A tu mam taką małą koncepcję na fragment przy domu jak uważacie coś z tego by było czy jest to całkiem do kitu ??
Przepraszam za jakość ale lepiej nie umiałem
Wszystkie zmiany i propozycję mile widziane
pozdrawiam Skierak
Tuję orientalis posadź dwie po lewej stronie pod ścianą, bo cis rozrasta się wachlarzowo i na nią wejdzie.
Pod Smaragdami posadź inną odmianę żurawek, Citronella jest ok ale bardziej pod kulami, lawenda jest za wysoka na towarzystwo dla bukszpanów. Lawendę posadź na obrzeżu rabaty w słonecznym miejscu.
Gratuluję pięknego ogrodu. To jest to o czym marzyłam całe życie, ale niestety nie było mi dane mieszkać w ogrodzie dlatego uprawiałam działkę, za którą dostawałam dyplomy "za piękną działkę" a teraz gdy zbliżam sie do 80-tki założyłam mały ogródek przy swoim bloku i cieszę się nim a ze mną współmieszkańcy, którzy komplementują moje poczynania, a ja czerpię z tego satysfakcję i chęć do życia.
To naprawdę piękne, zakładać ogród w wieku 80 lat. Wzruszyło mnie to głęboko.
Gratuluję pięknego ogrodu. To jest to o czym marzyłam całe życie, ale niestety nie było mi dane mieszkać w ogrodzie dlatego uprawiałam działkę, za którą dostawałam dyplomy "za piękną działkę" a teraz gdy zbliżam sie do 80-tki założyłam mały ogródek przy swoim bloku i cieszę się nim a ze mną współmieszkańcy, którzy komplementują moje poczynania, a ja czerpię z tego satysfakcję i chęć do życia.
Ja bym wszystko poprzycinała teraz ładnie, będzie jak brzytwa. Żółte berbrysy i trzmieliny szczególnie starannie bo rzucają się w oczy. Potem kanty trawnika i zobaczysz jak się zmieni.
super wątek szukam jakiś inspiracji, czy ktoś jakoś w swoim ogrodzie wykorzystał może koryto do pojenia zwierząt? Zobaczyłem poidełko Gardenarium i tak własnie mógłbym jakoś fajnie wykorzystać koryto które mam. Fantastycznie komponuje się z cegłami i oczywiście kwiatami
Witam w wątku sosnowym, poprawiłam nieco tytuł, aby lepiej było wyszukiwać jeśli ktoś u nas wpisze w wyszukiwarkę nazwę łacińską.
Sosny akurat dla mnie nie są najlepszymi drzewami spośród iglastych, wolę świerki, ale te co nie są siedliskiem przędziorka (świerk kłujący, czy biały) tylko lubię świerki serbskie, które wg mnie są najlepszymi wyższymi drzewami iglastymi.
Sosny też nie obywają się bez chorób czy szkodników, poza tym mają dużą wadę - w sezonie letnim zaczynają im żółknąć i sypać się stare igły w środku, co nie wygląda zbyt estetycznie.
Jak mieliśmy konserwacje w tych ogrodach, co rosły sosny czarna albo żółta, najgorszym zajęciem było "czesanie" ich czyli zdejmowanie tych igieł bo inaczej cały czas pod nimi było zasłane igłami a sosny wyglądały w tym czasie kiepsko.
Polecam sosny osiągające mniejsze rozmiary - ciekawą sosnę ościstą lub bośniacką. Ja bym tak za bardzo nie "szła" w ten rodzaj roślin.
Ale wiem, że są miłośnicy sosen i nic ich nie przekona żeby akurat sadzić świerki a nie sosny.