Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

magnolia 12:52, 31 paź 2017

hej
Agnieszko, a jak Ty sadzisz rośliny na skarpie?
Robisz im takie 'kieszonki', tzn takie schodki, żeby woda i to co im wrzucisz w korzenie zostało w korzeniach, czy raczej na skosie, tak jak sie układa skarpa?

A stipy sadziłaś z doniczek, duże, czy małe siewki? kiedy je sadziłaś? Nie przetrwały?

Może pobawić się tam trochę w uprawę tej gliny jednak? Wtedy zwiększą nam się możliwości kompozycji
Zaczełabym od wyczyszczenia wszystkiego poza kosówkami i posiania żyta. Może nie spłynie, wykiełkuje, a wiosną je przekopiecie.
Może masz stara siatkę?- można ją położyć, żeby przytrzymała to co na wierzchu, żeby nie spłyneło.
Można tez próbować przekopać ziemię którą macie np z trawą po koszeniu,zrębkami drewnianymi, patyczkami liściastymi,słomą.... tylko to nie będzie łatwe, ale rozbije glinę, ożywi ją
abiko 12:57, 31 paź 2017

Magnolia, sadziłam w kieszenie, z drenażem, żeby ta woda tam trochę jednak została, po jednak spływa jak się sadzi po skosie.
Stipy były moje z siewek, całkiem spore jakoś nie lubią przesadzania jak zauważyłam.
Ok.. też miałam taki plan aby przekopać to z kompostem, trawą też mogę.
Ciężko będzie, ale dam radę Żyto to się chyba nie utrzyma tam, zanim się ukorzeni to albo je koty łażące załatwią, albo woda.
magnolia 13:18, 31 paź 2017

Jeden pomysł- tzn Twój pomysł.
Kosówki + berberysy np Atropurpurea nana. Ja bym dorzuciła niskie kępy traw do tego- np carex montana, albo próbowac stipę jeszcze. Można też zrobić tak, że to wszystko jest 'sypniete' w irgę Major czy Eicholz, albo b. płaski jałowiec- wtedy jest płaski dywan i w nim kulki i kępki.
Wszystko trzeba koniecznie sadzić w 'kieszonkach', czyli takich punktowych wypłaszczeniach skarpy, wymienić ziemi w dołkach sporo.
Wtedy cisy na górze za pęcherznice.

Drogi pomysł to kilka niewielkich drzewek na skarpie- wtedy optycznie ją zmniejszamy, ona 'siada'. Najlepiej wielopniowych, takich o kształcie odwróconego trójkąta ( świdośliwy, klony tatarskie, może kruszyna asplenifolia....)
wtedy nie musisz mieć przy ogrodzeniu cisów, może wystarczy bluszcz ( nie wiem jak tam jest ze światłem, albo kokornak wielkolistny czy inne pnącze.

Nie muszą być na całej długości, mogą na części.
Na dole nie wiem czy może być to samo co napisałam wyżej, bo nie wiem skąd pada słońce, czy drzewka zacienią, czy niewiele
magnolia 13:22, 31 paź 2017

stipy w trudne miejsca sadź małe, wiosną, bo one nie lubią przesadzania, nie cierpią jak im się małe korzonki urywa.

Wrzuć w ziemię maksymalnie dużo rozluźniaczy. Wiem że to nie jest łatwe
abiko 14:00, 31 paź 2017

Magnolia, ale ja nie mogę wymienić pęcherznic. Ten kawałek chcę zostawić.
Atropurpurea nana nie będzie za wysoki? 50 cm..
Tam są 3 kosówki, czyli robią się 3 podziały.. berberys kosówka, berberys kosówka berberys kosówka.. czy jakoś inaczej.
Nie czuję tego Drzewa odpadają, nie wstawię też żadnej kratki na bluszcz, bo nie ma miejsca na słupki a do obecnego przyczepić nie mogę. Dlatego takie trudne to miejsce. Muszą zostać pęcherznice.

Ze stipami to dokładnie to zauważyłam,że nie lubią jak się je rusza

Słońce pada od góry od pęcherznic. Po 16:00 robi się mały cień.

abiko 14:01, 31 paź 2017

Z drugiej strony każdy berberys można ciąć i przecież mam takie dwa

Z carexami będzie fajnie wyglądał.
No to trzeba przekopać skarpę. Hmmm tylko chyba na wiosnę, bo co zrobić teraz z tymi roślina co są.
magnolia 14:43, 31 paź 2017

aha, źle Cię zrozumiałam z pęcherznicami.
Czyli zostają.
Do ogrodzenia nic nie możesz przyczepiać bo jest sąsiada, tak?
Chcialam Atrop Nana żeby efekt był dosć szybko. Przecież kosówki i tak będą większe od nich. Ciąć go też możesz. I mozna pomieszać odmiany w zalezności od potzreb w danym miejscu. narysuję to tylko napisz jakie odległości masz kosówek od siebie.
magnolia 14:45, 31 paź 2017

w takim układzie to bym zasłoniła jeszcze nogi tym pęcherznicom, bo chyba sa troche gołe?
abiko 15:34, 31 paź 2017

No są trochę gołe, ale nawet mi to jakoś nie przeszkadza

Tam ok 1 m jest, ale nie więcej. Na 90 cm to ze 3 berberysy wejdą?
magnolia 16:10, 31 paź 2017

90 jest między kosówkami? Nie wejdzie 3 szt atrop nana,