Zaczynają kwitnąć dalie i cynie przy warzywniku. Wreszcie mam miejsce, w którym posiałam i posadziłam jednoroczne, a posiane świeżo byliny mogą zostać nawet do wiosny. Zmieściły się też wszystkie ukorzeniane w doniczkach rośliny.
Właściwie to inspiracja dzięki Gabrieli i Tobie - agniecha973
Pies nauczył się i omijał sznurki. Przydałby się jeszcze niski leszczynowy płotek, może uda się go zrobić...
Wiem, że z NFZ długo czekać trzeba, ja prywatnie, to tylko 10 zabiegów i pewnie pomogą jak umarłemu kadzidło...ale sumienie czyste będę miała Dzisiaj pytałam, ile u nas trzeba czekać z NFZ. Terminy mają na październik.
Danusiu dzięki one właśnie razem z tym nowym stolikiem będą na biało zrobione, w plecach drewno na mur i na to fajne płaskorzeźby, udało się wyszukać czyli już wiesz, gdzie będziemy rankiem kawę pić, jak będziesz u mnie
Odmianowa kostrzewa wygląda prześlicznie Niesamowita jest ta różnica między nimi A bukszpanowym obwódkom po co te wypustki?? Będziesz robić z nich jakieś kulki?
__
Sebciu...bardzo różne, powoli tę starą usunę, a na jej miejsca dam swoje sadzonki tej ładnejtak, będę robić kulki, jak mi nie wyjdzie, utnę
Kondziu dzięki, u ciebie też napracowaliśmy się, ale warto
Irenko .. Twój ogród ma prłno różnorakich odsłon te cisy z trawką i starciem ( jeśli mi się dobrze wydaje ) są po prostu bajeczne
Ściskam
kuleczki
U ciebie rzeczywiście całe mnóstwo zdecydowanych kolorów, pełne werwy i radosneczyli tak, jak Ty Bożenko
Nostalgie uwielbiam w tej wersji, potem czerwienieje
Doszła róża Chicago...super pachnie
Abraham i Leonardo
a przed domem szał kolorów i podlewania
Bogdziu, łapię lato Basiu czasem uda się coś mimo woli monteverde Nikito, Święto Róży jest 5-7 września, to okrągły jubileusz, bo odbywa się po raz 40ty, może poszaleją organizatorzy i zaproszą więcej wystawców niż zwykle
Co do spotkania grupy łódzkiej z tej okazji, to jeszcze się dogadamy, ale myślę, że w sobotę, 6 września Kindzia, lawendę obcinam jak się wybarwi ale jeszcze nie otworzy kwiatków, zerknij jeszcze raz na zdjęcie z poprzedniej strony wiążę w pęczki i wieszam w zacienionym miejscu, to zasychające łodyżki nie krzywią się. Oczywiście można ścinać później, bo przecież pachnie cała, tylko troszkę kwiatki się osypują. Do ścinania najlepsza jest ta o długich łodyżkach, Viva zdaje się. Karolinka, buziaki
Wykorzystuję przymusowe siedzenie w domu - upał- i wrzucam fotki.
Aniu, odpoczywam też...robię coś, potem przysiadam i patrzę, raz w jednym zakątku, raz w drugima najgorzej, że zawsze coś do poprawki wypatrzę
aktualnie powoli zmieniam ten zakątek, dojdzie coś w plecach, przemaluję meble, udało się dokupić stolik, idealnie zgrany ze starymi krzesłami, ale nowe życie, wybielam meble...no różne płaskorzeźby dojdą
tam uwielbiam rano pic kawkępozdrawiamu nas też upał, ale lubię, jako takie suche i gorące powietrze
patrzę na to
i na to
To jest żywopłot z jałowców 'Skyrocket'. Nie wygląda dobrze, przeze mnie jest niepolecany, nie lubię go ze względu na choroby i szkodniki, które stale go trapią, Przez to nie spotkałam w żadnym ogrodzie aby wyglądał doskonale.
Radzę go wyciąć jednym zgrabnym ruchem i cieszyć się, że nie szpeci ogrodu.
A w to miejsce posadzić inne drzewa iglaste (świerki serbskie, tuje Smaragd, tuje Aurescens lub Aureospicata. Albo zywopłot liściasty np. z graba.
w jednej z donic mam turzyce EVEREST, panuje półcień i faktycznie rozjaśnia
Kostrzewy mam w dwóch następnych donicach przy placyku i bardzo je lubię
Mogę "coś" dosadzić...
Tylko trochę mało miejsca
w tej donicy posadziłam 5 szt kostrzewy, 3 turzyce buchanana,
rododendrona, 4 kulki bukszpów(w różnych rozmiarach, róże Clair Austin (musi tam zostać innego nasłonecznionego miejsca u mnie niet, róże okrywową, trzmielinę Fortune'a 'Emerald Gold', irgi 5 sztuk... aaa i jeszce goździki i perowskia 'Blue Spire(wśród kostrzew aktualnie przekwitły)i gdzie mam upchać "cwiaty". Wymiary wewnątrz donicy 2 m x 2 m hihi...
Nie mogę oczu oderwać od tego pięknego widoku...miodzio.
Ile cebulek rośnie w tym miejscu? Będziesz je wykopywać?
I jeszcze jedno pytanko: ścinasz już całą lawendę? Ja mam jej niewiele, ścięłam już 2 małe bukieciki, trochę mi szkoda, bo pięknie zdobi ogród...