Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:22, 08 wrz 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

No chyba trzeba się do szkółki wybrać, chociaż jakiś krzaczek do doniczki kupić. Gdzie nie kliknę to wrzosy.
Pozdrawiam Gośka. a jak tam młodziż, szczęśliwa, że już do szkoły?
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:21, 08 wrz 2014

Do góry
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:17, 08 wrz 2014

Do góry
Dobra, oto moje gryzmoly

Zbliżenie (wiem, beznadziejna jestem w tym...)

To jeszcze jest bardzo ogólnikowa koncepcja, jednak podoba mi się rabata "VIP" i te trzy duże donice przy ścianie garażu, tylko nie wiem co do nich posadzić, żeby ładnie wyglądało na tle białej ściany...
Moje ogrodowe początki 11:17, 08 wrz 2014

Do góry
Dzień dobry
Wczorajszy słoneczny dzień spędzony na ogrodzi. Nie mam jeszcze się czym chwalić, ale cieszy mnie każdy kwiatek jakiego doczekałam się wśród moich "zgliszczy".W śród nich latria kłosowa, która swym kolorem u wdziękiem co dzień pokryta jest motylami

mieczyki

Muszę popracować nad jakością zdjęć
Moje "drobinki" goździki uratowane spod gąsienic kopary. Zmiana miejsca zdecydowanie posłużyła i wdzięczni kwitną

Rabatkę ozdabia niezwykła hortensja (niestety nie znam się na odmianach)

Zamieszczam też kawałek mojej rabatki od frontu domu. Stworzona w tym roku z malutkich sadzonek, efektów tego rozmiaru się nie spodziewałam Oczywiście ku mej wielkiej radości. Niezwykle się dziś rozpisałam. Miłego dnia
Na końcu świata 11:06, 08 wrz 2014

Do góry
No dobrze, wczoraj wzięłam się za usuwanie zielska ze skarpy. Miałam dwóch "pomocników" (3 letniego i 5,5 letniego). Jeszcze sporo pracy, żeby to ogarnąć, ale fakt że z daleka wygląda "łyso" już mi poprawił humor. Dziś starszy chory wiec pracuję z domu, to i może uda mi się w przerwie powyrywać do końca wszystko.

Przy skarpie jest góra kamieni zbieranych przez M. przed sianiem trawy. Góra przenosi się w inne miejsce, powoli i ze strachem bo masa pająków tam siedzi a ja pająków niestety bardzo się boję. nawet jedna wielka żaba się wczoraj znalazła i parę jaszczurek.

Jak już pozbędę się niepotrzebnych lokatorów, wyrównamy tą skarpę i zaczniemy sadzić.

Skarpa będzie obsadzona tylko na górze, bo jak wspominałam na dole będzie murek z ławeczką (albo i bez, zobaczy się).

Na dziś dzień wygląda to tak:

Wczoraj wzięłam dzieciaki, po drodze zwinęłam mamę i pojechałyśmy do Tracza pod strykowem. Wielka szkoda że jest tak daleko, bo już widzę że wzięłam duuużo za mało. Pojechałam z pomocnikiem, bo wzięłam katalog roślin (ten duży zszp) i co mi się spodobało - szukałam i sprawdzałam czy pasuje.

Ostatecznie kupiłam :

Jałowiec sabiński Tamariscifolia (3 szt.. dużo dużo za mało)

Berberysa Dart's Red lady (2 szt)

nie wiem czy się nada, ale bardzo mi się podoba i chętnie posadziłabym go pod samą ścianą.. pytanie czy to ma sens..

Wcześniej w Leroy merlin kupiłam zupełnie przypadkowo (pojechałam po nawóz..)
jałowca Limeglow, kompletnie nie wiedząc co to i z czym to się je, po prostu spodobał mi się, a że kosztował jakies 10 pln to specjalnie się nie wahałam. I wiem już że dokupię.

Poukładałam sobie z rana i zobaczyłam jak wielką mam skarpę ..

W leroy kupiłam też wrzosy.
A wczesniej w lidlu rojniki, które bardzo lubię.

Mama da mi na skarpę to, albo to jest rozchodnik albo oregano Same nie wiemy co to.

Kupiłam też kilka hostów, ale leżą po zacienionej stronie domu i nie robiłam im zdjęć.

I to tyle. Przy schodach chcę mieć rabatę, którą mogę zmieniać okresowo, dosadzać, przesadzać, może wstawiać w niskich doniczkach różne roślinki. Reszta ma być "wielkoformatowa".

Problem jaki mam, to jak ogarnąć przy schodach przestrzeń żeby się na nie nie sypało a jednocześnie żeby nic nie zasłaniało roślinek.

No i na koniec zdjęcie trochę więcej niż połowy działki. Druga część przed domem, w dużej mierze zacieniona, nic tam nie ma, bo nie wiemy jak będzie kostka a jest co robić i po tej stronie na razie. Dziś na przykład o 5 rano spędziłam poł godizny na wycinaniu zbóż za siatką. Zdjęcie jest zrobione po "zżęciu" zbóż i przejechaniu kosiarką reszty. W końcu widać wszystkie pola..

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:05, 08 wrz 2014

Do góry
Mały ogród pod Białymstokiem 10:55, 08 wrz 2014

Do góry
janina - mieszanka to graminex sport

mp-krk - nie pamiętam dokładnie - a siedze w pracy - tuję są około 50 cm od ogrodzenia i od siebie o około 70-75 cm

świerki serbskie są od siebie jakoś po 100-120 cm i od ogrodzenia chyba 70 cm - mam zamiar je mocno przycinać każdego roku, żeby ładnie uformować

choiny kanadyjskie - chyba sadziłem co 80-100 cm - raczej tak na oko - aby się delikatnie stykały - też będę je przycinał co roku - a finalnie chciałbym, żeby były jedną ścianą (akurat zasłaniającą mi taras sąsiada

wklejam też kilka dzisiejszych fotek
wrzosy które miały być białe są różowe (z 16 sztuk tylko 3 białe) - nie wiem jak oni je sprzedają

a tak to poza tym nuda - nic się nie dzieje

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 10:36, 08 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
ostre papryczki dojrzewaja

co z nich robisz? mam ich pełno ale nei wiem co z nimi zrobić
Eksperymentarium 10:29, 08 wrz 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
Brother C zachwyca kwiatami ale młodziutki jeszcze i mega wiotkie gałązki nie utrzymują wielkich kielichów kwiatów które są nisko przy ziemi....
czekam na popisy w przyszłym roku

Wow jaka piękna, jak taka cudna w tym roku to co będzie w kolejnym nie mogę się doczekać...zastanawiam się jakie róże u siebie umieścić potrzebuję w kolorze białym ale nie pnacych możesz coś doradzić w tej kwestii ...miłego dnia
Rozpoznawanie chorób i szkodników 10:20, 08 wrz 2014

Do góry
Witajcie, mam problem z kosodrzewiną. Rosną u mnie rozdzielone innymi roślinami 2 kosodrzewiny. I na jednej zaobserwowałam taką białą lepką wydzielinę tylko na nierozwiniętych stożkach wzrostu. Na drugiej tego nie ma. Co to może być?
Rododendronowy ogród II. 10:18, 08 wrz 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Uwielbiam to obrzeże z małej choiny i zakątek ze stolikiem

Ulla juniperus to jałowieca fotki świetne podobają mi się hosty i runianka z żurawką
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:13, 08 wrz 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Podwórkowa rehabilitacja 10:13, 08 wrz 2014

Do góry
No! Czyli dobrze skojarzylam, zes Ty nie w domciu?
Tez przesyłam pozdrowienia!
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:12, 08 wrz 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Aniu, to jutro pokażę tę donicę. A zawilec różowy mam taki

ładniutki
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 10:11, 08 wrz 2014

Do góry
No, nie. Załączam dowód w sprawie
Zeby potem nie było niedomówień - oto on, śmieciarz numer jeden. Ale - ku rozpaczy sąsiadki - nie zetnę go i już.
Wole mieć męża dzika
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:09, 08 wrz 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Śliczne zakupki

A po ile wrzoski ? Bo u mnie jakieś straszne ceny,,,

po 3 złna mieście są droższe
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:07, 08 wrz 2014

Do góry
Aneczka napisał(a)
Dziękuję Aniu za opis i wspaniałe zdjęcia porównawcze Twoja bonica wygląda na wysoką, ma już ok metra?

Ma coś koło metra... niestety też od sąsiadek dopadła ją plamistość Mam w tym roku nerwa na róże.. z góry i zbliska już nie wyglądają ładnie...

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:05, 08 wrz 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

cóż to za piękna trawka w pióropuszach za rozplenicą
Muminek co fotka to słodszy takie ciasteczko do schrupania

To Graziella. Sorki, że dopiero odpowiadam, ale wczoraj forum sie wieszało.. i nic nie byłam w stanie zrobić..

A to oznaka jesieni... barbula zakwitła pierwszymi kwiatkami..
Podwórkowa rehabilitacja 09:54, 08 wrz 2014
Do góry
Reniu kiedy do domku,co u Ciebie,jak się czujesz?
Buziaki zostawiam i serduszko

Ogrodnik Mimo Woli cd 09:43, 08 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ale trawki też zapałam w obiektyw

Ale cudne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies