No tak, na brak fotek u mnie nie można narzekać, chyba na nadmiar
o rany, ależ się porobiło! jeśli jest korzonek, to wiosną odbije, wsadź gdzieś bezpiecznie, na to butelkę plastikową, tylko wytnij dno i może się uda...
jeśli już teraz łysa, to wiosną musisz nisko przyciąć, tak 10 cm nad ziemią i odrośnie zdrowa i gęsta, ale teraz juz nie
pozdrawiam
liści pełno, wielkie są, fajne do okrywania roślin
u mnie na placek leży moja, bo tyle liści z paulowni poleciało
ale coś wisi jeszcze, jak w horrorze
Margarete, Nicol21, Gardney witam Was serdecznie!
Ogród ,który wkleiła mi Mala_Mi jest fantastyczny dla takich osób jak ja (niedomagających),poprzez fajne zestawienia kolorystyczne nie jest smutny mimo,że kwiatów brak
Chcę się pochwalić,że.....kupiłam.......S e r b y
Jak ja się cieszę , ale jednocześnie okropnie martwię, bo naczytałam się wszelkich artykułów i wiem,że Danusia jest zdania,że kopane to pewniej sadzić wiosną , no i jeszcze jak zobaczyłam ich bryłę korzeniową to ..wydała mi się zbyt mała....i teraz drżę...a gdzie tu jeszcze do wiosny,zanim się okaże czy się przyjmą..buuuuuuuu
Panowie ze szkółki twierdzili,że zawsze takie kopią i gdyby się nie przyjmowały to by się nie utrzymali itd..
Jak ja się boję czy wszystko jest dobrze.........wkleję zdjęcie z bryłą,ale booojęęę się co napiszecie
To drzewko na lewo obok donicy to wysadzona stamtąd jodła,Pan trzyma serba (gałązki ma obwiązane)
Ogrodniczka ze mnie na pół gwizdka, to dobrze, że choć ta ziemia jak dar największy
moja ulica jest bardzo długa, na tym odcinku same wiekowe drzewa, może mnie za to w gminie nie pogonią, jak ją upiększęu siebie już nie mam miejsca na patyki
przed ogródka nie mam, tylko żywopłot z berberysów i ligustru, za to z tyłu domu już mogę też coś zrobić
mrozik minął, noc na plusie, ciepło, słońce świeci
buszuję od 3, coś muszę zrobić aby na nowo spać choć aż do 6
to trawka domowa, stoi cały czas na zewnątrz i nawet mrozik jej nie uszkodził
i nawet zakwitnie
w wazonie dobra kwiatowe z ogrodu
rojnika coraz więcej
może tylko lobelie posieję do niego wiosną
róża Rahpsody Blue ścięta do ziemi, zdążyła wyrosnąć i zakwitnąćdrugą ciut później tak samo potraktowałam
i wyspa berberysowa, nadal śladu jesieni, to taki tester
Rzeczywiście świetnie, zmiany, popatrzyłam na fotkę, co Kasia zacytowała
..myślałam, ze grajek z bólu wyleczył, a tu nici, specjalsta nawet stary, a musi być
Dorotko,kiedyś prowadziłam koleusa na pniu,ale on był ładny tylko w sezonie,bo przeniesieniu do domu nic z niego już nie było.Jestem ciekawa czy tobie się uda.W ogóle przeglądając zdjęcia z poprzednich lat sporo koleusów straciłam,a były piękne.W to miejsce przyszły inne zdobyczne,ale prawda jest ,że one zajmują prawie wszystkie parapety i to jest bardzo męczące.
Bożenko,Joluś, troche pokomplikowało mi się życie.Jak poukładam sobie w głowie zadzwonię do was,na razie nie chcę o tym mówić.
Moje wiazanki na jutro na groby.Wszystko ze skarbów ogrodowych.
W biedronce jest duża przecena chryzantem.Kupiłam dwie sztuki i spróbuję je przechować przez zimę,a wiosna wysadzę do ogrodu.Mam już jedną wielką kępę w ten sposób wyhodowaną.Myślę,że po swiecie będzie jeszcze głębsza przecena,bo jest sporo tych kwiatów.
Danusia, czy ta donica żeliwna była odnawiana, jeśli tak, to w jaki sposób? Czy też Witek od razu taką piękną Ci podarował?
Czy takie żeliwne donice można malować, sprayować? Czym ją czyścisz?
Słuchajcie, a jest jakaś zasada, wg której wyznacza się piętra chmurek/talerzy, np. minimalna odległość pomiędzy nimi. Czy jednak każdy robi to indywidualnie?
Przemku, jakie na Twoim ostatnim zdjęciu mogą być odległości?
Drugie pytanie: czy czubek (chyba to się nazywa przewodnik) ściąć już teraz na wiosnę czy czekać aż całość nabieże grubości?
karmnik jest tymczasowy
zimą będzie czas na planowanie głównej części ogrodu, za domem. Czeka nas zakładanie trawnika (pod nim siatka na krety), sporo pracy. Na razie skupiłam się na przedogródku, żeby już od wiosny czerpać przyjemność z roślinek.
Jeszcze miesiąc temu, było tam gruzowisko po wyburzeniu części kostki brukowej.
Co radzisz ze śliwą? posadzić ją bliżej żywopłotu? W planach jej wysokość ma być max 3m. Odległosć płotu od filarów to około 5metrów.
Na ten moment miejsce sadzenie śliwy i funkii jest kluczowe bo już kupione i czekają na posadzenie.
tak wyglądał jeszcze niedawno widok z okna sypialni
a tak z google maps domek
a może tak?
z jakimś jałowcem płożącym (np prince of walles), wzdłuż wejścia z iglakiem - lawenda na żwirku. Al chyba bez sensu ten łańcuszek z funkji pod sliwą...
Halinko, czasami się nakręcamy dla poprawienia humoru.
Bo co robić jak plucha i zziębnięty człek wraca z dworu?
Serwuje sobie napitek, zawija się w kocyk,
komputerek włączy,spojrzy sobie w ekran,
no i już zaskoczy!
Szczególnie jak zobaczy, że inni nie próżnują
i też w rymowaniu swoich sił próbują!