Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Edy 17:55, 24 wrz 2014

Do góry
buziaki zostawiam

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:53, 24 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

aż taki szeroki nie musi być
chodziło mi o sposób projektowania rabaty
zestawienia kolorystyczne, pokrój, faktura
możesz to wykorzystać
nawet te same rośliny, tylko w większym rozsunięciu, jakby rabata była węższa, ale żeby sąsiedztwo było podobne

a szerokość rabaty należy odnosić do wielkości trawnika
za wąska będzie śmiesznie wyglądać
na rzucie narysowałaś ją dużo szerszą niż wyznaczyłaś wężem
i na rzucie nadal są trawy za hortensjami

jak się boisz mocniej poszerzyć, to narazie posadź te hortensje a z przodu żurawki, choć nie jestem przekonana że powinny tworzyć aż taki długi rządek

z czasem żurawki będą wymagały odmłodzenia, będziesz mogła coś poszerzyć, dosadzić

Bardzo dziękuję za kolejne podpowiedzi a Tobie Małgosiu szczególnie, za okazaną cierpliwość Widziałam chyba u ciebie w wątku Graziellę, czy planujesz posadzić obok hortensję. też ją dziś kupiłam - nie było Morning Light i zastanawiam czy będzie wyglądać ok w towarzystwie hortensji czy może lepiej Gracillimus.

Poszerzyłam dziś rabatę - w linii prostej ma ok 1,8 m od tuj a w zakolu jeszcze więcej. Ściągnęłam częściowo darń i na szybko ustawiłam rośliny - chyba jeszcze są za "gęsto" ale chodziło mi o szerokość - będzie ok czy dodać jeszcze za 20 cm?

Miejsko & sielsko 17:48, 24 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Ty nie marudż, taką na szydełku... ecru

Ewus, ty takie dziergasz? Śliczna. Zrób zbliżenie jednego kwadracika. Muszę taka sobie zrobić.
Miskant - Miscanthus 17:14, 24 wrz 2014

Do góry
Cabaret, bardzo piękna trawa, na fotce trzylatka - 1,6 m

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:49, 24 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Ja też chciałam zapytać o carexy ale między kulkami bukszpanowymi w żwirku, za nimi rosną różaneczniki. Chciałam żeby rozjaśnić to miejsce. Myślę żeby dać Elata Aurea. A Ty Marzenko co byś poleciła?

Dopiero zamówiłam elata' więc jeszcze nie mam doświdczen. Podziwiam je u szefowej i podobno nie przemarzają. Widzę jednak że rosną spore, dlatego u mnie będą posadzone przy dużych kulach. Przy małych lepiej będą wyglądały czuprynki z evergold (uwielbiam je) lub kurze łapki czyli oshimensis. Przepieknie kulki wyglądają z hakonechloe, u mnie np z stripe it rich.

Mało znany na forum jest carex montana o jasno zielonej (wiosenna zieleń) czuprynie. Poleciła mi go ginka i jestem zachwycona. Tu u mnie na brzegu rabaty - jego pierwszy sezon u mnie, za rok mam nadzieję rozsadzać.a na końcu po lewej widać jedną czuprynę evergolda

Północna strona Waszych ogrodów. 16:46, 24 wrz 2014

Do góry
Mam do zagospodarowania północną część ogrodu. Miejsce powstało po wycięciu dwóch niemal dwudziestoletnich roślin iglastych. Szukam inspiracji do zagospodarowania tej zacienionej budynkiem części ogrodu. Przeglądając wątki najczęściej spotykam słoneczne miejsca.
Proponuję wklejać w wątku zdjęcia z tą trudniejszą w/g mnie do zagospodarowania częścią ogrodu.
Moje miejsce na dzień dzisiejszy wygląda tak.Budynek niemal nie wpuszcza tu promieni słonecznych. I mam nadzieję, że uda mi się zmienić to miejsce w radosną przestrzeń.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:42, 24 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Promieniejesz Danusiu
Szczere gratulacje ! ! !
Lawendowy zawrót głowy 16:23, 24 wrz 2014

Do góry
Swierki kupione sliczne sa zapakowane na mumie musza tak postac do jutra bo jutro ziemia a kłuja niemiłosiernie.
Kupiłam 5 berberysów pod choiny k
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:39, 24 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Loosiu
Wlasnie sobie googlalam oba zawilce... I się okazuje że zamiast Honorine jobert mam Whirlwind... Ciekawe, że na etykiecie miałam coś innego... Ale mają tak odmienna liczbę kwiatków, że trudną się pomylic w identyfikacji....

Zatem mój zaiwlec japonskie to Whirlwind...

Ale jak patrzę na to drugie zdjęcie to mam wątpliwości... Czyżbym miała oba gatunki?

Ja ja się uchowałam 2 sezon na Ogrodowisku i nie dostrzegłam wcześniej uroku zawilców...nie wiem
Dobrze że Mała-Mi ostatnio podarowała mi jednego - juz rosnie u mnie obok miskanta ML, ale jak on sie tak rozrosnie jak te twoje...to będzie czad...mus dokupic kolejne...
Róże boskie !
Każde ujęcie ładniejsze od poprzedniego, to z monardą i perowskia rozłozyło mnie na łopatki....
Buziam !
Ogród Anety 15:22, 24 wrz 2014

Do góry
Kule Żywotnika zachodniego 'Danica' 5 szt powędrowało z ogrodu do donic na tarasie mam nadzieje że im się tam spodoba...

Ogród niby nowoczesny ale... 15:15, 24 wrz 2014

Do góry

a ja proszę o techniczną podpowiedź, w jaki sposób przymocowaliście "nogi" altany do podłoża (stoi na trawie, czy na płytach?). Zakopana, czy jakieś kotwy?
Pokażę nasz ogród 15:06, 24 wrz 2014

Do góry
Mam co prawda dla porównania tylko takie ciemne zdjęcie:

Ale wczoraj przyjechał do nas znajomy. Dojechał do krzyżówki i myślał że drogę pomylił
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:01, 24 wrz 2014

Do góry
Grzesio jak zwykle gdzieś się zapodział kiedy pozowaliśmy do zdjęcia

Ogród Anety 15:00, 24 wrz 2014

Do góry
Jestem zauroczona Rozchodnikiem, na wiosnę planuję obsadzić go całkiem sporo na nowej rabacie, właściwie starej do modernizacji... miałam tylko 1 szt do tej pory .

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:56, 24 wrz 2014

Do góry
Były gratulacje i prezenty, od męża, od Mai i Kasi, kosz z 40-toma owocami (banany zjedzone)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:56, 24 wrz 2014

Do góry
Danusiu, to dla Ciebie na dalsze lata pięknej pasji. Jak najwięcej ogrodowych pomysłów

Ogród Anety 14:56, 24 wrz 2014

Do góry
mówi się, że Goryczka potrzebuje żyznej gleby i dobrych warunków, a u mnie daje radę lepiej niż inne, mniej wymagające byliny z czego się bardzo cieszę

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:55, 24 wrz 2014

Do góry

Były dwa torty, jeden zielony, ze stożkami i grabiami, wszyscy mieli zielone języki jak gumisie, a drugi tort biały z prawdziwymi płatkami róż, od Gesslerowej. Hania przywiozła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 24 wrz 2014

Do góry
To nie ślubu, a co innego, 40 lecie ogrodnictwa, zbiegło się z wydaniem książki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:49, 24 wrz 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies