a jeśli mowa o przedpłociu to zapomniałam że jeszcze w maju 2014 było tam klepisko gruzowe poprzerastane chwastami... Przez tydzień czasu przekopywałam to widłami (jedne połamałam) wybierałam gruz, kamienie i chwasty. Przekopałam z kompostem... oj jestem ciekawa jak mi to wszystko zagra w tym roku
05.2014
WIOSNA
posprzątałam trochę kamienie z rabaty na przedpłociu które się 'same' wrzuciły
wypatrzyłam nowe listki w przywrotnikach
pąki na różach, ale w kopcach zostały
tulipanki
żurawki równeiż ruszyły
NIE PRZEJMUJE SIĘ!!!!
przywykłam do krytyki podobnie jak Ty To co napisałam to raczej w ramach ciekawostki przyrodniczej... a nie użalania się
Najważniejsze że JA uwielbiam swój ogród, bo przecież tak ma być Ostatnio rozmawiałam ze znajomą w realu o ogrodzie i stwierdziła że jestem szurnięta, a ja że dobrze mi z tym szurnięciem
Wiosna hmmmm miałam iść dzisiaj posprzątać odrobinę a tu mówią że od środy ochłodzenie i do -7 w nocy, no jak żyć... chyba pójdę i pąki kwiatowe w bergeniach poprzykrywam fruwającymi po ogrodzie pąkami hortensji
historia śliwy zaczęła się w lipcu lub sierpniu 2012, to był mały badylek (ona nie jest szczepiona)
w maju 2013 wyglądała tak
wówczas jeszcze nic z nią nie robiłam
3.05.2014 wyglądała tak
w maju 2014 po kwietnieniu pierwszy raz ją przyciełam i po cięciu była szczuplutka
by w sierpniu 2014 wyglądać tak (przyrosty po cięciu mają od 1 do 1,5m)
wrzesień 2014
gałęzie zaczynają się na wysokości około 1,20, ale w planach mam wycięcie dwóch od doły by wydłużyć pień. Trzeba ją ciąć w maj po kwitnieniu. Mam nadzieję że pomogłam
Aniu, napisz mi proszę ile lat ma Twoja śliwa wiśniowa ? Czy ją jakoś tniesz ? i mniej więcej na jakiej wysokości zaczyna sie korona ? wygląda na dość nisko a wygląda pieknie. Pytam bo też mam 2 szt, ale góra słabo sie rozrasta. Mam je 3 lata i nie wiem w zasadzie, czy i jak ją ciąć. I też nisko mam koronę, co mnie irytuje, ale teraz patrząc u Ciebie wygląda to fajnie.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję wygranej i publikacji