Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 21:01, 01 wrz 2014

Wracamy do zagadnień technicznych.
Omawialiśmy na O. sprawę nawierzchni przy stole ogrodowym, tutaj. Na wątku oddawano głosy, czyniono porównania szlachetne do ogrodów angielskich i postulowano: deski, cegła, żwir ubity, klepisko:

Danusia nasza z Hanią (Leida) wykonały wizję lokalną. Głowiły się bardzo przez 1 dzień. Uradziły: kostka z płytami kamiennymi. W jakiejś kombinacji. Dlaczego zapytacie?
Mam taki podjazd:

Mam takie płyty w zielniku:

Takie pasy dla dodatkowych aut parkujących:

I wprowadzanie dodatkowego elementu nawierzchni oprócz trawników byłoby zgrzytem, jednak. Architektura wokół domu łącznie ze strumieniem jest "spokojna", kamienie solidne. Stoły są kamienne. Cały ten granit (nawet ten w strumieniu) złagodzony jest przez masę zieleni i drzew - nie razi (chyba?) - tak sobie tłumaczę.
Na papierze spróbuję rozrysować kombinację kostki kamiennej z płytami prostokątnymi. Chodzi o zachowanie jednolitej granitowej nawierzchni ale złamanej jakimś wzorem.

Pszczelarnia 21:11, 01 wrz 2014

paniprzyroda napisał(a)
Tu i tam spotykam konkretne pytania, planowanie pełną parą Pozdrawiam.

Pani Przyrodo! To już nie planowanie a nerwowe działania ogródkowe. Zakupy roślinne a potem aktywności i zawody ogrodowe pt. bieg z roślinami, sprint ogrodowy podczas sadzenia, rzut kilofem do dziury, podnoszenie ciężarów w taczce (złapała gumę) oraz wołanie do domowników "trzymajcie widłami słońce", żeby dzień się nie chylił tak szybko ku zachodowi.
Pszczelarnia 21:17, 01 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Odnośnie łuku, rysunek mi się nie udał, bo jestem nieprzytomna po podróży męczącej, ale wybacz jakość rysunku

Gnij mniej więcej od 2 metrów, wbij choćby kołek, do niego drut gruby owiń i wygnij w kształt pożądany

łuk lub brama spiczasta. Zielony kolor nieważny, żółty i czerwony ważny. Tnij już gałązki boczne, nie przewodnik, musi się zagęszczać.

Była omawiana kwestia grabów kształtowanych na bramy, pergole, tunele. Ktoś już o tym wspominał, potwierdziła Danusia: najlepsze są te zwykłe graby. Rozkrzewione od dołu, z właściwym układem (splątaniem) gałązek. Ja posadziłam graby w odmianie fasigita - będę obserwować zachowanie się mojego przejścia w bramce. Zawsze można wymienić .
Pszczelarnia 21:24, 01 wrz 2014

Gabriela napisał(a)
(...)
Twój ogród pięknie i letnio zarośnięty.

Gabrysiu, a ja tęsknię do jesiennych rabat i tej mglistej deszczowej pogody w Coton Manor:

Pszczelarnia 21:29, 01 wrz 2014

Pozdrawiając zaglądających, dziękując za pamięć, zapraszam wszystkich na zdjęcia ogrodu Coton Manor do istniejącego wątku. Szukajcie na Forum.

monteverde 21:31, 01 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Pani Przyrodo! To już nie planowanie a nerwowe działania ogródkowe. Zakupy roślinne a potem aktywności i zawody ogrodowe pt. bieg z roślinami, sprint ogrodowy podczas sadzenia, rzut kilofem do dziury, podnoszenie ciężarów w taczce raz wołanie do domowników "trzymajcie widłami słońce", żeby dzień się nie chylił tak szybko ku zachodowi.

Ja też powolutku rozsadzam i przesadzam byliny a dnia coraz mniej o 20.00 istne ciemności zostawiam zwiastuna jesieni pozdrawiam
Mala_Mi 21:38, 01 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)

Gabrysiu, a ja tęsknię do jesiennych rabat i tej mglistej deszczowej pogody w Coton Manor:

Piękna kompozycja... tylko krwawniki moje rosną do nieba i leżą... wszytko na taka rabatę mam.. z wyjątkiem miejsca

Cieszę się, że werbena cieszy

A połączenie kamiennych prostokątów i kostki.... miodzio Jak masz możliwość zdobycia takich kamieni.. to najlepsze rozwiązanie Dla Twego ogrodu

leon60 09:53, 02 wrz 2014

Pochodziłam po cudnym romantycznym ogrodzie ahhh ten klimat ! Lubię takie ogrody pomimo, że u mnie jest zupełnie inaczej
grupa_trzyma... 10:21, 02 wrz 2014

Z roku na rok ogród pięknieje i zmienia swoje oblicze. Kibicuję tym zmianom.
Pozdrawiam Cię Pszczółko i Tajemniczego Bruneta
ana_art 12:59, 02 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)

cudne zestawienie też mam werbenę i krwawnik terrakota, niestety mój jakiś wysoki i rozłożył się na boki