Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój jesienny ogród 00:57, 05 sie 2014

Do góry
Klamber napisał(a)
Janinko, nie chcę straszyć ale nawet u mnie jak sobie przypominam, to po 15 lipca kalina się czerwienić zaczyna, poranki coraz bardziej jesienne a i trawy dojrzewają. Tu mam nadzieję że jeszcze długo będzie piękna pogoda. Tu jak mi opowiadają, to najgorsze upały są od połowy lipca do 10 sierpnia. Wiadomo ze gdy upał, to najlepsze schronienie, to duże drzewo jakie by nie było. Ja lipek mam 3 w okół altany, ciekawe jak urosły. Najbardziej ciekawi mnie moja rabata trawiasta.
Moniko, dobrze że mnie poprawiłaś, nawet nie zastanowiłem się jak się pisze gopher. Tutaj chyba wszystkie zwierzaki mają się dobrze, w mieście jest ich bardzo dużo, tylko niestety sporo młodych ginie na drodze, teraz widzę dwa szopy w tygodniu, bardzo smutny widok.
Magdziu, właśnie z tego powodu pokazuje i opisuję żeby Wam przybliżyć ten piękny i daleki kraj. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was nigdy nie będzie miała szansy tu przyjechać, więc czuje się wręcz zobowiązany oprowadzić ogrodowiskową brać. Ja też nawet nie myślałem o takim wyjeździe ale trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, więc korzystam na maksa i chce się tym podzielić. Co do pogody, to coraz częściej słychać o kataklizmach, ja pisałem o nich zimą, tu się tez cuda działy, ale i nie dawno przyszło tornado ze stanów i zahaczyło o Toronto. Szkód nie narobiło, ale strachu się najadłem, akurat działo się to gdy wracałem z pracy, było bardzo gorąco i wilgotności 100%, a chmury tak czarne że aż strach a wiało że kurz fruwał w powietrzu a ja byłem cały czarny, gdyż byłem spocony i przykleiło się do mnie wszystko jak do lepa. Woda była czarna gdy się kąpałem, dobrze że zdążyłem przed deszczem, zaraz lunęło i to zdrowo. Haniu, wiem że gdy zboża dojrzeją, to lato się zwinie nim się człowiek z orientuje. Tak to już jest niestety urządzone. Tu jest całkiem inaczej niż u nas, nie ma tych przejściowych zwariowanych skoków temperatur, nie ma też ogrodników, gdy jest zima to jest różnie ale gdy zrobi się już ciepło, to trzyma do późnej jesieni, właśnie tak jak w twoich życzeniach, za które dziękuje a i Wam życzę tego samego.

Rośliny widać takie jak u nas, dziwne, że rh jeszcze kwitną w tamtym tygodniu jadłam owoce akinidii w Bolestraszycach, bardzo smaczne, miękkie i słodkie a stroje indian piękne i kolorowepozdrówka i dalej pooglądam
W Gąszczu u Tess 00:51, 05 sie 2014

Do góry
W moim grochu z kapustą pojawiły się... skwarki.
W trawniku zobaczyłam dzisiaj rano maleńkie grzybki. Tycie, tyciusie.
Ale są! A nie powinno ich być.

Co muszę zrobić? Skosiłam już trawnik, i chyba je trochę słońce wypaliło, bo jakby mniej ich było.
Kwiatowy ogródek Monteverde 00:42, 05 sie 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

nierówno Pan Bóg dzieli
u mnie wreszcie jest czym oddychać

dobrej nocki Aniu, moze też coś więcej spadnie...

Mam porobione w domu "przeciągi" tylko wcale ich nie czuć nie wiem jak będę spała?dobranoc
Mój jesienny ogród 00:42, 05 sie 2014

Do góry
Haniu, jeszcze nie śpisz? Cały czas pokazuję fotki z Edwarda, jest naprawdę ładny i warty pokazania, Na pewno go odwiedzę jeszcze nie raz, z nowym aparatem. Dam Ci jeszcze pożywkę do ucztowania. Jeszcze sprostowanie, ten zwierzaczek który podobał się Monice to Groundhock,

czyli świstak a nie suseł, są bardzo podobne ale suseł jest większy i jaśniejszy. Widziałem 3 razy, dziwne zwierze rozjechane na ulicy, podobne do szczura ale wielkości bobra, teraz doczytałem sie w necie że to Opos Wirgilijski, oto on. Nie wygląda imponująco.

Pozdrówka.

Kwiatowy ogródek Monteverde 00:40, 05 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

tańcząca fontanna, był taki upał, że miałam ochotę do niej wskoczyć

Trochę jestem rozczarowana, że jednak nie wskoczyłaś
Ogródkowy chaos u monitki 00:23, 05 sie 2014

Do góry
Co to jest przed różą, to srebrzyste?
Przypomina przytacznik siwy, ale on - u mnie - jest dużo niższy, prawie płożący.

Pięknie, Bystre Oko, a Twoja różanka mnie nieustannie zachwyca.
Ogród u stóp klasztoru 00:18, 05 sie 2014

Do góry
Mariola te nasionka u mnie pięknie się wysiały ale nie w tym gatunku tylko w tych gigantach . załatwił je jednak majowy przymrozek ...
te zaś małe czosnki w trawach wyciągam z ziemi i przy każdej cebulce są przybyszowe . trzeba wszystko porozrywać i sadzić od nowa . inaczej może wyginąć po kilku latach a tak można się dorobić większej ilości .
Dziwaczek pewnie się rozgości skoro tak mówisz bo na samym kompoście wyrósł na metr wysokości ...

Ogród cioci czyli ciociogród :) 00:02, 05 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ewuś a co zrobićjak surfinie żółte, podgnite i okropne? Wrzosy będą już do zimy. Jeszcze nie są w rozkwicie pełnym

o matko moja, jesień, groby, szaruga, zimnica, krótki dzień................
Ogród cioci czyli ciociogród :) 00:00, 05 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Mam tylko taką fotkę Jutro pokażę w całości z nóżka Widać ją po prawej

ale imponujący floks!
Ogrodowe przygody 23:54, 04 sie 2014

Do góry
Ogród u stóp klasztoru 23:48, 04 sie 2014

Do góry
trawek jak wiecie zatrzęsienie u mnie ..zaczęłam dzisiaj rozdzielać czosnki .. jutro skończę, bo okropnie koronkowa robota .

Ogrodowe przygody 23:39, 04 sie 2014

Do góry
trochę jej nakopałam i rozdałam
na razie odętka nie przysparza większego kłopotu
pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:35, 04 sie 2014

Do góry
Luki, co to za lilia? O nazwę mi chodzi:

Luki napisał(a)
...
Fotka z zeszłego roku dla przykładu. Lilie mają czas żeby wyjśc z ziemi zanim krzewy się 'zazielenią'. Tawułka wiosną też jest mocno przycięta.

Dwa ogrody 23:31, 04 sie 2014

Do góry
posadzone niedawno powojniki ledwo widać od ziemi, ale kolejne się zabierają za kwitnienie

kwitnie ostatni z liliowców, ten od Gabrieli

a motyle nieustannie okupują jeżówki i budleje

W cieniu - zacieniona 23:22, 04 sie 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Złocień Maruna...mam trzy odmiany...lubię je...ładnie wypełniają puste miejsca...

Mam ta pierwszą marunę ale już wyschła i pościnałam, Bogusiu a jak tam czerwona róża, czy to któraś z pokazywanych? przyjęła się?
Przyjazny ogród 23:21, 04 sie 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)

Mariusz piękne zdjęcie !!!!! nie moge sie napatrzeć macham i pozdrowienia zostawiam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 23:17, 04 sie 2014

Do góry
Mam tylko taką fotkę Jutro pokażę w całości z nóżka Widać ją po prawej
Przyjazny ogród 23:13, 04 sie 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)

Z miłą chęcią , ale zanim wydobrzeję, to będzie zima, tak więc gdzieś początkiem września wyślę.
Wykorzystując wolny czas, w sobotę porządkowałem tunelik, pod skrzyneczki z sadzonkami (niektóre widziałaś). Kilka z bukszpanu już zrobiłem, z irgi również, a teraz leci cis, zakończę na szmaragdzie. Spore ilości tych roślin będę potrzebował w przyszłości na zagospodarowanie dolnej działki. W takiej skrzyneczce mieści się od 150- 200 sadzonek, w przypadku cisa trudno przewidzieć ile z tego wyjdzie. Sadzonkowanie cisa praktykowałem zazwyczaj w marcu, jednak teraz zrobię po jednej skrzynce w odstępach dwu tygodniowych aż do jesieni. Tyle z moich ostatnich zmagań

Ale z Ciebie pracuś, ale nie przypuszczam, żebyś po tygodniu był tak aktywny aby robić kolejne sadzonki mam problem czy wykorzystać teraz ścięta lawendę na sadzonki, bo nie wiem gdzie ją potem przetrzymać zimą? ja już kiedyś kupiłam Riccartonii to dostałam zwykłą taką, też ładna, ale nie zimująca
Dwa ogrody 23:12, 04 sie 2014

Do góry
jeżówek Merinqe i Vintage vine poszukiwałam już od jakiegoś czasu
pysznogłówki, jasny róż i ciemny, na fotkach wyglądają na jaśniejsze

oraz

mogłabym tam buszować do wieczora, ale czas miałam ograniczony, jednak wybór roślin ogromny...
Dziś posadziłam wszystko, wieczorem deszcz podlał(wreszcie) bo susza paskudnie daje się roślinom w kość i mimo takich widoczków w nowym hortensjom żółkną dolne liście, a grzyby się panoszą...
W cieniu - zacieniona 23:11, 04 sie 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu....zapraszam.

Prześliczny zakątek też chętnie bym tam posiedziała...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies