Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mały ogród i rozterki projektowe 14:52, 29 lip 2014

Do góry
Dziękuję za szybką odpowiedź i miłe słowa.

Z tym programem to zauważyłam bo praca na nim w zasadzie polega na wklejaniu obiektów w zdjęcie i nie ma mozliwości odniesienia tego do rzutu poziomego.
Może opiszę w takim razie uzyte rośliny:

1)brzoza doorenbos - i moje pytanie, czy nie będzie za duża na tak mały przedogródek
2)żywopłot za brzozą - cis hilli
3)przed brzozą - myślałam o jakimś płożącym iglaku - tylko co by dać?
4)prostopadłościan z bukszpanu
5)kule bukszpanu
6)na ścianie pnący się winobluszcz
7)te kolorowe krzewy to różaneczniki
8) krzew w oddali pod żywopłotem z tuji szmaragd pigwowiec
9) między płożącym iglakiem a sześcianem z bukszpanu - trawa ozdobna, która ma nadać lekkości całej kompozycji
10) pod brzozozą i przy kulach z bukszpanu myślałam o bluszczu pospolitym
11) dodatkowo dla wypełnienia przestrzeni żurawki.

Patrząc od strony jeszcze nieobecnej furtki:

Wieczorem postaram się wrzucić rzut, żeby było łatwiej ocenić dostępną przestrzeń.

Dwa ogrody 14:26, 29 lip 2014

Do góry
Obiecane trawki dla Agnieszki
kostrzewa, którą przesadzałam i dzieliłam wiosną, znów przesadzona trzy dni temu, myślę, że już docelowo, za nią rabata do obsadzenia bergenią i hortensjami ogrodowymi, już czekają, tylko za gorąco

dwuletnia trawka, jeden rok w doniczkach z podziału, jeden rok w tym miejscu, teraz rozłożona na boki, zrobiło się gniazdko, a była śliczna w pionie rok temu, nie cięta wiosną

i cięta wiosną bliźniaczka o miękkich, falujących źdźbłach, po przycięciu, wyczesaniu, oskubaniu z obumarłych ździebełek nie powala urodą i objętością

i kolejna, jesienią piękna, pomarańczoworuda, ładnie przyrosła, ale ten słomkowy kolor hm... taki sobie, jeżeli się przebarwi jesienią, to zostanie i mogę ja nawet dzielić. Miękkim rudzielcom i bardzo podobnym zielonym chyba podziękuję. Pierwsza z brązowych pójdzie do podziału, spróbuję jeszcze raz, najwyżej będzie robić za tło.

Ogród w Puszczykowie 14:25, 29 lip 2014

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Pieknie to wyglada Kamyki pod wodą, do skopiowania
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:13, 29 lip 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Proszę poradźcie mi jak zagospodarować tą część rabaty z miłorząbem .
Coś mi tu nie pasuje...
Pomożecie?

Brakuje traw, czegoś wyższego na tle domu i czegoś czerwonego.
Kosolkowa Pasja 14:12, 29 lip 2014

Do góry
Znalazłam fotkę z marca. Ta sama rabata.
Marzec

lipiec

Ale jeszcze z nią nie skończyłam
Dwa ogrody 14:01, 29 lip 2014

Do góry
Margarete, Agania - limki w tym roku słabo podkarmiałam, ale one rosną u mnie dopiero drugi rok Małgoś, patyczki powinny mieć troszkę cienia.

Basiu, Vivo
- rabata będzie poszerzona do strony wewnętrznej, w tej chwili ma 1.40, myślę że dodam jeszcze tylko 60 cm. Dwa metry to całkiem dużo
Od strony drogi rośnie już żywopłot ( zagęszczony już jest, dostanie wiosną papu i bujnie, eM nie chciał thui), przed siatką to też część działki, ale graniczymy z drogą powiatową i z ogrodzeniem musieliśmy się odsunąć od osi jezdni wymaganą odległość.
Tym spsobem mam tzw. przedpłocie do zagospodarowania na przyszłość. Rosną tam już dwie róże, krzaczynki tymczasowo. Jeżeli krzewy nie będą "znikały" pomyślę o czymś więcej. Pomiedzy siatką a hortkami rośnie runianka.

Myślę o rozchodnikach, może takich jak poniżej, może jakiś bordowy niski berberys, mam kilka sztuk, do tego Ice Dance i żurawki, bergenie, może przywrotnik plamami.. nie wiem. Wymyśleć sensownie układ roślin i połączenia to wyzwanie, a nie chciałabym poprawiać.
Cała rabatka znajduje się centralnie przed budynkiem, strona północna, ale nie zacieniona przez budynek. Szpalerek limek zaczyna się koreanką, która całkiem dorze sobie radzi i ma już nawet szyszki ale wiem, że będzie rosła wolno i zastanawiam się, czy za nią nie posadzić przy siatce pnącej róży, muszę zrobić fotkę.

I jeszcze drzewa: dwa klony czerwone, szczepione na wys. 2.10, w środku miał być wiąz Wredei, ale widzę, że marne jego szanse zamienić na buka kolumnowego żółtego?

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:55, 29 lip 2014

Do góry
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Od roku posiadam działkę o powierzchni 550m2 na której głównie uprawiam warzywa i hobbystycznie hoduję ozdobne kury. Od samego początku mam jednak problem z zagospodarowaniem tej niewielkiej, prostokątnej rabaty, której środek przecina dziesięć bordowych piwoni.
Potrzebuję propozycji roślin, które wpasowałyby się w tą kolumnę z piwoniami. Za każdą pomoc bardzo dziękuję i pozdrawiam.
PS. Rabata ta przez praktycznie cały dzień jest w pełnym słońcu, a gleba jest średnio-żyzna.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 13:55, 29 lip 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Bujno i kolorowo. Wszystko dopieszczone. Ogród urzekający o każdej porze roku...
Jak Właścicielka, hi, hi
Próbuję czytać tylko obrazki, ale co rusz mnie wciągnie to co napisane i baaardzo powoli idzie
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:55, 29 lip 2014

Do góry
buziaki na 200

proszę nie narzekać na aparaty ja mam normalną cyfrówkę
daje radę

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:46, 29 lip 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Moja już nie jest za gęsta, ale cięcia już chyba wymaga....najładniesza była wiosną 2013 roku

Agatko, faktycznie piękna, moja w tym roku nie zakwitła

Jakiej ona jest wysokosci na oko?
Aha i jeszcze info a'propos cięcia robinii: przy zakupie mojej właściciel szkółeczki powiedział, że on już ją podcinał i że z cięciem robinii nie ma zadnego problemu, znosi bardzo dobrze.
Ogród i nie tylko... 13:41, 29 lip 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)

Mi ta trawa na jakiegoś Miskanta chińskiego wygląda

Magdalenko pozdrawiam
Eksperymentarium 13:37, 29 lip 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
tu graby już z Morning Light, czekam aż podrosną, ale już jest fajnie

Witaj

a co to za żółta trawka? Potrzebuję "parę" sztuk carex osimensis "Everillo' lub carex elata 'Aurea', ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, proszę o info

Pozdrawiam serdecznie

P.S. świetne zakupy - do róży William Sheakspeare aż mi się ręce wyciągneły...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:37, 29 lip 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Dziś robiłam przy melonach.
cała to historia - w moim "doktoracie" wyczytałam że" Aby rośliny zawiązały owoce muszą zostać zapylone. Zazwyczaj czynność tę wykonują owady (w przypadku melona są to pszczoły), jednak gdy rośliny uprawiamy w miejscu o utrudnionym dostępie dla owadów powinniśmy wykonać to sami. Melon jest rośliną rozdzielnopłciową, czyli ma oddzielne kwiaty żeńskie i męskie. Należy zerwać kwiat męski i potrząsając nim nad kwiatem żeńskim, uwolnić pyłek"
Polazłam kiedyś i szukam który to który po godzinie poddałam się i złapałam całe te krzaczory i potrząsałam jak szło.

Moje melony miały an jenym krzaku z 30 zawiązanych owoców. ale w moim "doktoracie" wyczytałam żeby zostawić po 5 max. więc dziś cięłam , rwałam i wywalalam. książkowo zostawiałam po 5-6 sztuk na krzaku.
tu pokazuję te większe egzemplarze:

Jak pokaże eM te melony to padnie.
U mnie to on badziej warzywny ja ogrodowa
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 13:34, 29 lip 2014

Do góry
Nasz codzienny gość - zajączek, rośnie jak na drożdżach niedawno był wielkości dłoni
Tak codziennie przesiaduje w lawendzie na tej lub innej rabatce, ale dziś lawenda została ścięta ciekawe gdzie teraz znajdzie sobie miejscówkę?
Ranczo Edy 13:29, 29 lip 2014

Do góry
Miecze ruszyły

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 13:25, 29 lip 2014

Do góry
dajana napisał(a)

Rozkwitły hortensje ,prawda że są piękne

Proszę patrzeć tylko na hortensje, reszta nie jest docelowa

Dawno nie byłam, a tu takie widoki, jest pięknie, w całości
Ranczo Edy 13:24, 29 lip 2014

Do góry
Dziś w ten ukrop pare fotek na czworakach ...
Klonik ożył z oczek liściowych są liście jeżówki coraz więcej

Chwasty w trawniku 13:24, 29 lip 2014

Do góry
Chemii unikam jak ognia, ale czasami muszę się wspomagać, może gdy będę na emeryturze a tym samym mnóstwo czasu, którego dziś mi brak będę bardziej ekologiczny,
dla zachęty dodam że warto pracować na taki oto efekt:

te niewielkie jaśniejsze plamki to efekt chwastoxu.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 13:23, 29 lip 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Obiecana hortensja - GREAT STAR i jeżówka Hot papaya

[img size=577x480]

Cudna jest... i pomyśleć, że kupiłam taką sobie kartka z napisem nadal jest i to tyle co ma wspólnego z Great Star...
Piękne wszystkie hortki i bardzo zadbany ogródeczek
Bajkowy ogród Weroniki 13:22, 29 lip 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)

Irenko, trawki podzielimy i podeślemy. Skorzystamy z Twoich bruner.

Las za Wasza sugestią przerzedzony, i nie tylko...

Widać pierwsze postępy, nawet specjalna trawka do cienia posiana.

Moja wisteria nadrabia zaległości, znów pokazuje kwiaty.

Rewelacja, jak to zmienia ogród i perspektywę, ależ mnóstwo pracy wykonaliście!!! gratki dostaniesz wielką kępę, zrobisz z niej z 5 sadzonek, dołożę może jeszcze coś do cienia dobra jest jasnota, zarasta, daje kolorową plamę i nie rosną chwasty a raj cudny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies