasz: Limet i annabel
a bluszcz- nie wiem jaka to odmiana, dostawałam różne i z różnych miejsc w Polsce, mięta -widziałam u Ciebie tę samą odmianę, melisa- będzie Ci się sama siała, mam nadzieję, że mnie nie będziesz z tego powodu święcić; jakby co to zaparz sobie na uspokojenie cha cha cha

Hahaha niech się sieje czasami wskazana chociaż ja raczej spokojny człowiek
Dziękuję za zdjęcia, posadzone patyczki już po ciemku , czekam do wiosny może się uda

Edit. Bukiet trochę skrócony, ale stoi na stole piękny jest
Mój 4 arowy azyl... 22:08, 06 paź 2014

Do góry
Na jutro zaplanowałam zrobić porządek z kompostem. Ten gotowy przyda się pod cebulki tulipanów. Z odpadków roślinnych ułożę nowy, na przyszły rok jak znalazł.

Trochę obrazków
rozczuliły mnie te dwa kwiatuszki żagwinu Pamiętam, że kiedyś kwitł przez niemal całą zimę!

drugie, ale słabiutkie kwitnienie ostrogowca

Ogród na glinie 22:06, 06 paź 2014

Do góry
Ambrowiec się przebarwia:

funkie powoli żółkną

nowy nabytek

miskant ma coraz więcej kwiatów, całkiem nieźle jak na wiosenny zakup
Przedwiośnie ogrodu..:) 22:05, 06 paź 2014

Do góry
Rabata pod brzozą szczepioną prawie skonczona:

Prawie, bo z tej strony gdzie stoi kulka będą trzy w żwirku wzdłuż linii obok trawki. Za obwódką z bukszpanu są hortensje Bobo, a z lewej strony w ramie z trzmieliny kulka bukszpanowa( kulka to mam nadzieje bedzie)

Pod miłorzębem jeszcze nie skonczone, będzie tez w żwirku. I pytanie:mniej wiecej na wysokosci miedzy tuja a serbem chciałabym jakies wieksze dzewo, ale jakie....moze Grujecznik??
Ogród na glinie 22:03, 06 paź 2014

Do góry
I się zaczęło przekopywanie gliny głęboko jak się dało. Mój pomocnik miał swój szpadel i trzeba czy nie trzeba piasek do dziury ładował
W trakcie, bo teraz jestem już chyba w połowie przekopywania.

Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 22:03, 06 paź 2014

Do góry

Ogród na glinie 22:01, 06 paź 2014

Do góry
Moje sobotnie zdejmowanie darni to ten narożnik

narazie nic ładnego
a dziś przywiozłam piasek, ziemię ogrodową, torf kwaśny i ziemię do różaneczników, kupiłam też widły

przewiozłam na taczkach, piasek szuflowałam do workach po korze, bym mogła go wnieść na taczki
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:59, 06 paź 2014

Do góry
Kupiłam sobie dzisiaj pięknego asterka pełnego tzn. marcinkaśliczny niebieski kolor, muszę wyczaić jak się nazywa, bo w sklepie nie wiedzieli
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:59, 06 paź 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
No dobra. Żaden ze mnie projektant i ten trawnik mi się póki co nie całkiem podoba, ale pokażę w którym kierunku poszłam.

1. Tujowy żywopłot, lub bluszcz na płocie
2. te krzyżyki to hortensje
3. to jest np. karłowa sosna lub bonzaj podsadzone poletkiem z zielonego niedźwiedziego futra
4. wyżwirkowany placyk z ławką, 3 kulki z bukszpanu a po drugiej stronie kępa z rozplenicy, a jak ławka niepotrzebna, to można tu jakieś drzewo w żwirku posadzić
5, 6 o 7 to poletka kontrastujących ze sobą host, żurawek lub innych cieniolubnych, brunnera srebrna rozświetli
8. drzewo soliter w trawniku (z tyłu 3 kulki to myślałam o rozjaśniającym dereniu Ivory Halo)
9. Drzewo soliter z zakątku ligustrowym
kropki to trawnik, reszta rabata

Ale tu przerwałam, bo bez sensu dalej, jak mi się ten kształt nie bardzo podoba z góry.

Może samej Ci coś do głowy przyjdzie.

Wow! Nakierowałaś mnie na zupełnie inny tok myślenia. Ten żwirowy placyk chętnie wykorzystam. Postawiłam tam na jeden łuk, bo nic innego mi nie pasowało, a nie pomyślałam o tym żeby całość zagospodarować. Jeśli chodzi o stronę przy żywopłocie to cały czas boję się tych liści na rabacie. Będe jeszcze kominować.
Dziekuje Wam bardzo
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:58, 06 paź 2014

Do góry
Dzisiaj na godzinkę wpadlam do lasu, kilka grzybków przywiozłam, nie miałam ani aparatu, ani telefonu ale w domku zdobiłam zdjęcia 2 rydze jedna mała kania i kilka kurek

tu już w garnku kozaki i prawuski i te poszły do octu same małe kapelusze

a te poszły do zamrażarki na zupy i do risotta

a te właśnie się suszą w suszarce
Mój 4 arowy azyl... 21:57, 06 paź 2014

Do góry
Działkowe prace posuwają się, bo pogoda dopisuje. Dzisiaj uporałam się z jedną z żurawkowych kęp. Stara juz była i paskudnie wyglądała. Z tej kępy pozyskałam 11 sadzonek. Pięć posadziłam, resztę zabiorę do ogrodu córki.
Z ubiorku wiecznie zielonego zrobiłam sadzonki i posadziłam w nowe miejsce. Mam nadzieję, że przed zimą zdążą się ukorzenić. Reszta jutro na kompost.

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:52, 06 paź 2014

Do góry
Wadol - przyjdzie pora i na wnuczki... a ja mam nadzieję i na prawnuczki...

Madzia - pogadamy jak się spotkamy

Agacia - wszyscy mi zawsze wzrost zabierają.. bracia 187 i 182.. a ja kurdupel... roślinki też.. a ja malutka Kopałam dziś jeżówki.. ponad mój wzrost... mam też jeść ziemię by urosnąć ??? Bo to co jem, to tylko wzrost w nie tę stronę co trzeba..

I foto dla Bogdzi... ulubiona zabawka.. i tylko u Babci...

W cieniu - zacieniona 21:51, 06 paź 2014

Do góry
Moniika napisał(a)
Witaj Bogusiu ! Pięknie i jesiennie u Ciebie ! Cudnie przycięte bukszpany ! Hortensje .. Tylko podziwiać ja tez zrobiłam sporo konfitur w tym sezonie ale z róży dzikiej tylko płatki w cukrze ... Jednak to moje początku wiec mam nadzieje sie " rozwijać " w tej sprawie ! Serdecznie pozdrawiam M
Też robiłam powidełka z płatków...a teraz z owocków.Miło Cie widzieć...kiedy patrzę na cobeę,to zawsze wspominam miłe chwile...pozdrówka.

Arboretum Bolestraszyce 21:48, 06 paź 2014

Do góry
Wiesz Mariusz i ja mam taki owoc calycanthusa zapomniałam po prostu zdjęcie z lipca

i gunneręi inne jeszcze zdjęcia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies