Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 10:26, 17 paź 2022

Do góry
Przez weekend i w sumie dziś piękna pogoda. wobec tego postanowiłam poczynić pewne zmiany na froncie
Otóż wkurzały mnie nierówno rosnące ostrokrzewy pod płotem na rabacie rodkowej, więc poupychałam je po kątach, zakupiłam cisowe ołówki Najpierw postawiłam je równiutko rządkiem pod płotem. No i zaczęły mnie od razu wkurzać, bo rządków u mnie mało i słabo wyglądają z ogólnym miszmaszem Więc będą rosły dwoma łukami, hehe Oczami wyobraźni widzę za kilka lat cisowy las pod sosnowym lasem
Miała Wam wrzucić zdjęcie przed - czyli z ostrokrzewami, ale nie mogę znaleźć takiej fotki - chyba podświadomie omijałam je okiem obiektywu Tak więc robocza fotka z ustawieniem rządkiem, bardzo nieostra, ale ja jak mam natchnienie to nie mam głowy do zdjęć:
Potem tylko biegałam i układałam te łuki mniej lub bardziej Jak dziś uda się wkopać to coś uwiecznię

Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 10:14, 17 paź 2022

Do góry
Black Beauty
Tajemniczy Ogród 10:07, 17 paź 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Coś musi być na rzeczy bo u Ciebie piękna jest ta hortensja a u mnie najgorzej rośnie i kwitnie że wszystkich jakie mam. I nadal nie wiem dlaczego. Słońca ma dość sporo. Jest u mnie dobrych parę lat a dorasta może do 50 cm. Pewnie coś jej na pasuje w tym miejscu i trzeba by ją było przesadzić ale nie mam za bardzo gdzie.
Twój egzemplarz zachwyca kolorami.

Może to kwestia cięcia? Ja moją dość wysoko przycinam, bo to odmiana nie należąca do najwyższych. I bezlitośnie usuwam wszystkie cienkie gałązki
Jeśli o stanowisko, to ma baaardzo słabe - dość suche, mimo nawadniania i posadzona w beznadziejnym torfie kwaśnym, bez grama dobroci - taki miałam wtedy stan wiedzy o sadzeniu
Na zdjęciu poniżej młodszy okaz - w zeszłym roku słabo kwitł, w tym już całkiem ładnie:

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:54, 17 paź 2022

Do góry
Dzień dobry, mam problem ze swoim trawnikiem. W drugiej połowie maja tego roku, "profesjonalna" firma zakładała kompleksowo trawnik. Oprysk na chwasty, po jakiś 3 tygodniach zaoranie, potem dowiezienie ziemi, wyrównanie i zasianie. Było zgłaszane firmie wcześniej, że rośnie sporo skrzypu polnego, który jest naturalnym wskaźnikiem zakwaszenia gleby. Firma powiedziała, że "no, no to się tam podsypie wapnem czy coś." - nie zrobili tego finalnie - inna sprawa, że sami powinni na to wpaść, widząc co rośnie.

30 czerwca (po ok 4 tyg) zgłaszałem firmie, że trawnik rośnie słabo, są duże braki - wg umowy, mieli przyjechać zrobić pierwsze koszenie, dosianie oraz nawożenie.

Niestety do dnia dzisiejszego po licznych próbach kontaktu, nie doszło do żadnych z powyższych czynności uzupełnienia i generalnie doprowadzenia prac do końca.

Zostałem z takim czymś jak na zdjęciach. Co sensownego można z tym zrobić? Jest sporo chwastów, a trawnik, jak widać jest baaardzo rzadki. Na jednym zdjęciu dla porównania trawnik sąsiada siany chwilę po naszym.

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:11, 17 paź 2022

Do góry

wiosna?
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:54, 17 paź 2022

Do góry
AAAAAAAAA tam juz po buksach jeszcze nie wywiezione Szlak minie trafił i wywalam wszystkie .Nie daję rady z ćmą .A tak je kocham Trudno.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:48, 17 paź 2022

Do góry
Nowe nabytki juz ładnie rosną bedą niskie.

Seslera jesienna i rozplenica litle Bunny.
Ogród zacząć czas. 08:41, 17 paź 2022

Do góry
Jak ZPJ, to nie może zabraknąć moich czerwieni Jak widać- ja jeszcze przed grabieniem

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:29, 17 paź 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Judith pięknie napisała, ze wszystkim się zgadzam, perfekcja inspirująca, nie bezduszna. Zachwycam się.

Malin nie uprawiałam, ale widziałam działkę po plantacji... mieć swoje maliny to luksus, super podziałałaś.
Co planujesz obok malin?
Mój ogrodowy pamiętnik 08:22, 17 paź 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No i kupiłam. A miałam na wiosnę ale nawinął się w szkółce i masz ci los.
Czwarty egzemplarz. Niedobrze ze mną .

No ja się wcale nie dziwię Piękny jest! I te serduszkowe liście, ach...
Może wskoczy akurat na miejsce cyprysika i eM nie zauważy, że tam czegoś nie ma, a było
Znowu na wsi 08:14, 17 paź 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Basiu, informacje skromne jako że moje doświadczenia z hortensjami niewielkie.

Tymczasem jesienne dni powoli mijają, wieczory coraz dłuższe więc czasu na siedzenie przy komputerze więcej. Wczoraj znowu przymroziło, większość liści piwonii straciła swój urok, cynie wylądowały na kompoście. Prace ogrodowe powoli posuwają się do przodu, co mnie bardzo cieszy. Cebulki posadzone, zostało trochę krokusów do upchnięcia. Z przedogródka muszę wykopać róże, chyba powędrują do donic na przechowanie.

Wykopałam kalinę angielską, nie byłam z niej zadowolona głównie z powodu corocznego ataku mszyc. W jej miejsce posadziłam czekającego od wiosny w donicy dąbka błotnego Green Dwarf. Przy okazji odsłonił się ładny krajobraz zapożyczony od sąsiadów . Drzewko w międzyczasie zdążyło się ładnie przebarwić.

Sliczny porzadeczek masz.U siebie znw musze posprzatac a nie chce mi sie deba mamy tego samego bedziesz zadowolona
Ogrodowe wariacje 08:10, 17 paź 2022

Do góry
W ciągu rabaty z hortensjami jest taki element z miskantami ML,teraz doszła tam jeszcze werbena. Po lewej stronie dosadzone w tym roku hortensje są mniejsze ale w najbliższych latach zrównają się z pozostałymi. Jak sadziłam graby to wymusiło podział miskanata i posadzenie go po bokach drzewa. Uwielbiam ML i myślałam aby je wykorzystać na coś w tym stylu jak w linku. Trawy mam daleko od tujek i mogłabym je nieco posunąć do tyłu. Teraz mi coś nie gra
Myślałam też aby zamiat stipy z pina dać seslerię, ponieważ miskant, perowskia i werbena są chłodne, a tam na fotce jest chyba miskant gracilimus. W efekcie kolory byłyby takie same.

https://pin.it/6tPzDms

Przerabianie ogródka pod swój gust 08:03, 17 paź 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pięknie. Całościowo. Można leżeć i podziwiać widoki.

Dziekuje Obecnie pieknie przebarwiaja sie deby

Ptasi gaj 07:45, 17 paź 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Świetna kompozycja
Ptasi gaj 07:21, 17 paź 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Elu cudna jesień u Ciebie czytam, że na południu byłaś i fajne rejony zwiedzałaś pamiętasz może odmianę tej bergeni bo taka większa z liści mi się wydaje niż moje, a szukam takich coby liściory bardziej pokaźne były buziaki
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:22, 17 paź 2022

Do góry
Dzieki za miłe słowa, po niedzieli teraz tak
Tulipanowiec…
Czekam na pogodę i trzeba kosic
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:20, 17 paź 2022

Do góry
Najbardziej teraz cieszy stewartia bo przebarwiona a co ważniejsze: trzyma liście

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 06:11, 17 paź 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Przyłączę się do fan clubu annabelkowej rabaty z hakonkowym ombre ❤️❤️❤️
Mistrzostwo!

For you too
Ogrodowe wariacje 00:36, 17 paź 2022

Do góry
Proszę o poradę Na rabacie z hortensjami limeligh chciałabym wysunąć do przodu kulki bo są bardzo wycofane i wtedy po bokach kulek dosadzić rozchodniki tak jak zaznaczyłam na zdjęciu. Jakie powinnam zachować odległości rozchodnika od hortek, kulek i traw? Rozchodniki byłyby przed hortensjami, za kulkami tak po ich bokach i obok traw

Tutaj widać odległości wiosną

Tutaj latem

Za drzwiami do ogrodu... 00:21, 17 paź 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies