Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wiejski ogródeczek po mojemu :) 11:38, 18 sie 2014

Do góry
Nie dobrze dla kwiatów, ale ja jestem identyczna .. albo siewki 3 tygodniowe lądują na podłodze bo koty musiały sprawdzić jak mi idzie, albo przesuszę siewki... Albo słabe nasiona i nie wschodzą, cały czas coś i ciągle pod górkę ale nie poddaję się!!!

Z bylin ... Do wysiania już

Białe*

Jastruń wielki 100 cm

Złocień polny 60 cm

Złocień maruna 60 cm

Różowe
Firletka wieńcowa 60 cm

Malwy... 120-180cm

Szczawik 20cm cebulkowe do zasadzenia w marcu

Lędzwian szerokolistny pnąca do 3 metrów

Floksy 70cm

Jednoroczne .. wysiew w marcu... Siejesz i cieszysz się kwiatami od czerwca/ lipca

Białe..

Ketmia południowa..

Smagliczka nadmorska

Fioletowe

Szałwia trójbarwna 60cm.. słabo mi rośnie w tym roku ale jest urocza.. ogólnie szałwie są fajne inne odmiany również

Powoje..

Różowe..

Ślazówka ogrodowa

Godecja wielkokwiatowa

Tytoń ozdobny

Kosmosy

I cynie masz miks kolorów do wyboru szał cyniowy u Babci..

Wszystkie rośliny bez problemu tylko siać, podlewać, rozsadzać i podlewać, podlewać, usuwać przekwitłe wtedy jednoroczne się mobilizują i wypuszczają nowe pąki usuwać chwasty, podlewać i cieszyć się kwiatami pozostaje też mam mało czasu w ogródeczku jestem gościem i rośliny jak widać dają sobie radę beze mnie

Buziaki

Mój kawałek planety 11:34, 18 sie 2014

Do góry
Ewuś, bardzo Ci dziękuję, jestem w pracy a przed 20-tym mam młyn więc tak na szybciutko tylko napiszę co mi przychodzi od razu do głowy.
Nie mogę przenieść wiaty/szopy bo wiata ma być docelowo na samochód więc musi być do niej dojazd - chciałam wiatę połączyć z domkiem na narzędzia/szopą i miejscem na drewno żeby nie mnożyć obiektów.
Na rysunku poniżej zaznaczyłam mój widok z okna salonowego - czyli najbardziej reprezentatywne miejsce w ogrodzie - będę na nie stale patrzeć z okna dlatego wahałam się czy tam umieszczać placyk, oczywiście placyk też jest ładny ale czy nie będzie za daleko ? chciałam tam może miejsce na ognisko/ na grilla (bez budowania grilla) - i nie wiem czy do obsł. kateringowej nie będzie mi za daleko do latania ze szklankami etc. Na placyku będą płyty w kamyczkach ale nie chce się teraz wdawać w szczegóły, do tego dojdę potem

ale bardzo mi się podoba pkt 8 - wykorzystam go, już mam go przed oczami

Dziękuję, jesteś Kochana będę nad tym myśleć wieczorkiem w domu.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:34, 18 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Po raz pierwszy w zyciu moje hakone ruszyły - sadzone w połowie maja nabierają ciała. Może za rok bedę miała kulki na poduchach? I tatrak przy tarasie oskubany ładnie odbił

Tfu tfu zurawki rosną jak szalone....

Bardzo to w moim guście superowe
U BusyBee w ogródku... 11:18, 18 sie 2014

Do góry
Ogrodeczek napisał(a)
dla szalonej ogrodniczki
Paleta kolorów jak je łączyć...

No po prostu czadowe Małgoś Zdolniacha z Ciebie
Dziękuję

A jak te kolorki: róż, fiolet, biel i krem- dobrze będzie?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:12, 18 sie 2014

Do góry

Pomóżcie wyczarować mi ogród 11:09, 18 sie 2014

Do góry
Viola napisał(a)
A tak wyglądają sadzonki z wiosny. Muszę im gdzieś znaleźć tymczasowe miejsce w gruncie - tak będzie chyba bezpieczniej

Część sadzonek rośnie w palecie

A tak wyglądają korzonki

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:07, 18 sie 2014

Do góry
c.d.

Ogród cichy i przytulny 11:04, 18 sie 2014

Do góry
Do takiego naturalnego piękna dążę

I ta gra światła

Na długo zostaje w pamięci
Mój kawałek planety 11:02, 18 sie 2014

Do góry
przemyślenie: Takie bazgrołki przy kawie
1.Żywopłot z zimozielonych roślin
2.Domek narzędziowy + drewutnia
3.Donica w kształcie L
4.Donica z pleckami (zasłaniająca i oddzielająca cześć gospodarczą oraz twoje tło dla roślin)
5.Ławeczka połączona z donicą odwrócona w stronę placu zabaw dla Lokatej
6.Rabata
7.Pergola
8.Placyk żwirowy z drzewem i zimozielonymi krzewinkami
(Ew. element wodny )

9. rabata
10. placyk z żwirku (jednak lepsze byyby wg. Mnie płyty, tam można by było pergolę zrobić)

Ogród cichy i przytulny 11:01, 18 sie 2014

Do góry
Może jeszcze kilka fotek na dowód, że było warto
Czy Polska nie jest piękna???

U BusyBee w ogródku... 11:00, 18 sie 2014

Do góry
dla szalonej ogrodniczki
Paleta kolorów jak je łączyć...

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:48, 18 sie 2014

Do góry
c.d.

Dwa ogrody 10:43, 18 sie 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Piękne różyczki pokazalaś, mialam w rajskim Kronenburg i nigdy nie chorowała, miała zawsze ciemnozielone liście błyszczące ale rosła w półcieniu pod brzoskwiniączasami zastanawiam się czy to nie wina podkładki?
wrzuciłam u siebie kwiat dalii pomponowej czy chciałaś obejrzeć? pozdrówka
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:42, 18 sie 2014

Do góry
Dla Kasi obiecane zdjęcia róż z wystawy w Końskowoli

Wiejski ogródeczek po mojemu :) 10:35, 18 sie 2014

Do góry
Ogrodeczek napisał(a)

Szalona jesteś!!! Lekcja kompozycje leżę kompletnie mogę podpowiedzieć kwiaty/ kolory i jak mi się trzymają ale zestawienie to już raczej nie do mnie takie nasadzenie wyszło spontanicznie usuwając i dosadzając sadzonki własnej produkcji z nasion co zostało dodatkowo kolorowa ruletka bo większość wysiewana w miksie kolorów teraz jak kwitną zdradzają się z kolorami .. Pszczółko jaki chcesz kolor / kolory kwiatów podpowiem tanim kosztem jeszcze rzutem na taśmę możesz zdążyć z dwuletnimi / bylinami

A jak nie to podpowiem Ci wdzięczne jednoroczne które wysiewając w marcu kwiaty będziesz podziwiać już od maja /czerwca do jesieni w przewadze niestety jeszcze mam jednorocznych ale szykuję się na jesień i zmiany zakochana jestem w ostróżkach, jeżówkach, żurawkach, hostach, goździkach produkuję dwuletnie a te byliny które mam przesadzę i dosadzę wyhodowane sadzonki na razie siewki do jesieni mają czas.. by uładzić ten chaos i stworzyć kompozycje kwiatowe na rabacie

Podpowiedź zobacz które połączenia chcesz przenieść do ogrodu patrz na 2 kolory i zgodnie ze wskazówkami zegara dodawaj sąsiedni a może kontrasty?

Ja szalona? To Ty szalooona!
Uśmiałam się Gosiu i uwierzyć nie mogłam, jak zobaczyłam tę grafikę... Ja jestem kompletnie zielona, jeśli chodzi o kwiaty nie potrafię siać, duuużo pracuję zawodowo i przez to jestem niesystematyczna To niedobrze dla kwiatów, prawda? Więc może na początek bylinki? A kolorki to wybrane: róże (czerwieni to jakoś nie teges), fiolety i biały czy też kremowy......Bedzie dobrze- podpowie pani?

A ten rysunek PIERWSZA KLASA!!! czy mogę go u siebie w wątku dostać? pliiis
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:31, 18 sie 2014

Do góry
ada14 napisał(a)

To jest stare zdjęcie, ale tak właśnie wygląda ta moja pergola. W tej chwili obie róże się spotkały. Nie jest to trafne miejsce, niestety kilka lat temu nie przemyślałam do końca pomysłu z ustawieniem jej tam. W miejscu, gdzie stoi czerwone krzesełko chciałabym postawić pawilon ogrodowy. Jak pisałam, pergola jest za niska aby wykorzystać ją jako fajną "bramę" przed pawilonem. Może być wykorzystana tylko jako element ozdobny, dlatego wraz z różami chciałam ją przenieść w inne miejsce. Dlaczego hortensje w donicach? Nie wiedziałam czy ich kwaśne wymogi będą odpowiadały różom.
Skoro jednak moje róże mogą nie przeżyć, muszę pomyśleć na innym rozwiązaniem.

hej, no nie wygląda to zbyt urodziwie, nie obraź się!!

Ja bym zlikwidowała tę rabatę i tę pergolę też. przy tak dużym drzewie to te róże chyba się tak męczą?? ile godzin dziennie masz tam słońce?
Podejrzewam że to nie jest dobre miejsce dla nich, na jesień bym je wykopała - gdy już zrzucą liście i posadziła np przy płocie, żeby się miały o co oprzeć? Nawet ryzykując że nie przeżyją przeprowadzki.

Pokaż szerzej to miejsce, najlepiej z naszkicowanym pawilonem ogrodowym. Czemu pawilon akurat tam? Będzie brudny od liści spadających z drzewa, ptasich odchodów itp.. jeśli nie masz tam utwardzonej powierzchni, to bym się zdecydowała na inne miejsce na pawilon??

pozdrawiam!!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:28, 18 sie 2014

Do góry
aaga napisał(a)
Witajcie.Zakochalam sie w ogrodzie z lustrem i podobna rabate z hortkami i zurawkami zrobilam u siebie
nie mam pomyslu jak pociagnac to dalej..moze pomozecie?
Chce obsadzc teren pod brzozami myslalam o wrzosach,dereniach i trawach choc moze dodac tam azalie?przy samym ogrodzeniu z sasiadem nasadzone sa tuje (musialam zasadzic jako zamienne nasadzenia juz 3 lata temu)i trawy miskant giganteus.Jest to teren pod duzymi brzozami ktorych jest az 13 wiec wyobrazacie sobie ile lisci do grabienia..

Jak ładnie!! Dobrze rozumiem, pod brzozami chcesz zdjąć całą trawę i zrobić dalej rabaty? Podobają mi się trawy, duża ilość, a z przodu rabaty gdzie jest słońce, wrzosy, dużo, sadzone plamami - jednakowe po kilkanaście sztuk

A jeśli zostaje trawa pod brzozami, to podobają mi się hostowe skarpetki A z takich pięknych drzew nie miałabym nic przeciwko żeby grabić listeczki. A może łatwiej byłoby zebrać te liście kosiarką, po prostu??
pozdrawiam!
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:24, 18 sie 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Kolorowy ogród na piasku 10:22, 18 sie 2014

Do góry
viva napisał(a)
Wczoraj wróciliśmy, zdrówko w porządku
Trzeba się zaaklimatyzować we własnym ogrodzie

Obrazki z wrzosowiska

Fiolety

Sadziec ścigający się z grabami Zostanie wyeksmitowany nad staw

Wracam wkrótce

Dzięki za piękne fotkia nad stawem będzie mu dobrze? fajnie, że już jesteś buziolki
Zakochana w ogrodach 10:13, 18 sie 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Co o tym myślicie?

Jeszcze raz napiszę jestem zachwycona...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies