Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 12:17, 10 wrz 2014

Agania napisał(a)
Twoje nowe nabytki a.frikardii już mi się jawią, ciekawe czy mają sadzonki w szkółce Bergenia, chociaż wątpię, bo to twoje skarby z podróży.
Anafalis, nie znałam, same nowinki jak dla mnie. Dzielżany mam wysokie, dodają życia na rabacie, ale pokładają się, a łodygi są dość ciężkie i trudne po podparcia.
Znowu będą winogrona w zasięgu ręki
Ośmielę się nieśmiało o nasionka ośmiału, jak byłam u Ciebie nie śmiałam Cię o nie poprosić, oczy chciałam nacieszyć, bogactwem kwiecia.
Bukietowa super wygląda, bardzo kolorowo, kiedy jakiś bukiecik pokażesz

Skarby astrowe są z podróży. Można kupić i u nas, ale raczej przez internet, a ja wolę widzieć.
Obłędne anafalisy były w Anglii, takie odmianowe, z większymi liśćmi, ale tylko w wielkich donicach. Ja kupiłam taką samą, choć odmiana chyba dość podstawowa.

Dzielżany planuję dać na ognistą, w sam środek, bo ją się ogląda z trzech stron, a podsadzę je rudbekiami Goldsturm, które są sztywne, więc powinno wystarczyć. A jak nie, to dostaną kije z kulką albo doniczką na czubku.

Ośmiał będzie, ale cierpliwości, nasiona dopiero zaczęły się wiązać.
Przy okazji poradzę Wam na przyszłość, żeby je sadzić w masie, bo wtedy naprawdę jest dobry efekt. Do tej pory tak robiłam, a teraz rozsadziłam po całej okrągłej rabacie i nie ma efektu. Do takiego wniosku doszłyśmy właśnie wczoraj z Aliną.

Bukiety pokazywałam, ostatnio różowy. Robię sobie te bukiety, ale aparat do ręki jakoś rzadziej biorę w tym roku.

Co ja tam jeszcze mam? Takie coś mi wyrosło, sama wysiałam na wiosnę, ale nie wiem co to jest? Prawdopodobnie bylina, delikatna, nawet ładne te bladoróżowe kwiatuszki.

popcorn 12:20, 10 wrz 2014

Fajne toto różowe, nie mam pomysłu co to i jakie bukiety! Mnie ciągle żal ścinać kwiatki.. nie ten areał

pozdrawiam!!
popcorn 12:23, 10 wrz 2014

Gabriela napisał(a)

Karola, a ja coś słyszałam gdzieś, że sie wybierasz w okolice Krakowa?. To jakieś plotki?

hahaha, bardzo bym chciała, ale czasu brak wybieram się, w październiku, na urodziny Mamy, Taty i bratanka - na raz, ale jeszcze nie wiem kiedy i na krótko-tylko weekend..

pozdrawiam!
Gabriela 12:33, 10 wrz 2014

mira napisał(a)
No to wreszcie jakaś relacja.
Rację masz, że sadzisz dalie!!! jeszcze rozmnażaj i będzie więcej , a widziałaś w Mai ten ogród z 40 metrową rabatą z dalii ?

Na winogronie nowym wypatrzyłam takie porazone liście - ja tak mam i jeszcze bardziej i to po raz pierwszy nigdy liście nie miały problemów a winogrodn nie pryskam buu

No i te astry jak się domyślam nabytki od Karla - śliczne no i dodatkowo śliczne bo wczesne - moja wyprawa nie doszła do skutku buuu i już w tym roku nie dojdzie choć i we wrześniu chciałam jechać no ale są konieczności wyższe.

pozdrawiam

Widziałam ten odcinek z daliami.
Dalie tanie i rozmażają się łatwo, podobno też z sadzonek, ale nie próbowałam. Zakochana jestem najbardziej w tych z czarnymi liśćmi, ale nie tylko.

Moje winogrona na tarasie też mają w tym roku mączniaka, ale tylko na owocach- pryskać się nie da, bo już są właściwie do jedzenia, choć jeszcze dochodzą. Na szczęście nie na wszystkich.
Mączniak pojawił mi się też na nowej róży - tym Baronie i azaliach. Chyba trzeba będzie użyć chemii, niestety. A nigdy nic takiego nie było. Takie lato widać było, sprzyjające dziadostwu.
Agania 12:58, 10 wrz 2014

Mówisz i masz....dziękuję Gabi

Piękny i muffinki do tego
Gabriela 12:58, 10 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, cudnie bryła domu zarośnięta kwieciem i masą zieloną. Im wiecej tym lepiej i tutaj nie ma mowy o nadmiarze.
Ja zaś chciałabym Cię prosić o kawałek (bulwkę) tej dalii biskupiej. Jaka jest jej Wysokość? ?

Masz rację, ten przypadek, to jeden z nielicznych, gdzie nie ma mowy o nadmiarze. Tzn. nadmiar będzie tylko wówczas, jak nie będzie można wyjść, albo wejść do domu. Myślę że w naszym klimacie, nam to nie grozi.
Kawałek dalii biskupiej dostaniesz, oczywiście. Może nawet spróbuję z tymi sadzonkami, bo ona nie tworzy wielkich bulw, ale to na wiosnę.
Przyjedź zobaczyć jak wygląda w realu. Kaśka też piszczała na jej widok. I Alinka. Ma tak ok. 1,10 m wysokości, jest więc raczej z kompaktowych, łodygi ciemnobrązowe, liście ciemnozielone, kolor ciemny, bordowo-fioletowy właśnie.
Na ognistą jej nigdy nie zamontuję, bo za dużo ma tego zimnego, fioletowego odcienia właśnie.

Spróbowałam Cannonem, bo on lepiej oddaje kolory:

Tu chyba najlepiej widać kolor i pokrój:

Gabriela 13:03, 10 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Fajne toto różowe, nie mam pomysłu co to i jakie bukiety! Mnie ciągle żal ścinać kwiatki.. nie ten areał

pozdrawiam!!

Ale naprawdę jak ścinasz, to jest ich więcej.
Moje dalie wsadziłam do ziemi 29 czerwca, bo wcześniej jakoś się nie składało, bardzo szybko wzięły się za rośnięcie, przyrosty były imponujące. Wsadziłam je, byle tylko ich całkiem nie stracić, a tu proszę. Więc chyba trzeba albo sadzić je wcześnie na końcu kwietnia, początku maja, a jak później, to już nie ma wielkiego znacznie kiedy. No i taka przypadkowa kępa wyszła.

Pszczelarnia 14:13, 10 wrz 2014

Dalej piszczę na jej widok. Mam bowiem wizję dla tej dalii: ona, róża de Rhest i aminki z kosmosami białymi. Oczywiście wszystko w masie warzywnej (w warzywniku).

Zachwyca Twój ogród późnym latem nadal.
Kasya 14:30, 10 wrz 2014

Właśnie miałam zapytać co to za sliczne czerwone kwtatki z ciemnymi listkami
Ale Juz doczytalam ze to dalie są ?
Szkoda... Ale sliczne
popcorn 14:37, 10 wrz 2014

Bosz! w tak krótkim czasie, a TAKIE dalie? no padłam. Ale gdyby ich nie trzeba było wykopywać.. piwnicy nie mam, w garaży przemarzają no trudno.. i tak miejsca brak hihi
pozdrawiam!!