Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z łezką 11:35, 01 sie 2014

Do góry

Jest rewelacyjnie!!! Ciąg dalszy nastąpi
Ogród z łezką 11:30, 01 sie 2014

Do góry
Ogród z łezką 11:28, 01 sie 2014

Do góry
Tylko szybciutko teraz. Piszę z Zielonej Góry od Kasi i Grzesia. Przyjechaliśmy wczoraj zahaczając o Julcię i Krzysia. Od wczoraj żyjemy w bajce, innym świecie wśród cudownych LUDZI.
Dokładną relację zdam po powrocie, teraz tylko parę zdjęć.
Najpierw Od Julci, potem Julcia pojechała z nami do Kasi.

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:17, 01 sie 2014

Do góry
ponudzę trochę...
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:04, 01 sie 2014

Do góry
Alejka wrzosowa- świeżo zrobiona- jeszcze nie do końca przykryta korą- już było ciemno jak to M. robił- nie dało się więcej zrobić.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:03, 01 sie 2014

Do góry

Dla mnie to niedobry pomysł z takim wieloletnim tworzeniem stożka, zanim powstanie stożek pięć razy ci się odmieni gust

Masz tego miłorzęba - moim zdaniem za niski jest, potrzebujesz sporego drzewa, pieniek co najmniej 1,70 m, żeby dominowało na rabacie. Masz też ładne dwa ciemne cyprysiki, nie oddawaj ich, one pięknie wyglądają. Pozbądź się jedynie jałowców.

Posadzenie czegoś co będzie "udawało" stożki to nietrafiony pomysł. Nie zawsze to, co pasuje w jednym ogrodzie, musi być jedynym koniecznym rozwiązaniem w innym. U ciebie nie pasuje. Nie róbmy czegoś, że tylko stożki i kulki... nie to było moim zamiarem, gdy zakładałam ogrodowisko.

Upiększenie ogrodu to nie kulki i stożki, to dodanie czegoś co idealnie wpisze się w brakujące miejsca, dopełni kolor, nada klasę. Biedne cisy nie nadadzą sznytu a pogorszą wręcz to, co jest w tej chwili.

Daj plan tej rabaty, albo inne zdjęcie.

Na pewno pasuje obwódka bo widzę ją z tyłu, ale stożki? Nieee, zrób plan rabaty, postaram się pomóc.

Tylko czy obwódka będzie się miała dobrze gdy zostawisz cyprysiki? Zobaczymy.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:00, 01 sie 2014

Do góry
Moje róże na pniu ruszają ponownie

Chopin jak zwykle wypuszcza takie długie pędy

Krzak Chopina jeszcze przed ulewą - mnie się bardzo ta róża podoba- u mnie kwitnie bardzo długo, praktycznie nie ma przestoju.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:52, 01 sie 2014

Do góry
jula81 napisał(a)
Jest to ściana wschodnia.Z tego miejsca zostanie tylko miłorząb ,red baron i żurawki a reszty nie będzie usunę i dam sąsiadowi do ogrodu.
Mam dużo runianki ,dwa małe cisy gold, jdenego cisa pospolitego i kilka bukszpanów .
Pomyślałam gdyby posadzić dwa cisy gold i wyprowadzać je w stożki, drugiego cisa w kulkę z bukszpanami.wypełnić runianką. ale czy trawy baron pasują ?

Julka a ten klon to gdzies tam chcesz miec jeszcze? Cisy, bukszpany i runianka - dobrym tropem idziesz ale nim je wyprowadzisz na odpowiednie ksztalty i wielkosci troche minie, wiec jesli to reprezentacyjna rabata to moze nie? Red baron pod milozebem - hm cos bardziej miekiego, carexy, zurawki mi sie bardziej widza? Red baron odsun jesienia moze na bok? Generalnie t podoba mi sie ta rabata w calosci, nie ruszlabym nic procz red barona, a te rosliny ktore wymienilas psadzilabym gdzie indziej??
Mały ogród czarnej Agi 10:47, 01 sie 2014

Do góry
Witam po dłuuuuugiej nieobecności

Mimo iż ogród tworzę już od 3 lat, to ciągle bym coś zmieniała i przesadzała.
Obecnie denerwuje mnie rabata w tzw przedogródku, jest ona duża i nie mam pomysłu jak ją ostatecznie zaprojektować i uporządkować. Bardzo gorąco liczę na podpowiedzi
Dla ułatwienia wklejam kilka zdjęć poglądowych.

Tu rabata od przodu, jest to miejsce by ścieżce do domu wiec reprezentacyjne.

Jednocześnie błagam o poradę co mam posadzić do gazonów, w kilku mam trawę Hakonechloa i jakieś przypadkowe roślinki, chciałabym coś może zimozielonego, myślałam też o tej trawie posadzonej zmianę z berberysem admiration lub inną odmianą. Normalnie już zgłupiałam

Tutaj jest bok tej rabaty

tak najbardziej zależy mi na doradzeniu donośnie tej części czerwonej gdzie rosną lilie, w półkolu z tawułek i berberysów na końcach oraz na części żółtej przed samymi iglakami, gdzie rosną trzy piwonie, które nie kwitną, więc chcę je stamtąd wykopać. myślałam może o berberysach red pillar lub innych kolumnowych lub pęcherznicy.

Co do lilii to chyba bym je musiała stąd zabrać, a to z tego powodu, że mam tam włókninę pod tymi zrębkami (wiem, że to grzech ogrodowy, ale wierzcie mi nie wychodziłam z odchwaszczania tej rabaty, dopóki rośliny nie rozrosną się nie dam rady bez niej) no i jak wiosną wyrastają nowe lilie z cebul przybyszowych to muszę wycinać tą włókninę, wiec musiałabym je przenieść np tutaj

To taki mój mały rozmnażalnik, mam tam pełno powtykanych roślinek, patyczków, sadzonej a jak podrosną to idą na docelowe miejsce

Dodam tylko, ze w to miejsce zamiast lilii musiałabym posadzić coś co wytrzyma słońce, bo to wystawa południowa no i o płytkim systemie korzeniowym, bo tam idą rury od oczyszczalni.

Myślałam czy może w miejsce lilii przesadzić ta magnolię, która jest w moim rozmrażalniku z prawej strony hortensji? Jest jeszcze mała, ale mam tam dosyć ciasno.

No więc takie mam dylematy
Bardzo liczę na pomoc i porady

A tu troszkę powklejam moje roślinki, moje horti, które sama rozmnożyłam

moja lilia

i liliowiec

Ogrodowa zachciewajka :) 10:47, 01 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Jestem w końcu z rewizytą Dzień dobry No nie, chciałaś się wymiksować?? Co Ty! Przejrzyj mój wątek - większość wpisów jest moja Ale dzięki temu że pytam i pytam, no i jeszcze oglądam, już parę rzeczy nowych wiem Będe zaglądać. Nie czytałam dokładnie wszystkiego u Ciebie, bo w końcu w robocie jestem Ale widzialam piękny sad!! I to ze nie ma go byc. Muszę się zagłębić. Miłęgo dzionka!

Witaj u mnie
Chciałam działać w ukryciu na razie podglądam i uczę się. Dobrze, że trafiłam na Ogrodowisko, przynajmniej chłonę wiedzę i już mniej więcej wiem czego chcę i jak się do tego zabrać.
Ja Twój wątek to od początku cały mam prześledzony u Ciebie przynajmniej coś się dzieje. A ja ma ręce związane. Jedyne co robię to gromadę roślinki sadzę na tymczasowych miejscach, też szkoda zdjęcia robić, bo widać tylko chaos i brzydką trawę
Kondziowy ogrod cz II 10:46, 01 sie 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)

ale tu pięknie Kondziu !!!
Makowo na Kociewiu 10:27, 01 sie 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Piękne widoki Wrzosy w tym roku w sierpniu będą w pełnym kwitnieniu

Powiedz mi co to za trawa przewieszajaca się przez buksy ?
Kosolkowa Pasja 10:26, 01 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Tak już prawie wygląda układ naszej działki:

Olu, a możesz mi przesłać ten rzut na podany adres meilowy na pw najlepiej zapisany w jpg
Kondziowy ogrod cz II 10:18, 01 sie 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)

O żeż... ale się u Ciebie wszystko rozrosło aż miło się ogląda ten uporządkowany i przemyślany busz

Proszę powiedz mi co to za rozczochrana trawa przy oczku ? Zakochałem się w niej a jestem na etapie robienia zamówienia

Pozdrawiam
Ogród niby nowoczesny ale... 10:05, 01 sie 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)

no no no !!! przepięknie !!!
cieszy bardzo, że takie obrazki już nie tylko w europejskich katalogach
wielki podziw dla waszej pracy i zapału
ogromne gratulacje z Wilczej
Początki w Kruklandii 10:04, 01 sie 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

ML i Gracki są bardzo wysokie i przesłonią Ci widok z okien Musiała byś też przesunąć kulki na pniu do przodu i te małe pomiędzy nimi A może zamiast traw jako tło posadź rząd hortensji np. vanille fraise przebarwiające sie na różowo Przed nimi białe róże np. Swany Chopin a pomiędzy nimi niewysokie trawy Twoje kulki i jako wykończenie obwódka z buksów
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:50, 01 sie 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

najpierw werbeny - od razu widać która to która

A tak się cieszyłam ze mam takie wypasione patagonki o ja naiwna

Dziś już nie mam ani jednej - nawet tej po lewej stronie...
a dlaczego ?

obie wychodziły z tego samego korzenia... ! dziwne, co nie?
mutanty...

Przyznam szczerze, że zupełnie nie rozumiem, skąd te - zaobserwowane w kilku wątkach - obawy czy podejrzenia o mutanowatość werbeny. Wprawdzie moge sie mylić, bo werbenę mam dopiero drugi rok, ale moim zdaniem to tylko póżniejsze kwitnienie. A liście wielkie maja moje jednoroczne werbeny, te przechowane w donicach mają listki wąskie, jest ich mniej i oczywiście wcześniej zakwitły.
A tegoroczne, choć w wiekszości nadal są w pąkach (jak ta po prawej), to już zaczynają kwitnąć i mają zupełnie normalne kwiaty.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:49, 01 sie 2014

Do góry
A to mój według mnie nietrafiony zakup. Przyznam się , że narazie go obserwowałam i nie sadziłam. I boję się go posadzić. Strasznie sie rozsiewa wszędzie. I usechł cały. Już nie jest taki ładny jak wtedy gdy kłosy były zielone. To znaczy może inaczej - jest ładny i taki ale to się wszystko rozsieje.I tego się boję

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:41, 01 sie 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
Moje trawy to straszne żarłoki

hakone pożarła mi bukszpany...

Stipa - rozchodniki

na bukszpany zasadziły się nawet zurawki

Biedne bukszpany...wszystko je zżera
Ale jak podrosną to...to one będą zżerać.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 09:38, 01 sie 2014

Do góry
Moje jeżówki w większości tegoroczny zakup. Tylko te pierwsze były kupione w tamtym roku i już wtedy mi się spodobały i miałam w planach ich kupno w tym roku ( nawet jeszcze przed ogrodowiskiem )

Te już zakupione w tym roku. Jeszcze nie mam w tej chwili zdjęcia białych i pomarańczowych pełnych.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies