Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:39, 12 wrz 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie, przykro mi, to rudbekia... martwiłam się, że o zmierzchu robione zdjęcie i nic nie będzie widać, ale rudbekia zyskała

Dostałam od sąsiadki sadzoneczki rudbekii jakieś 5 tygodni temu. Były malutkie, teraz już liście spore mają, ale chyba nie zdążą zakwitnąć. Zostawić je w gruncie? Co się z nimi dzieje zimą? Powinnam sprawdzić w internecie.

Aha, i zrobiłam sadzonki z berberysu Red Torch w połowie sierpnia - też zbyt późno, ale może zima będzie też późna i zdążą się ukorzenić? Może je okryję jakąś agrowłókniną?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:36, 12 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
z góry

piękny układ stworzyłaś na froncie

a co do cebulek, to byłam dziś u Janiny i była cała masa, wysypywały się z półeczek, inne niż w 1 dostawie i inne ceny, pakowane nie po 8 jak na początku, tylko po 5, 7, 1 i całe pakiety kolorystyczne różnych roślin cebulowych,
dogrzebałam się czosnków jedynie na najwyższej i najtrudniej dostępnej półeczce, czyli czosnek Gladiator po 3,49 sztuka
szafirki 15 sztuk za nie więcej niż 3,99 zł a chyba taniej

a wracając do hortensji, zabiłaś mi ćwieka z tym nieładnym zasychaniem Limelight, chyba będę musiała iść na kompromis skoro potrzebuję w jedno miejsce jasnych...
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:34, 12 wrz 2014

Do góry
U mnie ostróżki też powtarzają kwitnienie. Ja teraz sadzę cebule. Pozdrawiam Dorotko

Borówcowy raj 21:34, 12 wrz 2014

Do góry
Wrzucam zdjęcia sadu:

W ogródku Iwony 21:33, 12 wrz 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Moja psina robi obchód ogródka ze swoja pańcią.

Fajne ujęcie Zza płota?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:32, 12 wrz 2014

Do góry
Toszko, ale to znaczy, że u Ciebie ziemia jest super przygotowana jak te Twoje cisy takie wielkie i się przyjęły. Ja swoje też dla przesłonięcia sąsiada kupowałam .
Ja jeszcze zauważyłam jedną ciekawostkę - część moich cisów, które mają mniej słońca są zdrowsze i zieleńsze, a te, które rosną cały dzień na słońcu mają albo rude igły albo takie jakby przezroczyste (straciły chlorofil???).
Jeszcze mączki nie dostałam, czekam już tydzień, a miała być taka przesyłka błyskawiczna.
Myślę o przesadzeniu 10 cisów w to miejsce na zdjęciu - w narożnik - z jednej strony w tej samej linii co tuje spiralisy (ale z przerwą na coś żółtego)i z drugiej od frontu ogrodu. W narożniku wypadnie wtedy ambrowiec więc chyba będzie fajnie. Tak jak sobie wyobrażasz kąt prosty z kropką (z lekcji matematyki pamiętam )Tu jest raczej sucho i drzewa sąsiada dają cień, więc może dobre stanowisko.

Drugie miejsce na kolejne dziesięć cisów znalazłam przed kompostownikiem (taki ekran dla zasłonięcia), ale jeszcze pomyślę, bo tu czasami jest dość wilgotno.

Ogródek Iwony 21:32, 12 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

Iwonko ja też mówiłam,że u mnie nie rośnie i...za chałupką go znalazłam,szukałam daleko a miałam pod nosem..moja kochana psinka Teraz już wrotycz podsycha to trudniej będzie Ci go znaleźć,w okresie wczesnoletnim łatwiej.

Aniu, poszukam na drugi rok. trawę tam, gdzie podgryziona spisałam na straty. Wiosną przekopiemy trawkę i posiejemy na nowo. Tylko chcę dokupić ziemi. Tą, co pan przywiózł nam z łąki dobrze trzyma wilgoć. Na nasze piaski dobra. Rozwieźliśmy wszystką na nowe rabatki ogrodowe. Z przodu przydałoby się wymienić trawkę i nawieźć ziemię na nowo.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:30, 12 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Te wysokie tylko będę, ich kolor jest bajeczny
a tu zmieniam dolne piętro rabaty

Irenko, taką inspirację wypatrzyłam w ogrodzie Kapiasów mając na myśli Twoje ilości lawendy, niebieską ławeczkę, mury, i jeszcze podobne okiennice.
Dotarły dzielżany? Chyba niepotrzebnie dawałam rozchodniki? Buziaki.
Przyjazny ogród 21:29, 12 wrz 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Mariusz to masz te same spostrzezenia co ja firletka wysoka i leży krwawnik lezy ,sadziec jak mu nie dasz wody pokłada sie i ma mniejsze kwiatostany itd .pozdrówka ,miłego weekendu

I to są właśnie najcenniejsze spostrzeżenia, wątki ogrodowe to kopalnia wiedzy. Pozdrawiam Cię Jagoda i miłego wieczorku życzę

Kłosy obiedki szerokolistnej

Ogródek Iwony 21:27, 12 wrz 2014

Do góry
Żurawki po podziale zaaklimatyzowały się. Ładnie stoją do góry listki

Miesiąc temu w doniczki utknęłam sadzonki hortensji. Dziś wsadziłam je do ziemi. Albo się uda, albo nie. Wiosną się okaże, czy się udało.

Tutaj mama i dziecko hortek, a na następnym zdjęciu widać młode hortensje ogrodowe, które sadzonkowałam w maju.:
Ogród na glinie 21:21, 12 wrz 2014

Do góry
A to dzisiejsze zakupy.
Raptem 5 czosnków udało mi się kupić. Teraz będę się głowić gdzie je wsadzić.
Jakieś sugestie?
No i nie będę dziurawić doniczek, bo udało mi się kupić małe koszyczki na cebulki.

Ogródek Iwony 21:19, 12 wrz 2014

Do góry
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 21:19, 12 wrz 2014

Do góry
U mnie stoją w cynowej balii, rojniki żyją, balia juz niemal nie...

(zdjęcie robione wczesną wiosną)
Ogródek Iwony 21:13, 12 wrz 2014

Do góry
Reniu, zdrówka ci życzę.
A dziś parę fotek z mojego ogródka wstawię, ale najpierw zdjęcie zrobione przez mojego synka wieczorową porą zrobione.:

U BusyBee w ogródku... 21:04, 12 wrz 2014

Do góry
Roślin sporo, ale nie tych, których szukałam. ...
Ładne buksiki....

wszędzie wrzosy. ...

Przyjazny ogród 21:03, 12 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Oglądam Twoje zdjęcia poraz któryś , ślicznie jest i rzeczywistośc też śliczna. Pozdrówka.

Oj Bogdziu, ogród ma być spójny w całości, zachwycać w całości, a do tego jeszcze sporo pracy, choć przyjemnej pracy. Pozdrawiam

U BusyBee w ogródku... 20:59, 12 wrz 2014

Do góry
Jeszcze jestem w drodze do domu...
....męczący dzień dzisiaj....
U mnie wszystko w najlepszym porzadku- dziękuję za troskę

niestety długo mi zeszło w moich sprawach na zakupy zostało niewiele czasu tym trochę jestem rozczarowana...

Kupiłam tylko 2 gracki, 1 rozplenice, 1 jezowke butterfly kisses, 4 sztuki rozchodnika z ciemnymi liscmi- więcej poszukiwanych roslin nie było. ..
A! jeszcze kupiłam do tego borówki chandler......

To niestety wszystko....
Będzie więc zamawianie z netu - jezowek green eye, Berry smoothie i rozchodnikow....
będę poszukiwać w weekend i zamawiać. .. adresy dobrych sklepów potrzebne od zaras)

Rododendronowy ogród II. 20:58, 12 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia.. i Ty mówisz, że te brunery to małe sadzonki??? To kolosy.I piękne.
Hosty, brunery trawki też dadzą kolor.. i to wiosną gdy koloru brakuje

Hosty rozświetlą zakątek, któ dalej będzie naturalny i klimatyczny..

Lecę kosić trawnik bo nie pada.... rozpogodziło się i jest ładnie.

Mój M też dzis kosił i zepsuła mu się rączka od kosiarki , dobrze że był sąsiad i przyspawał.U ciebie tych bruner dużo , u mnie mało.
Podwórkowa rehabilitacja 20:58, 12 wrz 2014
Do góry
Reniu to teraz tylko zdrowiej,w domu najlepiej
Buziaki i spokojnej nocki

Rododendronowy ogród II. 20:57, 12 wrz 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)
Ekspresowo zrobiłaś rabatkę, brunery bardzo piękne i lubiane. Bębnią że koniec lata będzie słoneczny i cieplutki, miejmy nadzieję że i część jesieni.
Pozdrawiam

Tak teraz wyglada

Brunery są tylko trzy , jeszcze jedna przesadze z innego miejsca , to niezbyt dużo ale na więcej miejsca brak.Po prawej stronie jest wolne miejsce ale to ścieżka , muszę miec przejście.Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies