Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Iwony 11:02, 09 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Iwonko dziękuję za fotki hortki
To jeszcze jednak taka faza kwitnienia, że nie da się tej mojej zidentyfikować na 100%. Muszę czekać, ale obojętnie co to za hortusia, tam mi na pewno nie pasuje Same vanilki tam mam. Jeszcze w lipcu ją wymienię. Gorzej, że pomysłu nie mam gdzie tamtą przesadzić...

Pozdrawiam

Kasiu, jak czytam na forum, to np. Madżenka przesadza dość często. Pomyślałam sobie więc, że u mnie przydałoby się miejsce na roślinki, coś w formie przechowalni, gdzie posadzę coś, czego na razie nie chcę, a szkoda wyrzucić. Poczeka sobie tam taka roślinka, aż będę miała pomysł, co z nią zrobić. Co ciekawe, moja północna rabatka w taki dziwny sposób powstała, sadziłam tam roślinki na chwilę. I muszę przyznać, że mi się najbardziej podoba obecnie. Np. wylądowały tam bergenie, teraz się pięknie rozrosły i każdego zachwycają. Jest też tam jarzębina, liliowce ze starego ogrodu, forsycja, kulki z tuji, bo w żywopłocie było ich za dużo. Były też młode bukszpany, ale wylądowały na zawijasek i chwilowo jest tam puste miejsce po nich. Nawet szałwia samosiejka, która rozrosła się przepieknie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:01, 09 lip 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

o nie ... nic z tego ... Madżenka doczytaj w "madżeniu" ... Ty już nie sadzisz ))))))))))))

ładne ale wielkie .... wnerwa złapię i za rok nasypię im kamieni i piachu... i może sie opamiętają.. 1,3m... rabata dla wielkoludów..

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:00, 09 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Coś z tym oh pomieszałaś...
http://ogroody.com/jak-zmienic-kolor-hortensji/

Ph kwaśne + glin = niebieski

Nie pomieszałam tylko zastawiamy sie nad składem nawozu dla niebieskich hortensji i nad składem zardzewiałych gwożdzi..
Dzięki artykułowi wszytko jasne... ziemia kwaśna, ale trzeba glin lub mało fosforu, a dużo potasu.. i nawóz do niebieskich hortensji ma bardzo dużo tlenku potasu i tlenku magnezu... najwięcej w swoim składzie

Rdza to nic innego jak tlenek żelaza..a tlenki reagują z kwasami i dają w rezultacie sole... w rdzy nie ma ani potasu, ani glinu. Glin to metale typu aluminium...ale to nie rdzewieje... no i tak sobie dumaliśmy ...... bez wgryzania sie w naukowe artykuły

Za to tojeść purpurowa jak sie rozrośnie będzie może hitem, ale na razie jest małą i prawie niewidoczna.. kombinuję jak ja skomponować. Poszła za krzewuszki MOnet.. podobne odcienie.. i tak samo obydwie trudne do wpasowania w krajobraz.. Wolne luki zapchałam Froset, bo i tak zrobiłą sie brzydka, wiec ufryzowałam na jeża.. i w wolne dziury poszło.. Dalej miejsce wnerwia.. wiec dosadziłam szałwie..
Tak wogle to mam teraz nerwa na niektóre byliny.. rosną za wysokie... i nijak nie potrafię sie z nimi rozstać a takei wielkie trudne do skomponowania, bo mi wszytko sie zasłania.
Przetacznik Christa.. ładny, ale wysokość 1,3m.. krwawnik kichawiec 1,2m, firletka to samo....koszmar....krwawnik czerwony tez jak mutant...szlag mnie trafia

Hirutkowy raj:)) 10:59, 09 lip 2014

Do góry
Krys napisał(a)

Karolina jeszcze nie wiem ,musze kaske zorganizowac bo miejsce się właśnie zrobiło,zobaczysz w sobotę.Od tego gostka z all dwie mi wypadły po zimie ale nie wiem czy to nie moja wina :0 ale najlepiej to w rosarium sa zdrowe i pewne egzemplarze

ojej moje wszystkie przeżyły i są wielkie - zobacz (usunę daj znać) - a sadzone przecież końcem października! Jestem super zadowolona z zakupów u niego ładne sadzonki przysłał, jesienią coś dokupię
U nas ulewy nie było, ale jak wczoraj jechaliśmy do Uniejowa to mijaliśmy gałęzie na drodze w paru miejscach...

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:57, 09 lip 2014

Do góry

Gdzieś wśród łąk 10:55, 09 lip 2014

Do góry
jambosana napisał(a)
I druga z nowych rabatek, różano - bylinowa. Taka zbieranina z dzielenia, przesadzania, dostawania i kupowania:

Jak się nazywają te róże? Mam wrażenie, że je mam (Lensa?)
I ja mam Bienenweide Rot - mnie zachwyca. A na obecność owadó nie zwróciłąm uwagi. Zaś Sonnenroeschen zbiera się bardzo opieszale. A co powiesz o róży Sunny?

Same fajne roślinki . I ciekawy ogród.
Moje początki- i brak doświadczenia :) 10:54, 09 lip 2014

Do góry
Chciałabym również zakryć moją oczyszczalnie przydomową. Zastanawiam się co by tu posadzić. Myślałam, żeby np. na środek dać świerk srebrny 'Hoopsii' i wokół niego coś. Może te różaneczniki mogłabym w te miejsce przesadzić?

Wyrównywanie działki

Po wyrównaniu

Oczyszczalnia przydomowa
Ranczo Edy 10:54, 09 lip 2014

Do góry
buziaki Hanuś

Chatka Baby Jagi 10:53, 09 lip 2014

Do góry

Moja "przyziemna" :) pasja 10:51, 09 lip 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Rabata bez żurawkowego kwiecia... pusto się zrobiło . Już myślę co zmienić, bo mi się nie podoba... może wrócą ML .

Po prostu pięknie
Chatka Baby Jagi 10:51, 09 lip 2014

Do góry
Troszkę mojego zarośniętego, zalesionego ogródeczka...

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:51, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Wracamy do mojego przynudzania.

Ojj piękny dzień dla liliowców, zakwitły długo wyczekiwane nowości... jestem wręcz zachwycony i wyglądają duuużo lepiej niż się spodziewałem

Alexa Kathrynew

Ginny Mircheall na zdjęciu nie widać jego piękna... kilka kolorów, a mimo to bardzo delikatny

All About You cudowny

Dziękuję Ci bardzo za to że dajesz piękne zdjęcia wraz z pełnymi nazwami.
Te egzemplarze są prześliczne. Chyba będę szukać miejsca na kolejne lilie u mnie. A jak nie u mnie to choć u rodziców, tyle że tam to nie naoglądam i nie nawącham się zbytnio
Kubusiowo II 10:48, 09 lip 2014

Do góry
Do czego sluzy dziecka rower? A do tego
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:46, 09 lip 2014

Do góry
Tak z trzmieliny ma być równy dywanik wywaliłam kłosówkę miękka bo bałaganiła zaraz wkleję co było
Ogród na glinie 10:39, 09 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
ehhh trochę zazdraszczam Wam tych upałów.

Macham parasolem z krainy deszczowców

Tak źle i tak niedobrze. Upał jest dobry jak człowiek leżakuje nad wodą. Ja się ukrywam przed słońcem. A jak deszczowo to też ponuro i niefajnie. Ale i u was w końcu zaświeci. U nas teraz nocki były chodne jak w sierpniu. No i komarzyska straszne. Jak tylko słońce znika atakują.

U mnie ciągle tylko zielono. Ale kiedyś się zakolorowi. Z tyłu cisy czekają na posadzenie i ożywiające towarzystwo.

Rabatka pod lawendę przekopana z piaskiem i ziemią z worka. Przymiarka czy wystarczy ekobordów. 1 jest w zapasie, trzeba tylko podocinać. Tylko nie ma roślin. Róży narazie nie kupię, bo mam 1 na działce chorą. oczywiście znów ze szkółki coś chorego przytargałam. Jak uda mi się ją wyleczyć, to pomyślę o następnych.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:33, 09 lip 2014

Do góry
A to z podziękowaniem za przesyłkę

I piłki nożnej tez nie lubię Nawet nie mam pojęcia co sie dzieje, chyba jakieś mistrzostwa są teraz..

A twoja jeżówka to chyba Pink Double Delight

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:33, 09 lip 2014

Do góry
Ta gadzina już tak chyba zostanie Dojdą tulipany i kora i więcej jej nie poświęcę czasu
Ogród w skali mikro cz.II 10:29, 09 lip 2014

Do góry
Hm... no coś czerwono-pomarańczowego na pniu by tam ładnie faktycznie wyglądało... ale nie wiem czy tak centralnie na środku działki, czy nie przemieściłabym np. w prawo gdzieś w okolice/zamiast hortensji (tylko tam chyba masz obok jeszcze innych drzewiastych lokatorów?)

p.s. zdradź mi co czytałaś odnośnie porad dla Pani Domu, bo o ile w ogrodzie mogę kopać i przekopywać godzinami to prac domowych po prostu nie znoszę - zło konieczne.

Trochę może być zafałszowane ale tak mniej więcej:
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:29, 09 lip 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Olu już przepadłem dwie przywędrowały ze mną.
Oto jedna z nich

kcem taką śliczna ...
Problemy z tujami 10:26, 09 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie

Mam problem ze swoimi tujami. Były sadzone 13 maja, ziemia gliniasta, użyty został torf przy wsadzaniu.
Ostatnio był ogrodnik, który obok wsadzonych tujek użył jakiegoś preparatu na chwasty żeby nie rosły.
Tuje były kupione w jucie, nie w doniczkach.
Ostatnio coraz bardziej stają się mniej zielone i są oklapłe. Czego to może być przyczyna? Czy były za dużo podlewane? jakieś 3x w tygodniu dosyć obficie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies