Ahnieszko, teraz mogę po części odpowiedzieć na Twoje pytanie dotyczące perukowca. Mój ma raczej pokrój drzewisty jak mało, która roślina w moim ogrodzie. Ale jedno wiem, że rośliny mają taki pokrój jaki my sobie zamarzymy
Najlepszym przykładem niech będzie magnolia z krzewu zrobiłam małe drzewko - w środku zdjęcia
Poza tym w różnych warunkach rośliny rosną różnie.
Następnym przykładem niech będą dwie jodły kalifornijskie, posadzone w tym samym czasie, tej samej wielkości a jakże różne. Kiedyś żartobliwie napisałam, że rośliny jak psy upadabniają się do ich właścicieli
Mały konkurs - która jodła jest moja?
A na pytanie jaki duży będzie - jak wysoki urośnie nie wiem, nie umiem odpowiedzieć. Ale z tego co napisałam wcześniej możesz zredukować jego przyrost i na wysokość i na szerokość.
Czyli od Ciebie zależy i od miejsca jakim dysponujesz.
Och jeszcze jeden przykład modrzew europejski - zredukowałam dość znacznie jego wzrost - zdjęcie powyżej - 7 chmur z iglaka - nie ma tu miejsca na 45m drzewo
Agnieszko - teraz decyzja nalezy do Ciebie ale ja bym znalazła na niego miejsce
Np tak.
Zamiast cisów (5 szt, 4 mi się narysowały...)i czegoś w nóżkach, mogą być np 5 trzmielin żółto-zielonych szczepionych na pniu, idealnie równych wysokością, podsadzonych jak cisy.
Płotu nie będzie? To drzewo to np katalpa szczepiona "nana" lub wiśnia osobliwa umbraculifera. Podsadzona czymś sucholubnym, okrywowym, np berberysami (Bagatelle? Green Carpet?) Kolorystycznie dopasowanymi do okrywowych pod cisami/trzmielinami.
Ten kosz tam nie bardzo, ale gdzieś musi stac?
Za każdym razem kiedy jesteśmy w okolicach Kołobrzegu, jedziemy do Dobrzycy.
Najpiękniej, jak zwykle, kwitły hortensje ogrodowe. Mnóstwo niebieskich okazów Róże już przekwitały
Kochani na chwilkę dopadłam do tabletkaDzięki za pozdrowienia i życzenia Pogoda nie najgorsza a dzisiaj nawet można było się opalić
POZDRÓWKA Z KOTLINY KŁODZKIEJ
A jest tak Tytuł mówi wszystko
Trochę mnie nie było ale oprócz codziennych opadów deszczu ogród w miarę dobrze te warunki znosi. Nawet oprysków przeciw chorobą grzybowym nie można zrobić przez deszcz.
Gabrysiu,
Weź bo się normalnie padnę z podniecenia!
Cudowna wiosna w Twoim ogrodzie…
z tym różem, bielą… i zawciąg nadmorski? A co to je to białe Kochana?
Jej.. będę miała na całą jesień do patrzenia. Dziękuję za TE CUDOWNE ZDJECIA
Wiesz, że Ciebie kocham
Róże koniecznie, które poleciłaś upoluję
A widziałaś mój kranik, każdemu się chwalę moim kranikiem. Który sama zrobiłam???