Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:08, 06 sie 2014

Do góry
I zapomniana dzidzia z jeżówka nn i hortką....
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:07, 06 sie 2014

Do góry
Jeżówka purpurowa Magnus

Jeżówki z lobelią

I jeżówki purpurowe Magus i ALba

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 13:00, 06 sie 2014

Do góry
Otóż to! Dobrze że porządnie je opalikowaliśmy!

A tak wygląda obecnie dość cieniste miejsce blisko domu z cisami i bukszpanami sadzonymi tej wiosny.

Żywopłotki cisowe. 12:59, 06 sie 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
To druga część powstała w tym roku. Mam nowy szpadelek do kancików tylko czasu brakuje.

Drugi koniec ogrodu. Mnożarka ma być zasłonięta wiatą, a pod nią domek narzędziowy.

Jednoroczne sadziłam kolejno, paletkami jak leciało bez planowania, by tylko chwasty nie głuszyły.

Roboty masz mnóstwo, ale widać, że dużo czasu spędzasz w ogrodzie bardzo podoba mi się ten szpalerek ( żywopłot) hortensjowy masa kolorów, lato w pełni, po prostu pięknie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:57, 06 sie 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Wpadam z rewizytą, nasz tytuł ciagle aktualny, kochamy ten nasz gród i nienawidzimy czasami. Przejrzałam trochę twojego ogrodu, piękny, gratuluję konsekwencji.

Od razu mam pytanie, czemu tojeść wyrzucasz, czy rzeczywiście to niewypał i czemu wygląda inaczej niż moja - inna odmiana może? A ja myślałam czy nie posadzić więcej, ładnie na żółto kwitnie. A oto moja

Gosia zajęta, a mi sie zluzowało, wiec odpowiem.

U Ciebie jest tojeść kropkowana... bardzo inwazyjna, trudna do wytępienia. Jest ładna, ale powinna być trzymana w ryzach czyli ograniczniku. Zagłuszy Ci wszystkie rośliny w koło.. po 2 latach będziesz mieć tu tylko tojeść. Twoja kwitnie w czerwcu/lipcu. Po przekwitnięciu jest brzydka.
U Gosi jest tojeść orszelinowata.. kwitnie później.. lipiec/sierpień.. ładnie sie przebarwia na jesień. I kwitnie na biało. Jest też dość inwazyjna, ale łatwa do usunięcia, bo rozrasta sie płytko.
Dziewczyny dobrze radzą... jak już trochę podrośnie to pouszczykuj czubki, rozkrzewi sie i tak nie wybuja. Ja tak nigdy nei robiłam, ale to może być dobry pomysł. Tak się robi z wieloma bylinami... Ja w tym roku nie pouszczykiwałam floksów i płaczę z tego powodu, bo mi szybko przekwita i ma mało kwiatów
Sporo bylin przycinam po kwitnieniu, potem mam ładne zgrabne kępki z ozdobnych liści, a nie wyłysiałe pokładające sie badyle. Ścinam zawsze przywrotnika, kokorycz pogiętą, niektóre bodziszki, dzwonki skupione, brzydkie kępy orlików, dzwonek poszarskiego.. czyścća. Tego nei masz, ale może komuś ta informacja sie przyda.

O trawie napisałam u siebie, str. 2738.. pamiętałąm o pytanie, tylko czasu było brak.
Ogródeczek 12:57, 06 sie 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Takie tam

po długiej nieobecności u Ciebie nadrabiam wątek stronka po stronce czy te iglaki będą u Ciebie zimowały w donicach ? Pozdrawiam!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:55, 06 sie 2014

Do góry
Na liściach mojego zawilca pojawiły się takie przebarwienia, czy to choroba, czy jakiś pasożyt ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:40, 06 sie 2014

Do góry
malkul napisał(a)

co to za panienka ta głupia?

Aniu- wiem że masz młyn- jak się zluzuje to napisz mi o co chodziło z tym kanckowaniem krawęzników jak u ciebie?

ps. trzymam mocno kciuki aby się poukładało tuliskam pyskulkę

Nie wiem jak nazywa sie ta roślina w dzbanku...

Kancikowanie krawężników.. odpowiadam, a potem polecę z jeżówkami, a potem do innych zajęć..

Trawa ma to do siebie, że lubi rosnąć...w szerz.. i jak natrafi na krawężnik czy takie płyty w trawniku jak u ciebie, to z czasem wejdzie na te krawężniki. I je będzie zarastać, by sie ładnie odcinały prostokątne płyty, to trzeba będzie odcinać darń na równi z krawędzią płyt. Ja to robię u siebie 2 razy do roku, a nie jestem pedantka. No i przycinać wąsy w trawie, bo trawa nawet jak sie jeździ po górze płyt, to i tak lubi sie zawsze położyć w tym miejscu.. taka złośliwa bestyja. Znając twoją pedantyczność, zarośnięte płyty będą cie wnerwiać.. i słusznie, bo akurat to w ogrodzie mnie zawsze drażni. I jak mam tylko czas to walczę z wąsami i zarastającą trawą. I nie ma znaczenia, czy płyty na betonie czy na piasku... trawa i tak będzie na nie wskakiwać.. dlatego wolę bez betonu bo łatwo sie przycina krawędzie kancikorobem i jest pięknie..
A ja dziś zauważyłam, że mam taki piękny element architektoniczny w ogrodzie, jak były ulewy to na szybko podwiązywałam w deszczu co sie da, czym sie da i do czego sie da... byle najwięcej od uratowania...

Dzidzia została sie piękna
Ogród, który ciągle zmieniam 12:30, 06 sie 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
zaskroniec w stawie w roli głównej poluje na żabkę

limki wymagały podpór po deszczu

ponownie zakwitła krzewuszka ,pare kwiatków ,ale zawsze coś

za to wrzosy zapowiadają jesień

też już na targu u nas widziałam w sprzedaży wrzosy lubię je bardzo, choć jak piszesz to nieuchronna zapowiedź jesieni :/ jakoś szybko w tym roku zakwitają, a może mi się wydaje ? Pozdrówka
Ogród, który ciągle zmieniam 12:28, 06 sie 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
widoczek

inny widoczek

takie widoki lubię najbardziej lato w pełni pięknie
Miejsko & sielsko 12:27, 06 sie 2014

Do góry
kranik do znudzenia... wypiękniał

Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 12:26, 06 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Trzmielinę, to ja miałam na myśli 3 kulki na pniu.
Ale tez taka koncepcja mi wyszła. Są tam kule bukszpanowe, a na pniu miłorząb mariken.

Malgosik zawstydzasz mnie, pięknie, ażmi dech zaparło! Te moje nędzne bazgroły przy tym projekcie to poprostu najlepiej wykasować.
A po lewej stronie zostawiłaś moją trzmielinę czy wg twojej koncepcji to też kula bukszpanowa?
Na dole różowe żurawki tak?

Nie umiem sobie wyobrazić tych trzmielin na pniu, sama widzisz ze nawet jak ja coś narysuję to to wogóle nie wygląda.

Mam dwa nieduże ciemne bukszpany, ale małe kule by z nich może wyszły, mam też 3 zielono żółte może jak razem posadzę to wyjdzie jedna kulka. Bo boję się że inwestycja w takie 3 spore kule, to może mnie przerosnąć. A czy zamiast dwóch kul bukszanowych po lewej i prawej stronie żurawek mogę dać Hosty, tak myślę że będzie taniej, ale czy będzie dobrze wyglądać czy za bardzo symetrycznie i za dużo rodzajów?

Reasumując, żebym nic nie pomieszała:
od lewej
1. trzmielina/bukszpan
2. kula bukszpanu
3. z tyłu tawułki
4. z przodu żurawki
5. kula z bukszpanu x2
6. miłorząb

Zdradź jeszcze w czym rysowałaś tak piękne naturalnie wyglądające rośliny.

Dziękuję i zapraszam na duże ciasto i kawę, nie wiem jak Ci się odwdzięczę.

Popcarol też jesteś zaproszona, zaprojektowałyście mi piękną rabatę.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:56, 06 sie 2014

Do góry
mira napisał(a)
Hej!

No więc tak: trzymałam kciuki za pogodę bo to ważna sprawa i na szczęście była ok bez nawałnic - oglądałam wczoraj kolarzy mieli ciepło chyba więc lepiej tak niż ulewa,
widzę ,że w jednej tonacji kolorystycznej jesteście to fajnie - tak radośnie,

no i tak jak napisałaś dla takich chwil nie ma co rozpamiętywać nagrania - zdjęcie Feliksa z Mają warte przynajmniej z punktu widzenia babci / zwłaszcza babci ogrodniczki/ takiego stresu i zachodu - w ramę bym to dała i nad kompa do pracowni
i jeszcze jedno z tego nagrania powstanie montaż i na pewno będzie super poukładany scenariusz - widać jak ogród pięknie się prezentuje !!!!

u mnie dziś sympatycznie pada zlapać można oddech -
a dlaczego milin smieciuch ??- mam już dość śmieciuchów a milin mi się szalenie podoba/ bardziej niż wisteria/ i nad nim dumam więc co nie tak ?
pozdrawiam

Zupełnie przez przypadek zgrałyśmy się kolorami Na niebiesko, ale dumałam nad czarnym , maliną lub niebieskim... Nawet Muminek na niebiesko..

Kciuki były super trzymane, bo w nocy padało, w dzień tylko pokropiło, ale tyle tylko by złapać oddech na kawusię ..

Milin ma bardzo dużo kwiatów i one ciągle sie sypią.. i takie żółte leży na trawniku... taki śmieciuch jak róże

Dzień wcześniej było wysprzątane, a tu patrz ile już leży tego..

No i jak sie już przyjmie to rośnie w tempie zastraszającym... co wiosnę trzeba bardzo mocno ciąć.. ale w odróżnieniu od róż ... nie kłuje Ale tniesz wszytkie nowe przyrosty, a ma ich naprawdę dużo...
Kwiatowy ogródek Monteverde 11:35, 06 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Oczywiście, że źle były zabezpieczone, Galweya doniczka była na Rufflesie, a przecież on wysoki i dlatego się połamał, dzisiaj dostałam paczkę to ledwo roślinki wyjęłam tak dobrze zabezpieczone, od naszej Magdypodrapałam sobie o skrzyneczkę ręce, ale roślinki nie tknięte

jak rozmaryn wyglada...
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:34, 06 sie 2014

Do góry
Było pytanie o jeżówki ile ich mam... nie wiem ile ich mam.. i nie wiem ile odmian, bo często coś kupowałam sadziłam a nazwa leciała w kosmos.. Te co mam to w większości nazwy mam zapisane .. na komputerze, ale nie w głowie... byłam nieprzygotowana zupełnie A te co znam i tak chyba jednak w jakimś stresie pozapominałam... teraz zastanawiam sie ile przekrętów z nazwami zrobiłam Tego mogę sie wstydzić bardzo.. ale trudno...

Paradoxa

Aloha

jeżówka Pink Sorbet

Ogród cichy i przytulny 11:26, 06 sie 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Samo życie i pomyśleć, że jeszcze do niedawna broniłam wykonawców przed znajomą , która wieszała gromy na budowlańców, mówiąc, że trafia tam odrzut społeczeństwa. Odzywał się wówczas mój patryjotyzm lokalny . Ale nie mogę identyfikować się z takimi ludźmi. Teraz tylko przemilczę ale ręce opadają.
Przedwczoraj tak jak pisałam u niektórych z dziewczyn powtórka z rozrywki woda napływała na działkę - na zdjęciu to dopiero początek - póxniej tylko gorzej, och gorzej

a w garażu woda
Wszystkim życze miłego dnia

Asiu a ja Tobie tak zazdrościłam tego deszczu ,ale nie byłam świadoma ,ze on przy okazji tyle szkód Ci narobił współczuje Asieńko ,to ,żes sie napracowała ,buziaki ,jak bym mieszkała blizej to bym Ci pomogła
Życie w wiejskim ogrodzie 11:23, 06 sie 2014

Do góry
Rzut okiem na warzywnik Mój mały supermarket
Lawendowy zawrót głowy 11:15, 06 sie 2014

Do góry
Metamorfozy ogrodowe 11:13, 06 sie 2014

Do góry
kwiecień 2013

sierpień 2014

Życie w wiejskim ogrodzie 11:13, 06 sie 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies