Słoneczko było, przez momencik, znowu leje...ja dzisiaj zdążyłam posadzić moje wysiane stipy, ale fotki dam juro...zakątki przegladnięte, usunęłam ślimaki...tylko te, które dojrzałam
Meconops w swoim rozwianiu ma wspólny mianownik z Dawidią. Ładna z nich para. Szkoda, że nigdy się nie spotkają...
Jakby Bruegel je znał, mogłyby się spotkać na jego obrazie
Ale przecież nie trzeba Breughla, żeby je w parę połączyć
Męczyła mnie ambiwalencja. Zerwać - pozostawić? Jakbym zerwała, dołączyłby do Dawidii. Mogłabym otwierać stronę i podziwiać ich zasuszoną delikatność. Jakbym pozostawiła, po zawiązaniu nasion mógłby się wysiać. Zerwać - nie zerwać, oto jest pytanie!
Zerwałam Niebieska sukienka Marylin Monroe dołączyła na białego żagla…
Jeszcze mam dużo trawnika do zabrania zaplanowane. Roboty na kilka lat. Niech chociaż to zrealizuję.
Ale się cieszę, że ruszyłam z robotą. Bukszpanów mi brakuje. No i decyzja o trawach potrzebna jest. Które. Oby się znalazły w sklepie potem te zaplanowane. Myślałam o stipach np tenuissima, ale trawy jakoś słabo u mnie rosną. Może gleba za ciężka.
A może zamiast traw berberys Erecta?
Pięknie się jesienią przebarwia na czerwono...
Tylko nie wiem jak zagra z lawendą....
Lubię jego pionowy pokrój.
Jestem teraz na urlopie w Kanadzie i zrobiłam parę fotek nasadzeń doni cowych, zresztą bardzo ogrodowiskowych i zaobserwowałam obok klonów mnóstwo miłorzębów.
Deszcz nie ustępuje Bogdziu, bojam sie o korzenie, bo jak korzenie zgniją to góra marnieje, u nas od niedzieli mam być już po opadach,na razie mam taki deszczowy krajobraz
Sielski obrazek - wspomnienie spotkania u Szmitów.
Roślinne inspiracje z ogrodu pokazowego to klon pospolity Padaliski i kasztanowce. O kasztanowce muszę dopytać Przemka, jedna odmiana to Wratislavia (liście kremowe, tą odmianę widuję od kilku lat w Wojsławicach, niziutka, śliczna), a drugiej nazwy nie pamiętam (wyglądała jak zebra).
Kondziu, Irenko, Miro, Aganiu, Bartku, Ewo, Doniu – bardzo dziękuję Wam za odwiedziny i tyle ciepłych, doceniających słów!
Na pytania odpowiem u Was.
Nadrabiam zaległości.
Zdjęć z ogrodu mam niewiele. Kilka portretów nowości roślinnych, które szczególnie w tym sezonie zaskarbiły moje serce. Pokażę za to ogrodowe odwiedziny, rośliny/miejsca. Fotki robione tel., więc jakość nie najlepsza.
W maju miałam niesamowite szczęście trafić we Wrocławskim Botaniku na spektakularne kwitnienie Dawidii chińskiej. Cudna!
Oto Ona:
i przymiarka do dosadzeń żurawek i traw - co o tym myślicie? Chce tam docelowo wkomponować jeszcze ze 2 bukszpanowe kule, ale aktualnie w ogrodniczych lipa w tym temacie.
Ojj ... nie znam, kilka to podarunki, większość siewki, a inne nabywane w sklepie ogrodywodne, dostaję od nich ofertę raz w roku, w listopadzie - nigdy nie dbałem o nazewnictwo, podobnie i żurawek, a teraz mam problem.
Tego roku planuję większy zakup, dopilnuję też aby nie pomieszać nazewnictwa.