Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Sosna - Pinus 07:35, 13 lip 2012

Do góry
Witam w wątku sosnowym, poprawiłam nieco tytuł, aby lepiej było wyszukiwać jeśli ktoś u nas wpisze w wyszukiwarkę nazwę łacińską.

Sosny akurat dla mnie nie są najlepszymi drzewami spośród iglastych, wolę świerki, ale te co nie są siedliskiem przędziorka (świerk kłujący, czy biały) tylko lubię świerki serbskie, które wg mnie są najlepszymi wyższymi drzewami iglastymi.

Sosny też nie obywają się bez chorób czy szkodników, poza tym mają dużą wadę - w sezonie letnim zaczynają im żółknąć i sypać się stare igły w środku, co nie wygląda zbyt estetycznie.

Jak mieliśmy konserwacje w tych ogrodach, co rosły sosny czarna albo żółta, najgorszym zajęciem było "czesanie" ich czyli zdejmowanie tych igieł bo inaczej cały czas pod nimi było zasłane igłami a sosny wyglądały w tym czasie kiepsko.

Polecam sosny osiągające mniejsze rozmiary - ciekawą sosnę ościstą lub bośniacką. Ja bym tak za bardzo nie "szła" w ten rodzaj roślin.

Ale wiem, że są miłośnicy sosen i nic ich nie przekona żeby akurat sadzić świerki a nie sosny.

Projekt ogrodu-potrzebna pomoc :) 07:17, 13 lip 2012

Do góry
Przy pergoli wykrój duże kwadraty i otocz je trzmieliną Emerald'n Gold lub lawendą albo bukszpanem a w środku kwadratu posadź kolorowe żurawki, żeby ich liście było widać np. odmiane Seet Tea albo podobną, a nawet żółtą.

Chodzi o to aby nie było wszystko "zielone" jak te tuje Smaragd.

Ogólnie na taką przestrzeń nadają się na obrzeża ogrodu jako szkielet świerki serbskie, inne odmiany tuj. np żółte Yellow Ribbon, Kórnik, Aureospicata, choiny kanadyjskie, cisy.

Koniecznie posadź kilka drzew np. buków, śliwy wiśniowe, wiśnie Umbraculifera, grujecznik japoński, ambrowiec, miłorzęby zwykłe i odmianowe.

To będzie szkielet ogrodu. Jako niższa warstwa duuużo hortensji bukietowych w grupach po kilka sztuk.
Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 00:05, 13 lip 2012

Do góry

Tu jest potrzebny ciężar na m2.

Np. 8 cm zielony dach waży 90-140 kg/m² , ale 25 cm warstwa waży do 300 kg/m2.
System automatycznego nawadniania 23:58, 12 lip 2012

Do góry
Polecamy markę TORO, wg nas jest najmniej awaryjna a zraszacze są jakoś fajnie dobrane pod względem zasięgów, że łatwo jest zaprojektować żeby właśnie dolewało lub nie lało po ścianach.

Do odpowiednich zraszaczy są też różne dysze, regulujemy (ustawiamy) także kąt podlewania od 360 do minimum, dobierając odpowiednio w zależności od istniejących miejsc newralgicznych , których nie należy podlewać.
Potrzebna dobra rada:) 23:47, 12 lip 2012

Do góry
Fajne schody i domek. I jak teren wyczyszcony, kto robił?
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 23:35, 12 lip 2012

Do góry
Witaj Hala
Drzwi 23:34, 12 lip 2012

Do góry
Ale fajna galeria
Stawy i przydomowe oczka wodne 23:25, 12 lip 2012

Do góry
Blisko sosen nie radze zakładać stawu, bo igły nie utrzymują się na wodzie, nie będzie sposobu, żeby je wyławiać systematycznie. Jeśli będą się rozkładały w wodzie- zrobi się ona brązowa.

Nie ma siły utrzymać go w czystości, będzie "zupa"
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:24, 12 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Izuniu, mam fajne fotki kuklików, spodobają się, ale zdjęcia muszę wgrać i wyszukać. Myślałam o Tobie jak tylko je widziałam

Jak fajnie, że o mnie myślisz
To czekam na te kukliki, kocham je nieustająco
Pokaż jak najwięcej tego co napstrykałaś, nie tylko kuklików, robisz piękne zdjęcia, a widzieliście na pewno masę pięknych rzeczy
Przedawkowanie nawozów 23:19, 12 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczytaj mój artykuł o uprawie i pielęgnacji róż https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie.

Wejdź w tag róże

https://www.ogrodowisko.pl/tag/roze

na forum jest więcej osób które wiele wiedzą o różach.

Ostatnio w Anglii podpatrzyłam taki oto sposób

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski
Do poprawki 23:04, 12 lip 2012

Do góry
Zaglądam, masz plany co do tych drzew?
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 23:02, 12 lip 2012

Do góry
Poprosimy o wyniki obserwacji
Mój 4 arowy azyl... 22:22, 12 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bobolice fajnie zachowane, a mój Grześ zwiedza zamki Mam dla niego typ

Danusiu, Bobolice są rekonstruowane. Bylam tam rok temu i postęp jest znaczący. Wnętrze zamku do zwiedzania. Teren wokół świetnie zagospodarowany łącznie z restauracją i hotelem.
Warto się wybrać na dłużej i zwiedzić więcej
Mój 4 arowy azyl... 22:14, 12 lip 2012

Do góry
Bobolice fajnie zachowane, a mój Grześ zwiedza zamki Mam dla niego typ
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 21:58, 12 lip 2012

Do góry
Ja też przez wiele lat uprawiałam hosty w donicach i zimowały ukryte wśród świerków serbskich.
Nawet ich niczym nie przykrywałam, tylko śnieg. Niestety w tym roku śniegu nie było i hosty zmarzły.

Ale to była kiepska zima, taka nietypowa.

W kamiennym korycie

Ogrodowisko w Anglii lipiec 2012 - Ogrody Wschodniej Anglii 21:47, 12 lip 2012

Do góry
Jak macki meduzy
Przedawkowanie nawozów 21:34, 12 lip 2012

Do góry
Poczytaj mój artykuł o uprawie i pielęgnacji róż https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/47-uprawa-roz-czyli-jak-zapewnic-obfite-kwitnienie.

Wejdź w tag róże

https://www.ogrodowisko.pl/tag/roze

na forum jest więcej osób które wiele wiedzą o różach.

Ostatnio w Anglii podpatrzyłam taki oto sposób

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski
Kondziowy Ogród :) 21:27, 12 lip 2012

Do góry
Kondziu, nie załamuj się, podocinaj sobie brzegi trawnika, może powiększ nieco rabaty, wokół drzewek powycinaj kwadraty albo kółka
Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 21:14, 12 lip 2012

Do góry
Odnośnie Twojego ogrodu na dachu cóż mogę Ci doradzić?

Nie da się nauczyć zrobić zielonego dachu tylko z instrukcji w necie. Do tego jest potrzebne przede wszystkim szkolenie połączone ze zdobyciem odpowiedniego certyfikatu, znajomość najnowszych technologii i produktów (przede wszystkim import z Niemiec) i doświadczenie w wykonaniu.

No i jeszcze najważniejsza rzecz rzetelność - nie wolno stosować zamienników typu, wezmę papę zamiast EPDM-mu to będzie taniej, wezmę coś tam zamiast czegoś, Tutaj nie dam takiego zakładu bo po co ? itd ... znam to, bo wielokrotnie byłam konsultantem na różnych zielonych dachach.

Po prostu to jest technologia, której nie da się "oszukać" - bo efekty tego błędu widać po długotrwałych deszczach i zimie.

Na naprawę źle zrobionego dachu nie znajdziesz chętnego, a jak ktoś się zdecyduje to cena wyniesie koszt zielonego dachu razy 4.

W naszej praktyce mam różne realizacje, jedna z nich była w Mai w ogrodzie, inna w pierwszym numerze Magnolii i gdyby Przemyśl był bliżej, pewnie bym spróbowała złożyć ofertę

http://www.gardenarium.pl/realizacje/japonski-ogrod-z-ksiezycowa-brama

Następny ogród szykuje się do publikacji w kolejnej Magnolii.

Jeszcze powiem, że dobra hydroizolacja to nie wszystko, potrzebne różnorakie warstwy zielonego dachu i nawet ziemia nie może być zwykła, tylko specjalna, lżejsza.

A propos ciężaru, a czy masz wyliczenia konstrukcyjne czy w ogóle Twój dach zniesie taki ciężar, bo to wszystko waży
Zielony dach - ogród na dachu, czy to się może udać? 21:03, 12 lip 2012

Do góry
Ewelinko, wklej normalnie zdjęcia przez nasz automat, bo nic nie widać przez "żabę" Imageshacka

mamy prostszy sposób wklejania zdjęć Po prawej masz ramkę "wgraj zdjęcie"

Twoje zdjęcie się nie wyświetla, edytuj post.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies