Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:04, 28 lip 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)

Kapelusz pierwsza klasa, ale kaloszki w serduszka super, czy dobrze widzę, że to wazonik?
U mnie pokropiło dzisiaj od czasu do czasu, ale teraz znowu duchota się robi....z podlewaniem doniczkowych, mówisz do niedzieli czekać?, a może nawet do poniedziałku wytrzymają?, bo sporo przyjęły

Buziam Irenko i miłego weekendu życzę....

Tak, to wazonik
nie wytrzymały, musiałam już w sobotę podlewać; częściowo dałam rojniki i rozchodniki do tych surfinii, jak skończy się sezon, dosadzę po całości, nie mam siły już tak co rok sadzić i podlewać...
weekend był i pracowity i przyjemny

podziwiałam kłosy futra niedźwiedziego, ostatnie lata ucinałam, w tym roku zostawiłam....i kuleczki z trzmielin, które stale tnę...idealna roślina na suszę
Wilcza Góra 13:00, 28 lip 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)

piekne, szczegolnie te 2

ale wole ogladac je u kogos bo duzo sprztania przy nich
Mój ogród w lipcu 12:57, 28 lip 2014

Do góry
W tym poście chciałbym oprowadzić was po moim ogrodzie najpierw zaprowadzę was do mojego tunelu foliowego

.

Rosną tam pomidory które sam wychodowałem z nasionek wysiewając w lutym. Są to pomidory czarne które nabiorą czarnej barwy przy dojrzewaniu. Kolejne pomidory to pomidory koktajlowe których nie udało mi sie sfotografować

.

W moim tunelu nie stosowana jest chemia rośliny nawoże gnojówką uzyskiwaną z pokrzyw. Następna roślina którą sam wychodowałem to arbuz.

następną roślinką którą wam pokażę jest cytryna

która dość mnie zaskoczyła bardzo szybkim wzrostem a z tego co wiem cytryna bardzo wolno rośnie. Na koniec chcem wam jeszcze pokazać moją budke lęgową w ktorej zalęgły się wróble

.
Mam nadzieję że udało mi się was zainteresować moiom wypowiedziom. Pozdro dla wszystkich
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:54, 28 lip 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Wiesz, Irenko... ja myślę, że żyjemy w fajnych czasach. Na wyciągnięcie ręki mamy inspiracje z całego świata, od najlepszych architektów, projektantów... Przekleństwem jest jednak to, że należy na coś się zdecydować i.... być konsekwentnym. Kiedy myślę o wnętrzach, śmigają mi w głowie moje ulubione amerykańskie klimaty w stylu NY classic, ale doceniam też południe Europy... romantyczną prowansję, włoski spokój, niewymuszoną elegancję skandynawską, loftowy ascetyzm, surowość modernistycznych wnętrz... Mamy w czym wybierać... I tu moim zdaniem pojawia się największy problem tych, którzy nie potrafią oprzeć się przedmiotom odbiegającym od kierunku, który obrali... Ileż razy stałam w galerii nad bibelotami, które wołały "kup mnie"... ileż razy zachwycałam się kunsztem wykonania, wyjątkową estetyką, kolorem... i z wielkim trudem przychodziło mi dopuszczenie do głosu rozsądku, który podpowiadał "piękne, ale nie dla Ciebie...", "kolor wspaniały, ale nie w Twoim domu". Najgorzej jest chyba podczas wakacji... kupowanie pamiątek mamy we krwi od dziecka. Kto z nas nie przywiózł w zachwycie kiczowatego gadżetu wciskanego wycieczkom w sklepiku przy muzeum??? Jako dorosła stoję więc przy straganie z rękodziełem i choć już potrafię odróżnić chiński kicz od lokalnego dobrego rzemiosła... wciąż nie potrafię oprzeć się kupieniu przedmiotu, który /choć oryginalny/ nie pasuje do mojego domu... Ale.... mam taką teorię... że przecież nasze domy mają żyć! No i kupuję maleńką pamiątkę, która nie będzie kłopotliwa, a przypomni mi kiedyś, że "byłam i zachwyciłam się"... Inaczej jednak decyduję o meblach i dodatkach... Wychodzi raz lepiej, raz gorzej... ale wiem, że konsekwencja jest lepszym doradcą niż kokoszka, która mieszka chyba każdej kobiecie No i widzisz... rozpisałam się na całego, a chciałam tylko podkreślić, że bardzo doceniam to, że starasz się być konsekwentna Jeśli zatem żółty kolor kiedyś pasował, to nic dziwnego, że był i w domu i na zewnątrz. Ale skoro już zaczęłaś bielenie, to nie dziwię się, że i patio ma otrzymać inny kolor Trzymam kciuki i pozdrawiam.

I fajnie, ze się rozpisałaś, z przyjemnością czytałam, mądra z ciebie kobietka
w końcu nie bieliłam nic, przesadzałam, sadziłam, czyściłam pnie z traw i siatek i tak mi zeszło, bo potem podlewanie, zaraz na 3 dni zostanę, to już chyba wyrobie plan, bo jeszcze parę rzeczy wybielę...no i mus dokończyć cięcie cisów i bukszpanów, stale nie wyrabiam i zdewastowałam ciut jedną rabatę i dalej nie wiem co?
udanego tygodnia
to jest to miejsce, wywaliłam przekwitłe firletki, przesadziłam lawendy i teraz dumam, co tu dać....widać pełno siewek firletki, za rok pod różami busz z nich będzie

może dać ketmie w 2 kolorach? tylko nie białą, jak tu, bo będzie niewidoczna, raczej róż i fiolet do herbacianych róż i może dalej te trawy pociągnąć, a może inne

no i widać ja łyso z trawą po moim dziabaniu chwaśnicy

pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:46, 28 lip 2014

Do góry
malkul napisał(a)
Zostawiam jedno na szybko "dachowe", reszta jak sie uda to wieczorkiem

fiu, fiu
Palma 12:42, 28 lip 2014

Do góry
magdalena_kurcz napisał(a)
Witajcie! W akcie desperacji poszukuję porady. Mam w pracy pod opieką dwie palmy, jednak kompletnie nie znam się na ich pielęgnacji i, jeżeli mam być szczera, nie przepadam z nimi w ogóle Jednak jak mus to mus i chciałabym by naprawdę rozwijały się.

Palmy prezentują się jak na zdjęciach, ostatnio nie jest rewelacyjnie.

Szef zakupił dwa rodzaje nawozów, których zdjęcia też dołączam, z przykazaniem, że ma rosnąć i temat ma być załatwiony.

Z tego, co wyczytałam, płynny nawóz powinno się odlewać po pół godzinie ze spodka, ale te kwiatki spodków nie mają. Czy można więc im zaaplikować pałeczki? Bałam się robić to bez konsultacji bo wiem, że palmy nie są znów takie najprostsze, a te pałeczki są po prostu do roślin zielonych. Co radzicie?

Z góry bardzo dziękuję.

Wg mnie tej palmie nie jest w tej chwili niezbędny nawóz, tylko przesadzenie do większej doniczki. Rośnie w malutkiej doniczce, wstawiona jest w nieprzepuszczalną osłonkę, co może powodować zalanie korzeni i pewnie tak nieraz się zdarzyło, sprawdzaj, wylewaj wodę, a przede wszystkim przesadź w wysoką, wąską doniczkę, właściwą dla palm.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:38, 28 lip 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko masz rację...wiele osób wchodzi na forum, zagląda do ludzi i pyta o nazwy roślin i takie tam ...a post czy stronę wcześniej są na ten temat informacje...

ja tam lubię poczytać co u kogo się dzieje, w ten sposób dużo się uczę ...dowiaduję co kiedy opylać ...przycinać
i takie tam

w trawach też jestem zakochana

najbardziej uwielbiam rozplenice ...

Ja też czytam i jak coś ważnego, zapisuję na boku np. czym pryskać róże, lub nawozić trawnik itd bo trawnik u mnie żółty, sucho, dziur pełno po sikach psów i krecie i oczywiście wydziabywałam chwaśnicę, to mam po prostu dziury i łyso, a przy tych upałach, nie ma szans abym z pozytywnym skutkiem miała trawnik, bo nie da się podlać..
...ale nie myślę o tym, cieszę się innymi roślinami, przesadzałam i sadziłam lawendę na patelnię, zabrakło mi 10 i siewki rozplenic tam dałam i nową trawę, nie wiem czy ktoś ma i co o niej wie, ja nic......
a ja hakone, mskant Ml i roplenice...chociaż i inne też

MISKANT FLAMINGO
i jego początkujący kwiatostan

i było dalsze przenoszenie żurawek oraz przy okazji skubanie tych spalonych liści, jeszcze mi zostało 12 do przeniesienia i do laurowiśni dojdą hortensje...chyba ogrodowe
a do donic dałam szałwię omszoną, myślę, że będzie zimować i juz kwitnie i nie będę się bawić w jednoroczne
i daje radę na suchym

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:37, 28 lip 2014

Do góry
Zostawiam jedno na szybko "dachowe", reszta jak sie uda to wieczorkiem
Mój mały skrawek ziemi 12:34, 28 lip 2014

Do góry
Moje Hortensję nie wymagają żadnych nawozów zakwaszających ,same są piękne fioletowo niebieskie

Ostatnie lilie
I słoneczniki w gabinecie
Wilcza Góra 12:30, 28 lip 2014

Do góry

Do góry

Do góry
nadrobię trochę w temacie liliowców
aktualny widok na rabatę:

i kilka autoportretów:

Dwa ogrody 12:28, 28 lip 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
jeszcze Green Jewell ale też muszę poczekać do jesiennych targów, chyba że spotkam wcześniej

nowe róże, podobno Graham Thomas albo Graham Derby?

Abraham Darby chyba też nie, może Chippendales? Graha Thomas na pewno nie, b jest żółty i pnący

Hortki boskie!! cud
podoba mi sie u Anitki, z wiekszymi bordowymi zurawkami przed szpalerem limek. Ale zurawki zima tez nienajladniejsze...
Ogródek wśród borówek 12:16, 28 lip 2014

Do góry

Ogródek wśród borówek 12:15, 28 lip 2014

Do góry
Ewka42 napisał(a)

cudne wejście
Kondziowy ogrod cz II 12:14, 28 lip 2014

Do góry

warzywniak wszystko prawie zjadły nam ślimaki

takiej ilości ślimaków jakie OPANOWAŁY nasz ogród to jeszcze nie wiedziałam
nie wiem czy je pokonam - raczej one mnie

macham Kondziu z zaślimaczonej Wilczej
Ogródek wśród borówek 12:13, 28 lip 2014

Do góry

Ogródek wśród borówek 12:12, 28 lip 2014

Do góry

Ogródek wśród borówek 12:10, 28 lip 2014

Do góry
pozdrawiam wszystkich - jak zwykle latem nie ma czasu na forum, ale chociaż parę nowych zdjęć:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:59, 28 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

A wydawaloby się że znam ten wątek bo za jego sprawą posadzilam na Danusiowej rabacie purpurowe monardy
Dle Ciebie Danusiu dzisiejsze fotki Twojej rabaty

cudowne!!! powiem ci, ze masz ogród stworzony do róż, do tego bukszpany i mały raj na ziemi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies