Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Iwony 16:11, 17 lip 2014

Do góry
Mam jeszcze murek za jodłą (ten kawałek rabaty do wymyślenia, na razie rośnie tam przedszkole hortkowe, a powinno być tam pięknie, bo to na wprost wyjścia) i na rogu przy czerwonych różach:

Jakby ktoś miał chęć i pomysł, co zrobić na tym kawałku rabaty, to zapraszam.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:10, 17 lip 2014

Do góry
Hydrangea macrophylla Ogrodowa

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:10, 17 lip 2014

Do góry
cudne te Wasze hortensje,zdjęcia słabej jakościw słońcu i robione telefonem,
moje Vanilki

i anabelki
Leśne Wzgórze 16:05, 17 lip 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Matylda - no też się zachwycam. Świetne masz miejsce na ziemi U Ciebie zawsze coś ciekawego. Pozdrawiam

Kilka dni temu furczak odwiedzał moje surfinie

Taki niewielki a tyle hałasu narobi.
Przepraszam za jakość, ale słaby aparata i nie najlepszy fotograf pozowliły tylko na tyle
Ogródek Iwony 16:04, 17 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
A może ładnym łukiem pojechać do narożnika, będzie rozszerzający się trawnik, potem drzewko kula może być też na wprost przęsła lub ekranu z cisa, żwirowa rabatka z kulkami rozrzuconymi, tyłem różowe żurawki już na korze, za nimi róże, trawy i jeżówki, pod świerkiem rozluźnić busz i wstawić lustro, by łan traw i jeżówek odbijał się w nim, ekranem z cisa zasłonić się i dać jednocześnie tło roślinom

ot mogę sobie pofantazjować

Małgosiu kochana, dziękuję, że myślisz o mojej rabatce. To baaaaaaardzo miłe. Kulki bukszpanowe i coś na nodze TAK, żurawki różowe TAK, lustro - fajny pomysł, ale nie w tym miejscu: rośnie tam forsycja , mam w planie (a właściwie mój M) wyautować ją stamtąd. Tylko, jak ostatnio weszłam pod jodełkę, to patrzyłam na nią i się zastanawiam, czy się da? Mocno się rozrosła, więc jak ją stamtąd się pozbędę, to krzaczka chyba nie uratuję, niestety . Muszę zostawić do jesieni, może coś z tego będzie. Żywopłot z cisa wolno rośnie, też o nim myślałam, ale posadziłam tam ostrokrzew, ten, co rósł przy chodniczku. ładnie się wybarwia jesienią, jest zimozielony (albo raczej czerwony ), ma ładne jagody, a wiosną ładnie kwitnie. Na murku wspina się bluszcz. Kiedyś cały murek był zarośnięty, ładnie to wyglądało, potem jednej mroźnej zimy zmarzł. Powoli odbija i się pnie. Rosną tam jeszcze floksy białe i różowe. I liliowce, ale podobają mi się ich liście. Zastanawiam się, czy je stamtąd przesadzić.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:03, 17 lip 2014

Do góry
Hydrangea macrophylla Endless Summer

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 16:02, 17 lip 2014

Do góry

W tym sezonie moje próby zabarwienia jej na niebieską spełzły na
niczym, a różowy kolor spotęgował się jeszcze bardziej, no trudno

Hydrangea macrophylla Endless Summer

Pszczelarnia 16:01, 17 lip 2014

Do góry
W obiektywie Ewy D.
Monarda Scorpion:

Rdesty i krwiściągi:

I jarzmianki i jeżówki:

Ogród z pompą 15:59, 17 lip 2014

Do góry
Witaj Ewo!
Ja też dobrze Cię pamiętam i miło wspominam. Jako tę życzliwą Mam nawet cały czas wiadomość od Ciebie, wysłaną po zamknięciu mojego wątku.
Pamiętam jak radziłaś, żeby info o roślinach szukać na stronach ZSzP. W zeszłym roku na urodziny dostałam od męża ich katalog, z którym jeździłam po okolicznych szkółkach. Zamówiłam sobie również prenumeratę "Zieleń to życie". No i mam uśmiech na twarzy
Ja jakoś tak z FM kojarzę Cię przez mgłę. Możliwe, że nie trafiłam na wątek. Wiadomo ile tego tam jest. To niemożliwe śledzić każdego, bo życie umknęłoby przed komputerem, a jest tyle ciekawego do roboty
Ale widzę, że tu też sporo dziewczyn z FM urzęduje.

Korzystając z okazji wyskoczyłam do ogródka i cyknęłam zdjęcie zastudziennego zaułka. u mnie generalnie jest patelnia. Mimo, że pod tujami, słońce daje tam popalić. Więc taki cyprysik ładnie by się przebarwiał...

Z daleka
Połowa działki - czyli mam powoli dość 15:43, 17 lip 2014

Do góry
Zawitko odnośnie Twojej sosny znalazłam takie info

Jeżeli Twoja sosna jest sosną 5-igielną (sosna oścista, s. himalajska, s. drobnokwiatowa, s. wejmutka lub s. limba), a te zgrubienia są na pędach (na korze) to najprawdopodobniej jest to rdza wejmutkowo-porzeczkowa.

Objawy to zółto-pomarańczowe, pęcherzykowate skupienia zarodników grzyba. Choroba jest szczególnie groźna, jeśli zaatakuje pęd główny, gdyż zwykle rozszerzająca się nekroza prowadzi do obumierania rośliny.

Ze zgrubień wydostają się zarodniki grzyba. Uwalniane zarodniki nie mają zdolności ponownego zainfekowania sosny. Przenoszone są przez wiatr i dokonują zakażenia drugiego gospodarza, którym jest porzeczka. Z kolei tworzące się na porzeczce zarodniki dokonują zakażenia igieł sosny, a następnie grzybnia przerasta do pędów.

Przede wszystkim należy unikać uprawiania sosny w towarzystwie porzeczek. U chorych roślin trzeba wycinać i palić porażone pędy. Jeśli objawy wystąpią na pędzie głównym, chore miejsce należy wyciąć ostrym nożem aż do białej, zdrowej tkanki drewna, a ranę posmarować białą farbą emulsyjną z dodatkiem Score 250 EC. Do wyboru było więcej środków ale zostały wycofane ze sprzedaży. Jakie są nowe w zastępstwie nie wiem. Jeżeli nie będzie Score, to zapytaj w sklepie co doradzą. Opryski Miedzian ,Dithane naprzemiennie .
Zawitka gratulacje na 300 -tkę ode mnie Eukomis w towarzystwie

Rabata-pomoc mile widziana:) 15:00, 17 lip 2014

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661009/thumb_original.JPG[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661009/original.JPG[/img]

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661005/thumb_original.jpg[img size=288x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661005/original.jpg[/img]

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661006/thumb_original.jpg[img size=288x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661006/original.jpg[/img]
Rabata-pomoc mile widziana:) 14:56, 17 lip 2014

Do góry
witam serdecznie,

Od dawna wertuję strony tego forum i szukam inspiracji, podglądam, uczę się...

Teraz proszę i ja o pomoc - jak dokończyć tę rabatę
strona płd-wsch
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661028/thumb_original.JPG

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/660991/thumb_original.JPG

A mianowicie - jakie rośliny by się tam przydały - na tyłach rosną tuje wzdłuż całego ogrodzenia
Tu gdzie rośnie sosna po prawej stronie, to w tej linii chcemy dosadzić też coś większego mniej więcej na środku - może za tym okrągłym małym świerkiem? świerk serbski? coś innego?

Jest troszkę różnych iglaczków średniej wielkości, czy z tyłu udało by się dosadzić coś jeszcze większego?

Po środku jest modrzew, w środku zupełnie: wierzba i z prawej strony wierzba...
są 2 żółte pięciorniki, a przy środkowej wierzbie - mniejszy ecru pięciornik / nie widać w tej trawie....
Na przodzie posadziłam niedawno - w środku żurawki (nie wiem czy tam pasują) a po bokach po 2 tawułki jakaś fajna odmiana, ciemniejsze, małe będą
Pod altaną rośnie róża pnąca New Dawn - dopiero wsadzona na wiosnę i mięta (nie chcę jej tam)
może jakaś róża pomarszczona na środku? albo krzewuszka ładnie kwitnąca?
kosztem przesadzenia której roślinki nawet stamtąd

Trawa zostanie usunięta...pójdzie agrowłóknina, otoczaki i w jakiś obwolutkach z kamieni - kora (tak mamy zrobione 2 inne rabaty) - ale z tą największy jest problem pod względem nasadzeń
HELP!!!

Ah i jeszcze proszę o rady - na ratunek mojej wierzbie i sośnie - jak na fotkach:
* sosna - czy ona da radę? została zalana wodą / burza w zeszłym roku i tak wygląda teraz....podlewamy preparatami, psikamy ... urwana gałązka ma soki, nie jest sina pod korą...ale igły żółte a teraz robią się pomarańczowe....nic zielonego na niej od wiosny trzymać ją nadal? jak pomóc?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661039/thumb_original.jpg

* wierzba Hakuro przez tą samą burzę - ułamane mocno gałęzie, mimo cięcia ostrego x 2, zasilania Azofoską i psikania preparatami...nie rośnie z jednej strony
czy od czerwca zeszłego roku potrzebuje więcej czasu żeby coś wypuścić z tej połamanej strony? pęknięcia na pniu - smarowane x 2 maścią ogrodniczą również
czy przyciąć ją bardziej drastycznie? proszę o rady - ona była tak piękna jak ta dalej za nią na zdjęciu ahhhh
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/66/661037/thumb_original.jpg

serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi
czekam z niecierpliwością
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:53, 17 lip 2014

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:52, 17 lip 2014

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:42, 17 lip 2014

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:41, 17 lip 2014

Do góry
malkul napisał(a)

Gosiu jest elegancko jak wzejdzie trawa to będzie wytwornie cmok
Ogród w cieniu brzozy 14:40, 17 lip 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Stipa oczarowuje, no właśnie masz ją z nasionek czy kupiłaś, takie duże i gdzie, zdradź nam...a to Paź Królowej

Prawie niespotykany motyl w naszych ogrodach, obserwuje motyle, ale u mnie jeszcze się nie pokazał, taki okaz motyla, odwiedza tylko najładniejsze ogrody

Pozdrawiam Aga

Fotka, to ujecie to po prostu...mistrzostwo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:39, 17 lip 2014

Do góry
A tu paskudztwa

Dziury na słupy pod "podłogę altany"
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:38, 17 lip 2014

Do góry
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:38, 17 lip 2014

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies