Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:58, 19 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

będzie łatwiej nawet Tobie, jakoś łagodniej wkomponować tą wierzbę w rabatę, a może nawet przesadzić jesienią, bo coś mi przy tym słupie nie za bardzo ona wygląda

a co to kształtów rabat okrągłych lub prostych to łatwiej będzie zdecydować oglądając rzut całej działki

ja tu oczywiście laik jestem i piszę jak mi coś przyjdzie do głowy
można się przychylić, albo zrobić zupełnie odwrotnie

Jakoś ak wsadzona została ok 4 lata temu i się już do nie przyzwyczailiśmy. Tylko cięzko to wykaszać i dlatego postanowiłam tam od słupa do beczek podosadzać czegoś. Problem w tym że nie mam pomysłu
Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:49, 19 lip 2014

Do góry
Myślę o niebieskich migdałach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:27, 19 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:26, 19 lip 2014

Do góry
dominika_ napisał(a)
Witam serdecznie wszystkich. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mam do dyspozycji trzmielinę na pniu emeral gold, 2 bukszpany(docelowo kule) i 2 heby. Proszę o jakiś pomysł niekoniecznie z tymi roślinami co wymieniłam. Pozdrawiam

kulki bukszpanowe jak najbardziej pod tą kulkę na pieńku
na ten słup koniecznie jakiś winnobluszcz
ale mam wątpliwości co do kształtu narysowanej rabaty, bo nagle pojawia się wybrzuszenie
Kiedyś będzie tu ogród 13:14, 19 lip 2014

Do góry
Dzięki Asi sprecyzowały się plany co do znacznej części działki. Teraz pokarzę resztę 'włości'- do generalnego remontu.

Część bezpośrednio przy domu na razie zostaje niezagospodarowany- na części będą prowadzone rury, na dużym kawałku walczę z podagrycznikiem.
Żywopłot z ałyczy w tym roku będzie zamieniony na szmaragda (wstępnie).
Tak po kawałeczku próbuję zreorganizować tą część. Na pierwszy ogień idzie rabata przy huśtawce. To ten pomarańczowy trójkącik na szkicu wyżej. A taki ma układ w przybliżeniu.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty (ta na pewno zostaje) i z boku żółta pęcherznica.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:12, 19 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie wszystkich. Chciałabym prosić o pomoc w zagospodarowaniu miejsca oznaczonego na zdjęciu. Mam do dyspozycji trzmielinę na pniu emeral gold, 2 bukszpany(docelowo kule) i 2 heby. Proszę o jakiś pomysł niekoniecznie z tymi roślinami co wymieniłam. Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:07, 19 lip 2014

Do góry

Liliowce kończą... ale za to jak było pięknie

I warto je mieć.. nawet dla tej chwili

Co robisz z liliowcami, jak przekwitną? ich liście żółkną i się pokładają, brzydko to wygląda. Ja też mam szpaler (nie tak piękny jak twój) w dość widocznym miejscu i co roku się nad tym zastanawiam.
Lecę w kulki... 12:58, 19 lip 2014

Do góry
anna_studio napisał(a)
Dziękuję...Tak mnie wzięło...
Kupiłam śliczną zieloną,tradycyjną francuską doniczkę...Vase d'Anduze

Zachorowałam na nią...a choroby na urlopie nie pożądane

faktycznie śliczna i ciągnęłaś ją do Polski?aż ciekawa jestem czym ją obsadzisz?
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:57, 19 lip 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
A dziękuje
Tak zrobię

Kwiatowy ogródek Monteverde 12:43, 19 lip 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
A jaki ma kolor liści ? Bo mój Purple zrobił się zielony
Zastanawiam się czy podsypac mu dolomitu czy coś innego...

Kasiu liście ma bordowe, zaraz zrobię zdjęcie z balkonu to wstawięa podsyp bo lubi wapienną ziemię
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:24, 19 lip 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Kwiatowy ogródek Monteverde 12:23, 19 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Dzemik z wisni uwielbiam
Ta dalia jest niesamowita, dobrze, ze choc jeden kwiatek no i ten ciemny liliowie tez mi sie podoba bardzo

Honka Supraise i La Gioconda też są ładniutkie

Ogród na glinie 12:16, 19 lip 2014

Do góry
A tutaj jesień bez hortensji:
Jak to uporządkować? 12:00, 19 lip 2014

Do góry
Poradźcie mi jak przerobić tę rabatkę. Rośnie na niej bordowa pęcherznica, trzmielina na nóżce i formowana tuja. Resztę da się przesadzić, chociaż podobają mi się ty liliowce ich chyba nie ruszę. Kolory jakie tu widzę to czerwony, żółty, pomarańczowy no bo gdzieś muszę je wsadzić.

Tę wierzbę przesadzę, fotki pokazują obie strony rabaty, wielkość 3-2 metry. Środkowa fotka już historyczna.

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:52, 19 lip 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

No to jeden wątek sie zatrzyma To ten pozytyw w negatywie
Pozrów Łukasza od Ciotki Anki
I zawsze zapraszam... z pelaśka od Agaty... piękna jest Przezimowała i pokazuje co potrafi a dzieciów z niej zrobiłam na kilka skrzynek.. dobra matka to podstawa

A to inne pelaśki od Agaty

Ładna ta matka pelaśka i fajnie jej w tym koszyczku na tle ceglastej ścianki
A białe też mam w tym roku, a Twoje są pełne czy puste - jak moje? oj, marzyłyby mi się pełne. U mnie na południowej ścianie tylko pelaśki mają rację przeżycia lataPozdrawiam, bo jeszcze jestem.
Łukaszka pozdrowiłam, a przyślę Ci fotkę z nad morza jak mi tel. dasz na PW
Ogród na glinie 11:50, 19 lip 2014

Do góry
Teraz odczepiłam się od tych żółtych plamek w Rh i zamiast pomarańczowego i żółtego dałam ciemno różowe żurawki, fioletowy Rh który tam jest i dodałam różowe i fioletowe tulipany. WIOSNA:

latem jest biała hortensja i kolor żurawek

ale jesienią miłorząb i funkie robią się żółte, hortensja różowa i wygląda to tak, już chyba nie jest tak ładnie (może jednak zrezygnować z tej hortensji) + brązowy miskant graziella:

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:49, 19 lip 2014

Do góry
Tricked Out

ALexa Kathrynew mój naj naj naj

No i wykorzystałęm limit zdjęć na baaardzo długoo.
Zdjęć lili i liliowców w tym roku koniec no chyba, że jeszcze będą chętni
Woda w basenie ma 28 stopni, więc trzeba to wykorzystać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:45, 19 lip 2014

Do góry
Divine Comedy

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:45, 19 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)
moje nowe jeżówki ...

Są śliczne , jak się nazywają ?

I jest bossssko u Pani , proszę Pani Lustro jest super , a roślinki zrobią to co trzeba, Ty już wiesz jak to ma być

Buziaki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:40, 19 lip 2014

Do góry
Siewki

Chick Dig It nie pokazał do końca co potrafi

Lori Goldstone

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies