Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mirkowy ogród (początki) 21:04, 03 sie 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kińdzia ,Julka, Kasia obiecane zdjęcia sadzonek róż z patyków od Kińdzi mają dokładnie miesiąc

Szaleństwo!...Czarownica z Ciebie...masz Kobieto rękę do roślin...Ty je kochasz, a one Ciebie

buziolki
Mirkowy ogród (początki) 21:01, 03 sie 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Kińdzia ,Julka, Kasia obiecane zdjęcia sadzonek róż z patyków od Kińdzi mają dokładnie miesiąc

no niesamowite jakie to proste...
Mirkowy ogród (początki) 21:01, 03 sie 2014

Do góry
Sadzonkowo:jeżówki od Małej Mi rosną w szalonym tempie stipa od Joasi też się zaczyna rozrastać no i moje sadzoneczki trzmielina i bukszpanki będą z nich kuleczki nie wiem kiedy ale będą
Makowo na Kociewiu 21:00, 03 sie 2014

Do góry
poranne owady złapane na śniadanie
Ogród cichy i przytulny 20:59, 03 sie 2014

Do góry
Zapraszam na spacer wieczorową porą

Ogród mały, ale pojemny;) 20:58, 03 sie 2014

Do góry
Dzisiaj po deszczu

Przyjazny ogród 20:57, 03 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Czemu ja tu wczesniej nie bylam??
Pozdrawiam i bede tu zagladac

Dziękuje i zapraszam

Cunninghams White zakwitł po raz drugi, prawdopodobnie zdarza mu się to często

Ketmie

Dziurawiec farbierski

Ogród przydomowy - Hosty 20:55, 03 sie 2014

Do góry
Witaj Małgosiu
Zdjęcie zrobiłem wcześniej, teraz nie jest już taki ładny od środka żółknie, może brak mu składników pokarmowych bo sypałem tylko saletrą wapniową.
Zdjęcie z soboty :

Przyjazny ogród 20:53, 03 sie 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Jest śliczna no i nie trzeba się z nią cackać, wiem, ze wystarcza jej kopczyk na zimę jak wydobrzejesz może kawałeczek mi przywieziesz na Warmiędzięki za zdjęcia

Z miłą chęcią , ale zanim wydobrzeję, to będzie zima, tak więc gdzieś początkiem września wyślę.
Wykorzystując wolny czas, w sobotę porządkowałem tunelik, pod skrzyneczki z sadzonkami (niektóre widziałaś). Kilka z bukszpanu już zrobiłem, z irgi również, a teraz leci cis, zakończę na szmaragdzie. Spore ilości tych roślin będę potrzebował w przyszłości na zagospodarowanie dolnej działki. W takiej skrzyneczce mieści się od 150- 200 sadzonek, w przypadku cisa trudno przewidzieć ile z tego wyjdzie. Sadzonkowanie cisa praktykowałem zazwyczaj w marcu, jednak teraz zrobię po jednej skrzynce w odstępach dwu tygodniowych aż do jesieni. Tyle z moich ostatnich zmagań

Mirkowy ogród (początki) 20:50, 03 sie 2014

Do góry
Takie cudne sadzonki host dostałam od Julki dzięki wszystkie się przyjęły
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:46, 03 sie 2014

Do góry
bociek napisał(a)

no te kulki z trawami super mi sie podobaja

te na pniu to co to ?
Moja "przyziemna" :) pasja 20:45, 03 sie 2014

Do góry
A tu niby Ogród Śląski.... a prawie jak....

....Singapur, hehe

Ogród cichy i przytulny 20:43, 03 sie 2014

Do góry
asiach napisał(a)

Jagódka, dziekuję
Cały czas pada mniej lub więcej ale pada
Zobacz na meteo.pl lub mapa burzowa polski
Trzymaj się - życzę deszczu
P.s. U mnie podwórko pod wodą i pada nadal. Może w końcu rośliny napiją się a i my odpoczniemy od upału
Istne oberwanie chmury

Asiu płakac mi sie chce ,ze u nas nie ma takiego deszczu normalnie zazdraszczam ja tez chcę !!!!!!!
miałam plany z kopaniem trawy ,ale taka susza ,ze łopaty nie wbiję ,potrzebuje deszczu
Ogród mały, ale pojemny;) 20:42, 03 sie 2014

Do góry

Rododendronowy ogród II. 20:40, 03 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Bogdziu, witam serdecznie na Twoim wątku, tak bardzo polecanym przez innych użytkowników i proszę Cię o pomoc, kupiłam brzydki różanecznik podeschnięty, plamiasty, wiem że nie powinnam ale skoro już kupiłam to muszę mu jakoś pomóc,

to cunninghum white, posadziłam go w torfie z odrobiną ziemi do iglaków i odrobiną rodzimej ziemi, nie potargałam korzeni, jak go wyjęłam z doniczki to miał korzenie trochę jak watę, w zasadzie nie było z tej doniczce już prawie ziemi, kupiłam go wczoraj i posadziłam wczoraj, dziś go delikatnie odkopię i potargam lekko bryłę. Popsikałam go wczoraj czymś grzybobójczym.
Co mogę jeszcze dla niego zrobić ?

Muszę się cofnąć o kilkadziesiąt stron i wczytać się mocniej w wątek

Nie jest wcale w takim złym stanie. Na dole ma zółte liście ale to normalne już o tej porze roku. One zżólkną i stopniowo opadną i tak ma byc. Liście w górnej części sa soczyście zielone. Jakieś plamy są ale to nie tragedia. Najważniejsze to jest dobrze posadzic . Ja sadzę w mieszankę kwasnego torfu i ziemi z ogrodu tak pół na pół. Na jednego rh minimum 60 l kwaśnego torfu. Bardzo ważne jest by posadzic go na tym samym poziomie co rósł w doniczce lub nieco wyżej , absolutnie nie niżej . Przez rok nie dawaj nawozów .No i oczywiście podlewaj. Ja dosc lekko poruszam korzenie rh podczas sadzenia, tylko dół doniczki i nieco boki. Nie szarpię ich tak bardzo prawde mówiąc dlatego ze nie przyszło mi to wcześniej do głowy a teraz juz nic nie sadze bo nie mam gdzie. Moje rh i bez drastycznych zabiegów z korzeniami rosna dobrze. gdyby rh był przesuszony mocno , miał chore korzenie to byłaby taka koniecznośc a normalnie to można tak zrobic ale jak rh jest zadbany to konieczności moim zdaniem nie ma.Korzenie rh tworzą taką niby wate , takie własnie sa drobntkie i gęste.Poniewaz sadziłas wczoraj to jeszcze możesz zrobic jakieś poprawki ale jeśli będzie to kilka dni to ja bym już nie ruszała. . dla mnie bardzo istotne jest czy poziom na jakim posadziłas jest odpowiedni tzn czy nie rosnie poniżej poziomu jaki miał w doniczce i nie dawaj nawozów.Teraz już nie rób żadnych dodatkowych zabiegów , na wiosnę zobaczymy czy nie zrobic oprysku dolistnego .Jeśli masz jeszcze pytania to pisz.Na wiosne wyłam te pąki na dwoch najwyższych gałązkach ( widoczne na pierwszym zdjeciu) bo one nie bedą rosnąc a na ich miejsce wyrosna nowe młode pędy.Pozdrówka.
Moja "przyziemna" :) pasja 20:35, 03 sie 2014

Do góry
Też kiedyś będę takie mieć

Ale takiej wielkiej Varelli nie chcę, nie podoba mi się taka ogromna

Miała ok 1m średnicy
Moja "przyziemna" :) pasja 20:31, 03 sie 2014

Do góry
Z dzisiejszej wyprawy do Świerklańca

Ogród przydomowy - Hosty 20:31, 03 sie 2014

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

Ależ rozrośnięte te funkie.
Ładny masz trawniczek. Podlewasz, czy sporo cienia jest?
Makowo na Kociewiu 20:30, 03 sie 2014

Do góry
Odpowiedziałam wszystkim chyba... jeśli nie to przepraszam.
Dzisiaj było chyba najgoręcej i oczywiście wszelkie opady ominęły Makowo

Wiem, że upał i niedziela to nienajlepszy czas na przesadzanie jednak następne 2 weekendy pod rząd nie będzie mnie w Makowie więc się zdecydowałam na (3) zmianę tego lata na borówkowej. Wywaliłam truskawki i przesunęłam molinie i tawułki, i wycięłam wszystkie paprocie, Podciachałam jeszcze wszystkie chabazie. Wsadziłam w końcu niebieskiego powojnika nn z Lidla, który ma kolor taki sam jak błękitny janioł i jak wyrównam teren i wykoruję to zrobię fotkę
Przesadziłam też kilka stip bo rosły za gęsto i poutykałam wszystko to co wykopałam na borówkowej po całym Makowie.
Na borówkowej zostały jeszcze bergenie, żurawki i przywrotniki dla Zielonej Marty ...które wyślę (jak tylko zelżeje upał i jeśli je zechce)
a to wyróżnione stipy z dzisiejszego dnia, moje stipy siane do kuwetki w marcu kwitna!!!!!
Ogród mały, ale pojemny;) 20:30, 03 sie 2014

Do góry
Jedne z moich nowszych zakupów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies