Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

reniutek 08:59, 12 wrz 2014

Witaj, bardzo kreatywnie myślisz. Świetny pomyśl z wykopaniem dąbrówki z trawnika, bo na pewno mam jej kilkadzisiat sztuk. Muszę się tylko zastanowić, gdzie ją posadzić? Proszę, jak posadzisz swoją, wrzuć fotki, może spłynie na mnie iluminacja-)))
Borbetka 19:52, 12 wrz 2014

Myślę, że ładnie może wyglądać pod niebieskim świerkiem. Moja kwitnie na fioletowo-niebiesko tak, a do tego jakaś świetlista, jasna trawa. Moja dąbrówka czeka na swoją kolej. Wstępna rabata dla nie niegotowa.
Borbetka 21:34, 12 wrz 2014

Wrzucam zdjęcia sadu:

Agnieszka_B 20:34, 13 wrz 2014

Cudeńko nie sad!
Nad Danicami się juz nie roztkliwiam bo pewnie nudna jestem
Kiedy moje tak urosna ?...

KalinaMalina 20:39, 13 wrz 2014

dziekuję za zamieszczenie zdjęć. Uwielbiam taki porządek. Mam nadzieję że nie będziesz miała nic przeciwko że popełnię "plagiat"
Borbetka 20:27, 14 wrz 2014

Agnieszko, urosną, ani się nie obejrzysz. Ja naprawdę nie wiem, kiedy one tak urosły. Teraz obcinam na mniejsze. Roboty z tym niemało. Zimą siadam do maszyny do szycia i rozpoczynam produkcję kolistych mat pomocnych przy śmieciach z cięcia. To wszystko musi być szybciej, bo nie daję rady już.
Aha, a pomiędzy Danicą w sadzie będzie lawenda. Posadziłam w tym roku i malutka jest, ale liczę, że w tym kamieniu i pełnym słońcu pokaże za rok swoją urodę.
Kalino, kopiuj ile wlezie.
asica 20:30, 14 wrz 2014

Borbetka napisał(a)
Wrzucam zdjęcia sadu:

Piękny sad. Jak Ci się udaje go utrzymać w tak nienagannej czystości ...
Borbetka 20:38, 14 wrz 2014

Asiu, no teraz to on inaczej wygląda! Odkurzać trzeba, ale zapowiadają piękną pogodę w tygodniu, więc się zabieram do pracy i sprzątania.
Dziś miałam ciężki dzień, trudne zadanie było przede mną i rzadko kto pracuje w niedzielę, ale mnie to czekało i wszystko się udało, zatem jutro robię sobie fizyczną, prostą i bardzo przyjemną robotę w ogrodzie. Najpierw odkurzanie tarasu i trawnika z tyłu, potem sad.
asica 20:49, 14 wrz 2014

Miałam drzewa owocowe przed rozpoczęciem zmian w ogrodzie. Właściwie największy problem stanowiły opadające owoce . Wiśnie, czereśnie zaspywały trawnik, gniły w nim, trawy pod drzewami prawie nie było. Zrezygnowaliśmy z drzew owocowych, zresztą nie bardzo mam miejsce w ogrodzie na takie duże drzewa.
Ale tu w kamyczkach świetnie to wygląda.
Borbetka 20:56, 14 wrz 2014

Asiu, też miałam trawę w tym sadzie. Kiedyś. Kompletna porażka. M. nie chciał kosić będąc kompletnie garbatym. Zmieniliśmy na kamień. Drzewa trochę cierpiały przez włókninę przez lata, ale w tym roku ją usunęłam z dużym marginesem wokół pni i dosypałam kompostu. Wypuszczają wilki ... niestety, ale wycinam regularnie. Jabłka leżą zgnite albo nadżarte przez szerszenie, tudzież osy. Dla mnie mniej roboty jest z jabłkami. Zdanie mam, że wszyscy w przyrodzie najeść się muszą. Nawet ślimaki na jabłoni są. Piszę tak, bo nie lubię grzebania w kuchni wcale. Żadnych przetworów i takie tam. Ze mnie baba nie baba. Medal i inne dary dla tego, kto mi tę kuchenną robotę zabierze .