Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Anity 13:01, 10 wrz 2014

Do góry
I trochę róż
Parole ( w tle Novalis)

Karina
Ogród w budowie - nieustającej 12:58, 10 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, cudnie bryła domu zarośnięta kwieciem i masą zieloną. Im wiecej tym lepiej i tutaj nie ma mowy o nadmiarze.
Ja zaś chciałabym Cię prosić o kawałek (bulwkę) tej dalii biskupiej. Jaka jest jej Wysokość? ?

Masz rację, ten przypadek, to jeden z nielicznych, gdzie nie ma mowy o nadmiarze. Tzn. nadmiar będzie tylko wówczas, jak nie będzie można wyjść, albo wejść do domu. Myślę że w naszym klimacie, nam to nie grozi.
Kawałek dalii biskupiej dostaniesz, oczywiście. Może nawet spróbuję z tymi sadzonkami, bo ona nie tworzy wielkich bulw, ale to na wiosnę.
Przyjedź zobaczyć jak wygląda w realu. Kaśka też piszczała na jej widok. I Alinka. Ma tak ok. 1,10 m wysokości, jest więc raczej z kompaktowych, łodygi ciemnobrązowe, liście ciemnozielone, kolor ciemny, bordowo-fioletowy właśnie.
Na ognistą jej nigdy nie zamontuję, bo za dużo ma tego zimnego, fioletowego odcienia właśnie.

Spróbowałam Cannonem, bo on lepiej oddaje kolory:

Tu chyba najlepiej widać kolor i pokrój:

Ogród w budowie - nieustającej 12:58, 10 wrz 2014

Do góry
Mówisz i masz....dziękuję Gabi

Piękny i muffinki do tego
Ogródek Anity 12:56, 10 wrz 2014

Do góry
Hortensjowo

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:51, 10 wrz 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko dawno mnie nie było ...zaległości nadrobiłam
piękną masz rodzinkę ...dzieciaczki urocze

Twój ogród zawsze zachwyca bogactwem i różnorodnością roślin
a ile jeszcze w doniczkach wypatrzyłam...
w zimie będziemy wypoczywać i podziwiać ile zrobiłyśmy w sezonie

miłego dnia

Ale avatar!
donic pełno, sadzę nowe rośliny, szkoda, ze za rok dopiero się okaże, czy trafione i tak co rok
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:50, 10 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, znów jakaś telepatia Koło domku pięknie się robi Buziaki i zmykam

Jednak takbuziak
dzięki Agnieszko, szkoda, że te efekty nie od razu widać
muszę wywalać część nowo wysianej firletki, aby upchać to, co zaplanowałam
działasz w ogrodzie?
ciut perspektywy
ja chyba najczęściej perspektywy pokazuję

jaki kolor tych marcinków, kwitną jako pierwsze
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:47, 10 wrz 2014

Do góry

Ogródek Anity 12:46, 10 wrz 2014

Do góry
Moje malutkie wrzosiki
Ogródek Anity 12:41, 10 wrz 2014

Do góry
Małgoś
Aniu
No to dla was rozchodniki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:41, 10 wrz 2014

Do góry
Do tego, co było tak ale juz powoli i u mnie nie ma gdzie sadzic
tu dojdą lawendy, 4 mi uschły i rosna moje siewki rozplenic
a za rok w jałowcu werbeny, kosmosy, rudbekie
wiosną są tulipany, może jeszcze coś uda się cebulek wcisnąć?

tu muszę ciąć, bo niedługo nie przejdę

ten busz trzeba opanować

z dalszej perspektywy
Karola pozdrawiam, pomęczę fotami, bo jak wpadnę w ogród, to komp w odstawce
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:39, 10 wrz 2014

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:34, 10 wrz 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Cudownie wygląda rabata z rozplenicami A albizja ma prześliczne te listka więc myślę, że rekompensują brak kwiecia
Ta ilość traw i bukszpanów.......... zazdraszczam

Taaa, ale cięcia! nie do zazdroszczenia
siałam lobelię 2 raz w życiu i mam, tak późno, ale jest
z hakone i rozplenicą Little Bunny
wolne zaczynam od jutra!

Ogród w budowie - nieustającej 12:33, 10 wrz 2014

Do góry
mira napisał(a)
No to wreszcie jakaś relacja.
Rację masz, że sadzisz dalie!!! jeszcze rozmnażaj i będzie więcej , a widziałaś w Mai ten ogród z 40 metrową rabatą z dalii ?

Na winogronie nowym wypatrzyłam takie porazone liście - ja tak mam i jeszcze bardziej i to po raz pierwszy nigdy liście nie miały problemów a winogrodn nie pryskam buu

No i te astry jak się domyślam nabytki od Karla - śliczne no i dodatkowo śliczne bo wczesne - moja wyprawa nie doszła do skutku buuu i już w tym roku nie dojdzie choć i we wrześniu chciałam jechać no ale są konieczności wyższe.

pozdrawiam

Widziałam ten odcinek z daliami.
Dalie tanie i rozmażają się łatwo, podobno też z sadzonek, ale nie próbowałam. Zakochana jestem najbardziej w tych z czarnymi liśćmi, ale nie tylko.

Moje winogrona na tarasie też mają w tym roku mączniaka, ale tylko na owocach- pryskać się nie da, bo już są właściwie do jedzenia, choć jeszcze dochodzą. Na szczęście nie na wszystkich.
Mączniak pojawił mi się też na nowej róży - tym Baronie i azaliach. Chyba trzeba będzie użyć chemii, niestety. A nigdy nic takiego nie było. Takie lato widać było, sprzyjające dziadostwu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:30, 10 wrz 2014

Do góry
widzę że dzisiaj wgrywanie zdjęć idzie migiem to coś jeszcze dodam

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:29, 10 wrz 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A jak sprawuje się grujecznik? Masz indywidualne zdjęcia o różnych porach roku? Czy on musi mieć pełne nasłonecznienie? Jakie warunki?
trudno powiedzieć bo sadziłam go w tamtym roku tyciutkiego. Na razie to eksperyment myślę... czy będzie mu u mnie dobrze to się okażę. Wiosną już go spisałam na straty po nocnym przymrozku, spadły mu wszystkie liście. Magnolia mi powiedziała by go jeszcze nie wykopywać że odbije z uśpionych pąków i tak też się stało Teraz ma piękne różowo liście

a tutaj widać go jako taką różową mgiełkę w oddali
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:22, 10 wrz 2014

Do góry
chyba pasuje już do tego co rośnie, czyli berberys, ognik purpurowy, ligustr zielony i pięciornik, tawuły są ciut dalej cięte w mur, nie widać ich tu

posadzone tawuły Gold Carpet, jutro dalsze sadzenie i wykańczanie w donicach

a tu rusza rozplenica Moudry, też z jednej wiosną robiłam 4 sadzonki
Ogród z łezką 12:20, 10 wrz 2014

Do góry
Pięknie spędzone urodzinki w pięknym miejscu i towarzystwie

Ta rabata z hortensjami to jak plejada gwiazd na rozdaniu oskarów

Wrzosowisko, niezwykłe

widziałam tę wrzosową górkę w lipcu, ale blada była, no pięknie, jeszcze trawy w kwiatostanach, dziękuję za miły wpis u mnie czym sobie zasłużyłam na takie komplementa

Buziakam

Ogród w budowie - nieustającej 12:17, 10 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Twoje nowe nabytki a.frikardii już mi się jawią, ciekawe czy mają sadzonki w szkółce Bergenia, chociaż wątpię, bo to twoje skarby z podróży.
Anafalis, nie znałam, same nowinki jak dla mnie. Dzielżany mam wysokie, dodają życia na rabacie, ale pokładają się, a łodygi są dość ciężkie i trudne po podparcia.
Znowu będą winogrona w zasięgu ręki
Ośmielę się nieśmiało o nasionka ośmiału, jak byłam u Ciebie nie śmiałam Cię o nie poprosić, oczy chciałam nacieszyć, bogactwem kwiecia.
Bukietowa super wygląda, bardzo kolorowo, kiedy jakiś bukiecik pokażesz

Skarby astrowe są z podróży. Można kupić i u nas, ale raczej przez internet, a ja wolę widzieć.
Obłędne anafalisy były w Anglii, takie odmianowe, z większymi liśćmi, ale tylko w wielkich donicach. Ja kupiłam taką samą, choć odmiana chyba dość podstawowa.

Dzielżany planuję dać na ognistą, w sam środek, bo ją się ogląda z trzech stron, a podsadzę je rudbekiami Goldsturm, które są sztywne, więc powinno wystarczyć. A jak nie, to dostaną kije z kulką albo doniczką na czubku.

Ośmiał będzie, ale cierpliwości, nasiona dopiero zaczęły się wiązać.
Przy okazji poradzę Wam na przyszłość, żeby je sadzić w masie, bo wtedy naprawdę jest dobry efekt. Do tej pory tak robiłam, a teraz rozsadziłam po całej okrągłej rabacie i nie ma efektu. Do takiego wniosku doszłyśmy właśnie wczoraj z Aliną.

Bukiety pokazywałam, ostatnio różowy. Robię sobie te bukiety, ale aparat do ręki jakoś rzadziej biorę w tym roku.

Co ja tam jeszcze mam? Takie coś mi wyrosło, sama wysiałam na wiosnę, ale nie wiem co to jest? Prawdopodobnie bylina, delikatna, nawet ładne te bladoróżowe kwiatuszki.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:13, 10 wrz 2014

Do góry
Gosia, pod domkiem zaczęłam i na domku w donicach, efekty o jakich marzę, pewnie za rok...
jeszcze dalej sadzenie, ale i zmiana planu, zaczynam od jutra, za 4 dni coś jednak zrobię
Gosia, weź skubnij gdzieś choć same gałązki bez korzenia i w ziemię, tez się przyjmą, moje już kolejne pąki puszczają
poszkodowany bierze zastrzyki, co dzień lepiej, niestety robota stoi, ale musi się najpierw wyleczyć...
a to są te marcinki; wkoło nich rozplenice Hameln, dzieliłam je wiosną i bałam się czy zakwitną ale są kłoski

najlepsze jest to, że cisów w ogóle nie widać, oj szybko muszą rosnąć i się zagęszczać
a ta po prawej dopiero zaczyna

tu zaczęłam zmiany; są małe złote hosty, berberys Admiaration, tawuła Gold Carpet i trawy Sporobolus-heter olepis
i lecę aż wzdłuż domku, przed lawendami, dzwonkami, liatrami, perovska Little Spire juz posadzona

Co z tym ogródeczkiem począć 12:03, 10 wrz 2014

Do góry
Ja na ta rabatę muszę z dwóch stron patrzeć i ja układać ,bo tak ja widzę z okna

Plamami zakamuflowałam Pana który by mi łeb przy samej d...utracił jak bym go na forum pokazała
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies