Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Między brzozami 11:38, 12 wrz 2017

Do góry
Misia napisał(a)

Asia - podoba mi się Twój pomysł, ale przez to że skupiłam się tylko na rabacie pod płotem nie wspomniałam że po lewej stronie rośnie już troche roślin:

miedzy innymi magnolia której nie chciałabym już przesadzać oraz róża pnąca, którą muszę przesadzić. Rośliny te dostałam i nie chce ich wyrzucać, a wiele z nich jest przechowywana i czeka na swoje miejsce.

Uuups, to zdjęcie zupełnie zmienia postać rzeczy
Po pierwsze - zupełnie tu nie widzę miejsca na 5 grabów (choćby i kolumnowych)
Po drugie - jak za płotem rosną brzozy, to graby tu i tak nie będą dobrze wyglądały

A magnolia to wielki krzaczor rośnie.

Znowu wszystko do przemyślenia

Misia napisał(a)

Ad rzecz pierwsza - Byłaś moim światełkiem z nieformowanym żywopłotem Nie śmiejcie się ale nie bardzo wiem dlaczego w warzywniku musi być żywopłot zimozielony? przecież na zimę nie ma warzyw? zamiast żywopłotu cisowego chciałam tam dosadzić drzewek owocowych i prowadzić w szpalerze, tak samo jak te po prawej stronie
Ad 2 Jestem za przeprowadzka grabów tylko jak już wspomniałam tam gdzie proponujesz przesadzenie są już roślinki i nie wiem czy się zmieszczą?
Ad. 3 Mam jedną jodłę mandżurską, sprzedawca twierdził że nie jest to duże drzewo troszkę większe niż jodła koreańska. A cięcia się nie boje, nawet lubię to zajęcie
Ad 4 - brzoza na froncie już jest
Szklarnia to temat na przyszłość, chciałabym za rok ale obawiam się że nie dam rady ziemi przygotować, za mało czasu

Ad 1 - żywopłot potrzebny, bo wiele warzyw sadzi się już w marcu, a klimat u nas taki, że jeszcze w maju są przymrozki - żywopłot trochę przed nimi zabezpiecza; poza tym, żywopłot chroni trochę przed nasionami chwastów, które zachodnie wiatry będą Ci przywiewały z pola - zaoszczędzi Ci to pielenia.
Ad. 2 - odnośnie grabów jestem w kropce
Ad. 3 - Toszka niech się tu wypowie
Ad. 4 - bardziej mi chodzi o to, żeby trochę ten kąt brzozowy "rozcieśnić"
Między brzozami 11:06, 12 wrz 2017

Do góry
ragsmom - może lepiej przesadzić szpaler jeszcze teraz póki małe? ja wcale nie chciałam zakrywać całkiem płotu, ale wiatry z łąki są duże więc chyba trzeba będzie.

Asia - podoba mi się Twój pomysł, ale przez to że skupiłam się tylko na rabacie pod płotem nie wspomniałam że po lewej stronie rośnie już troche roślin:

miedzy innymi magnolia której nie chciałabym już przesadzać oraz róża pnąca, którą muszę przesadzić. Rośliny te dostałam i nie chce ich wyrzucać, a wiele z nich jest przechowywana i czeka na swoje miejsce.

Ad rzecz pierwsza - Byłaś moim światełkiem z nieformowanym żywopłotem Nie śmiejcie się ale nie bardzo wiem dlaczego w warzywniku musi być żywopłot zimozielony? przecież na zimę nie ma warzyw? zamiast żywopłotu cisowego chciałam tam dosadzić drzewek owocowych i prowadzić w szpalerze, tak samo jak te po prawej stronie
Ad 2 Jestem za przeprowadzka grabów tylko jak już wspomniałam tam gdzie proponujesz przesadzenie są już roślinki i nie wiem czy się zmieszczą?
Ad. 3 Mam jedną jodłę mandżurską, sprzedawca twierdził że nie jest to duże drzewo troszkę większe niż jodła koreańska. A cięcia się nie boje, nawet lubię to zajęcie
Ad 4 - brzoza na froncie już jest
Szklarnia to temat na przyszłość, chciałabym za rok ale obawiam się że nie dam rady ziemi przygotować, za mało czasu
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 15:40, 11 wrz 2017

Do góry
Krakus napisał(a)
przywitam się u Ciebie...piękny ogród a dopiero na 10 stronie jestem a juz zobaczyłem na ostatniej stronie róże więc zapowiada się ciekawie...nie chcę sobie psuć tej ciekawej historii...
jeszcze nie doszedłem do problemów magnoliowych o których pisałaś u Iwony z Wzgórza chaosu ... magnolie piekne sa więc może nie wywalaj wiem że później problem z wycięciem jest takiego ozdobnego drzewa...

Witam Krakusa w swoim wątku. Miłej lektury życzę, choć będzie krótsza niż twoja.
Magnolia zostaje, powalczyłam z glebą w sobotę i mam nadzieje, że pomoże.
Ogród pod lasem 13:34, 11 wrz 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Iza, kawę to Ty robisz cudną, aż żal normalnie pić
Dzieki za spotkanie, och te kadry

Hahaha Jola, dziękuję za komplementa, wpadaj częściej to jeszcze zrobię;D

Zana napisał(a)
Iza, jeszcze raz dzięki za super spotkanie.

Ogólnie napiszę, że ogród Izy jest powalający, coś pięknego!

Anulaaa Cmokam

makadamia napisał(a)
Cześć dziewczyny!
Kto nie był - niech żałuje.
Okolica super, ogród piękny (mimo narzekań gospodyni), kawa pyszna, śmiechu co niemiara. Nawet sławetny światłocień pojawił się na 5 minut.

Było tak miło, że nawet zapomniałam o swojej wielkiej kompromitacji przed Jolą.
Chodziłyśmy po ogródku we dwie i takie rozmowy prowadziłyśmy:
ja: ale wielkie liście! to tulipanowiec?
Jola: nie, to magnolia.
...
ja: ale świetnie wygląda ten brązowy buk z hortką
Jola: to klon.

itd.

Hahah no nie, a mnie to ominęło;D

mrokasia napisał(a)
To i ja się dołączę do podziękowań za świetne spotkanie. O ogrodzie nie piszę bo już wszystko napisane .
Dziewczyny, ubawiłam się super, jesteście rewelacyjne babki!!!
Asia, Ty się nie martw, ja połowy roślin nie znam a drugą połowę poznałam dopiero niedawno .

Oj ja też się ubawiłam, kilka godzin, a minęło jak 5 minut!

iwonkap napisał(a)
super ze spotkanko się udało Dziewczyny a macie jakieś foty ogrodu bo strasznię lubię oglądać ogrody innym okiem niż właścicielki bo od razu wydaje sie taki inny

Oj bardzo! Anula robiła, pewnie niebawem wrzuci
Ogród pod lasem 09:11, 11 wrz 2017

Do góry
Cześć dziewczyny!
Kto nie był - niech żałuje.
Okolica super, ogród piękny (mimo narzekań gospodyni), kawa pyszna, śmiechu co niemiara. Nawet sławetny światłocień pojawił się na 5 minut.

Było tak miło, że nawet zapomniałam o swojej wielkiej kompromitacji przed Jolą.
Chodziłyśmy po ogródku we dwie i takie rozmowy prowadziłyśmy:
ja: ale wielkie liście! to tulipanowiec?
Jola: nie, to magnolia.
...
ja: ale świetnie wygląda ten brązowy buk z hortką
Jola: to klon.

itd.
Bawarka 20:14, 09 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Kasiu dzięki za tą ucztę, wyobraź sobie,że u mnie bez teraz kwitł i bergenia też,
u znajomych magnolia ma pąki, zwariowały. Pomidorki też jeszcze kwitną, róże też. Masz piękne okazy.
28.09. jestem w Waszych stronach.Pozdrawiam, aha jeszcze czekam na boćki.

Bez ? Mamma mia zielona pietruszka ...tfu. Bez chcialam powiedziec
Bergenie, tak, magnolie tak, pomodory, roze, wszystko to zrozumiem, ale bez ??????

28 powiadasz ?
Bawarka 20:09, 09 wrz 2017

Do góry
Kasiu dzięki za tą ucztę, wyobraź sobie,że u mnie bez teraz kwitł i bergenia też,
u znajomych magnolia ma pąki, zwariowały. Pomidorki też jeszcze kwitną, róże też. Masz piękne okazy.
28.09. jestem w Waszych stronach.Pozdrawiam, aha jeszcze czekam na boćki.
Bawarka 19:37, 09 wrz 2017

Do góry
Najswiezsza botwinka, jeszcze zdazyla, jeszcze bedzie cieszyc smakiem

pychotki

Zakwitla magnolia
Wzgórze chaosu 10:33, 09 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Pomyłka wręcz tragiczna! Czy wyszła na jaw, gdy magnolia za bardzo ci rosła czy wcześniej?
Moja najstarsza magnolia Aleksandina rośnie najładniej. Nie wiem, z czego to wynika? Może z pospolitości tej odmiany i małych wymagań. Wszystkiem magnolie posadziłam w niewielkiej ilości kwaśnego torfu. Pewnie nie większej niż worek 80 l. ... Na wiosnę magnolia była chyba o połowę mniejsza. Im bardziej ją przycinam, tym ma dłuższe roczne przyrosty. I zawsze wtedy obficiej kwitnie.

Podobnie jak Ty, tnę corocznie jedną z moich magnolii- stellatę, bo posadziłam ja na chwilę niedaleko domu i .. pewnie już tam zostanie.
W wielu publikacjach piszą, że magnolie nie lubią cięcia. Niemniej jednak ja obserwuję, że ma się bardzo dobrze, buduje bardziej zwarty pokrój i przepięknie kwitnie.
Ogród w remoncie 21:40, 08 wrz 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Tak właśnie robi bacowa.

Co tam nakombinowałaś z tym ciurkadełkiem?

Asiunia jutro jeszcze pomierzę czy to ma sens ale pomyślałam że jak ławeczki pod jabłonką nie będzie,ba może i jabłonki nawet to nie będę tam w ten kąt tego ciurkadełka pchała a może pod magnolią je dać. Trzeba by było chyba lekko wysunąć ten cypelek z grujecznikiem bo magnolia wychodzi teraz w linii końca tej rabaty . Coś takiego na szybko

Jakoś na prosto mi wyszło a ma być bardziej po łuku. Rozumiesz coś z tych gryzmołów?

Chyba że jeszcze tam gdzie teraz jabłonka jak będzie żywopłot to przed nim jakąś mini ściankę?
Typografia ogrodu 21:14, 08 wrz 2017

Do góry
lokalizacji fotek, nie gorek. telefon się swoje
Typografia ogrodu 21:13, 08 wrz 2017

Do góry
warto było domagać się lokalizacji gorek! Śliczne są,pokazują naprawdę piękny ogród.
jak dojdą do trzcinnika dam Ci znać, i jak się wezmę za bary z nim. Dopiero wczoraj wróciliśmy z urlopu, dziś jeszcze w szoku- wyjechaliśmy w czasie leniwego lata, a wracamy w jesien z ludzmi co juz nie pamietaha wakacji. wszyscy w biegu, w korkach i z marsem na czole
Typografia ogrodu 20:41, 08 wrz 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
pale trzcinnikow chcesz czy już nie? oczywiście nie jestem na bieżąco, nic nie wiem co i jak. I gdzie ostatnie fotki są?
martus pewnie ze chce kochana jesteś ze pamiętałam ostatni pas mamy zamiar zacząć w tym roku będą jak znalazł daj znać na priv kiedy co i jak.
A ostatnie fotki były tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=3137&quoted_post_id=2889027
Ogród w remoncie 19:42, 08 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)
fajnie masz ze podziałałaś. U mnie dzisiaj kicha pogodowa. Nosa nie wysunęłam na ogród.

Ciekawa jestem co wymyśliłaś z magnolia

Myślę czy nie dało by się tam ciurkadełka umieścić. Przy altanie było by fajnie.
Ogród w remoncie 19:09, 08 wrz 2017

Do góry
fajnie masz ze podziałałaś. U mnie dzisiaj kicha pogodowa. Nosa nie wysunęłam na ogród.

Ciekawa jestem co wymyśliłaś z magnolia
Ogród w remoncie 15:20, 08 wrz 2017

Do góry
Magnolia jest jakimś odnośnikiem Ide patrzeć na plan
Wzgórze chaosu 13:24, 08 wrz 2017

Do góry
Krakus napisał(a)

Toszka gdzieś tam odradzała torf jako zakwaszacz bo tak naprawdę po kilku deszczach przestaje być kwasny...
liście dębowe przekompostowane...kora przekompostowana...kompost...

ja pamiętam jak u teście magnolia przez dobrych kilka lat słabo kwitła i juz spora była a jak podrzucił na wiosnę sporo kompostu to daje teraz spektakle co roku...

Dziękuję Krakusie, też muszę, tak jak twój teść, nad nią troszkę popracować.
Ja zawsze dodaję korę przekompostowaną do wszystkich kwasolubnych, bo zapobiega to też dodatkowo przed fytoftorozą.
Ale teraz nie przyłożyliśmy się do gleby, bo cały czas trwała dyskusja czy pomylona magnolia u nas zostaje
Wzgórze chaosu 12:17, 08 wrz 2017

Do góry
Anitka napisał(a)

Pomyłka wyszła na wiosnę, gdy zakwitał, bo miała być purpurowa o dużych kwiatach 'Nigra' dorastająca do 3 m, a zakwitła na biało, podobnie jak gwiaździsta. I wówczas zaczęłam drążyć temat i okazało się, że to magnolia Kobus dorastająca do 10 metrów Wygląda podobnie jak twoja gwiaździsta. Też ma takie jasnozielonkawe liście. Musze jej poprawić glebę, dołożyć torfu i obsypać korą, bo zauważyłam, że poprawiło jej się po podlaniu zakwaszaczem, ale to tylko doraźna kuracja. Na dłuższą metę nie wystarczy.
Ale masz te magnolie dorodne i nawet nie przeszkadza im cięcie. Musisz mieć do nich "dobrą rękę". Pięknie musi być na wiosnę u ciebie.

Toszka gdzieś tam odradzała torf jako zakwaszacz bo tak naprawdę po kilku deszczach przestaje być kwasny...
liście dębowe przekompostowane...kora przekompostowana...kompost...

ja pamiętam jak u teście magnolia przez dobrych kilka lat słabo kwitła i juz spora była a jak podrzucił na wiosnę sporo kompostu to daje teraz spektakle co roku...
Wzgórze chaosu 12:10, 08 wrz 2017

Do góry
Iwonka napisał(a)

Pomyłka wręcz tragiczna! Czy wyszła na jaw, gdy magnolia za bardzo ci rosła czy wcześniej?
Moja najstarsza magnolia Aleksandina rośnie najładniej. Nie wiem, z czego to wynika? Może z pospolitości tej odmiany i małych wymagań. Wszystkiem magnolie posadziłam w niewielkiej ilości kwaśnego torfu. Pewnie nie większej niż worek 80 l. Wiem, że to błąd, ale zwyczajnie żal mi kasy na ziemię. Obok mam 3 cypryski, hortensję i jakaś tuję - kiedyś była stożkeim, ale syn uciął czubek i jest kulą Zatem wszystko raczej kwaśne. Miałam tam dużo kory, na chwilę obecną rabata jest w remoncie i straszy gołą ziemią (gliniastą). Zrobiłam dziś na szybko zdjęcia. Na wiosnę magnolia była chyba o połowę mniejsza. Im bardziej ją przycinam, tym ma dłuższe roczne przyrosty. I zawsze wtedy obficiej kwitnie.

Pomyłka wyszła na wiosnę, gdy zakwitał, bo miała być purpurowa o dużych kwiatach 'Nigra' dorastająca do 3 m, a zakwitła na biało, podobnie jak gwiaździsta. I wówczas zaczęłam drążyć temat i okazało się, że to magnolia Kobus dorastająca do 10 metrów Wygląda podobnie jak twoja gwiaździsta. Też ma takie jasnozielonkawe liście. Musze jej poprawić glebę, dołożyć torfu i obsypać korą, bo zauważyłam, że poprawiło jej się po podlaniu zakwaszaczem, ale to tylko doraźna kuracja. Na dłuższą metę nie wystarczy.
Ale masz te magnolie dorodne i nawet nie przeszkadza im cięcie. Musisz mieć do nich "dobrą rękę". Pięknie musi być na wiosnę u ciebie.
Typografia ogrodu 10:18, 08 wrz 2017

Do góry
pale trzcinnikow chcesz czy już nie? oczywiście nie jestem na bieżąco, nic nie wiem co i jak. I gdzie ostatnie fotki są?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies