Wróciłam właśnie z ogrodu. Zrobiłam oprysk Topsinem. Z roślinami nie było źle, bukszpany ładne, zielone, ale zmartwiła mnie bardzo jedna umbra... trochę późno reaguję, bo już wcześniej zauważyłam, że ma liście takie trochę jak czasem bukszpan, zielono-brązowe... a kilka dni temu z jednej liście zaczęły opadać. Były upały, oprysku nie dało się zrobić.
Wszystko to wina drzew owocowych w pobliżu, tak myślę. Z wiśni zwykłej rosnącej niedaleko też liście spadają i tak też działo się z jedną, którą w zeszłym roku wykopałam, a rosła w miejscu berberysowej.
A z rzeczy śmiesznych... robiłam ćwiczenia na równowagę na moim murku, bo biegałam po nim z opryskiwaczem .
Dziękuję za tak piękne życzenia urlopowe bo pogodę miałam nad morzem wymarzoną każdego dnia, codziennie po kilka razy kąpałam się w morzu, woda początkowo zimna w ostatnich dniach miała 20st. Morze codziennie przypominało jezioro, tylko kilka dni było z falami. Po prostu cudnie
za zgodą siostry wklejam zakątek z jej ogrodziska( bo 95 arów to już nie ogródek jak mój)
lubię u niej być ze względu na intymność jaką daje jej duża działka
Cieszy ten pierwszy kwiatek i ten wzrost, prawda?
Zobaczysz - za rok z tego będzie krzak wielki że hoho!
Jakoś tak średnio komponują mi się te kamienie na żwirku. Albo kwestia różnego koloru żwirku i tych kamieni, albo po prostu zestawienie jakoś tak średnio mi podeszło.
a co do żurawek w okolice wjazdu - to czy je masz w doniczkach żeby sobie przystawić czy są jeszcze za małe żęby widać było. tam jest dość ciemno więc chyba te jasne żuraweczki tam ładniej wyglądają [bo innaczej zleją się z korą]
Czy pod cisami masz posadzoną runiankę?
Ja runianki ma trochę i nie wiem co z nią zrobić. Gdzie posadzić.
Tak naprawdę wciąż myślę o cisach od ulicy.Taki szpaler .Ale sam cis raczej nie.Nie wiem co dodać do cisa.Mam małe cisy -takie około 20cm. Długo będę czekać aż podrosną i zaczną zasłaniać.W jakich odstępach sadzić cisy take małe by nie miały z czasem zbyt ciasno i tak by przerw dużych nie było. ?
Aniu, to jest jedna z Gaur Lindheimera, albo 'Passionate Pink’ jeśli ma bordowe liście, albo 'Pink Cloud’, która tworzy zwarte kępy i wyrasta do 90 cm. Chyba że Twój Pan Bylinowy zdobył jeszcze inną
Kolekcja jeżówek imponująca. Zapisuję strony, bo do tego katalogu zamierzam częściej zaglądać
Mówisz i masz... deszczowe zdjęcia, chłopakom trzeba znaleźć dalsze towarzystwo, ale póki co o to trudno jest!
No i podnóżek zmienić na zielony.
Póki co choduję ice dance, ale porozmyślam o carex morrowi wg wskazań Marzenki.
Ehhh tak by super było gdyby mój cis tak o pół metra wyższy był. Ale przy tej ilości do zbankrutowałabym!
a w drugą stronę ogródek wygląda tak:
Parę rzeczy zniknie i się już raczej nie pojawi! Ha! powiało grozą
Otóż mieczyki pójdą se w siną dal a zastąpią je hortki własnej hodowli. Również sałata, pomidory się pożegnają.
Rozważam wstawienie kompostownika na samym końcu po lewej. Obsadzenie go cisami a przed cisami rzucenie ML i jeżówek
Na zdjęciu widać jak marnie wygląda moja golden taupee.... a tak ładnie świeciła.