Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 20:01, 12 sie 2014

Do góry
Odnośnie łuku, rysunek mi się nie udał, bo jestem nieprzytomna po podróży męczącej, ale wybacz jakość rysunku

Gnij mniej więcej od 2 metrów, wbij choćby kołek, do niego drut gruby owiń i wygnij w kształt pożądany

łuk lub brama spiczasta. Zielony kolor nieważny, żółty i czerwony ważny. Tnij już gałązki boczne, nie przewodnik, musi się zagęszczać.
Moja bajka 20:00, 12 sie 2014

Do góry
ale to dopiero niespodzianka - zakwitła moja maleńka (własnoręcznie ukorzeniona)hortka
zawilec wreszcie w pełnej krasie

i trzmiel buszujący w hibiskusie

Ogród wśród pól i wiatrów 19:57, 12 sie 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Przed ostatnim moim wpisem obejrzałam caaały twój wątek... i doczytałam, że jeszcze nie mieszkasz, a juz masz taaaki piękny ogród! Jestem pod wrażeniem. Napisz mi gdzie zaopatrujesz się w roślinki... na privka of kors ... może to w okolicach Nowego Targu?
I widzę, że nawet w górach miskanty dają radę - to dobrze, bo mam posadzone w pienińskim - ale, że były dzielone z korzenia jeszcze tego roku niskie są... muszą się ukorzenić.

PS.
Powiedz proszę jak i czym nawozisz limki...

Agnieszka, ogród jest zagospodarowany w 1/3 części. Pod domem, od południowej strony jest po prostu ugór. Ale tę część zagospodarowaną bardzo lubię i cieszę się że komuś też się podoba To miłe. W dużej mierze, to właśnie ogród sprawia, że zaczynam mieć coraz większą ochotę mieszkać w tym nowym domu...

Co do roślinek - nie mam jakichś stałych dostawców, zaopatruję się sądeckich i okolicznych szkółkach lub w necie. Róże w rosarium. I nie w okolicach Nowego Targu, to nie moje tereny

Limki dostały magiczna siłę do hortensji, florovit dolistnie, i wczesną wiosną chyba im sypnęłam trochę azofoski (przy okazji hurtowego nią sypania całego ogrodu).

Co do limek ... especially for you
Dziś już lekko przypudrowane.. znak czasu taki ...

]
Kwiatowy ogródek Monteverde 19:56, 12 sie 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Moja bajka 19:53, 12 sie 2014

Do góry
Powtórnie zakwitł kuklik

kocimiętka

i bodziszek

liliowiec też jeszcze walczy
Jurajski Ogród 19:52, 12 sie 2014

Do góry

i dzikie zakątki:

Witaj Agniesiu
Czy ten wspaniały zakątek też znajduje się na Twojej działce? Cudowny, nie mogę się napatrzeć. Pozdrawiam gorąco.

Ogród do kwadratu 19:24, 12 sie 2014

Do góry
Zbiory...

Najpyszniejsze są małe koktajlowe pomidorki... Gardener's Delight... pyyycha!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:17, 12 sie 2014

Do góry
Takie przydasie ;p ogrodowe mi jeszcze przybyły.

Też będę malowała...........mam nadzieję że passiflory się w nich zadomowią

Mam jeszcze zegar -tarasowy - w domu już sie nie mieszczą hahahahha, i dwie nowe latarenki, ale nie zdążyłam ich obfocić

Zmykam do rozpakowywania.....................
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:15, 12 sie 2014

Do góry
Reinkarnacja stolika przytachanego z mojego ulubionego sklepu

Przed

Po

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:13, 12 sie 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:12, 12 sie 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:12, 12 sie 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:10, 12 sie 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:09, 12 sie 2014

Do góry
Kilka zaległych zdjatek z pierwszego sierpnia - prezent od Konstancji zakwitł
Pokażę nasz ogród 18:33, 12 sie 2014

Do góry
Jeśli chodzi o trawnik : wertylkulację i areację przeprowadzamy wiosną.

W tym roku zaniedbaliśmy. Z czystego lenistwa nie zrobiliśmy tego zabiegu. Do tego doszła susza i rozsypany byle jakim siewnikiem nawóz (w kilku miejscach z powodu nierównomiernego przepuszczania wypaliło trawę na amen). Efekt tego był taki, że trawa wyglądała jak na zdjęciu.

Z początkiem lipca M. wyjął werykulator, przejechał trawnik (za dużo już go nie mamy . Kupił nawóz interwencyjny substrala i podlał nim trawnik (tym dozownikiem do węża). Z nieba ku naszej uciesze spadł deszcz i nasz dywanik został uratowany.
Po dwóch tygidniach opryskaliśmy trawnik bofixem.
Teraz podlewamy substralem co 2 tygodnie.

Prócz powyższych prac nasz trawnik jest regularnie koszony (nawet 2 razy w tygodniu) trochę tylko podlewany, i w miarę potrzeb opryskiwany bofixem na chwasty - raz lub 2 razy w roku.

Reasumując:
wertykulacja i areacja wiosną, nawóz zgodnie z zaleceniami producenta (normalnie używaliśmy florovita i świetnie się sprawdzał). Oprysk bofixem lub podobnym preparatem 1-2 razy w roku. Regularne koszenie i trochę pdolewania w czasie suszy.

Nie mam nawadniania i nie mam studni. Prócz okresów suszy trawnik radzi sobie sam
Uprawa róż 18:27, 12 sie 2014

Do góry
To ja mam pytanie dotyczące mojej róży.
Po zimie próbuję ją odbudować, ale nie widać efektów. Róża wygląda tak:

Inna tak samo traktowana, tzn. opatulona na zimę i nawożona od wiosny wygląda tak:

A teraz pytania. Czy moja róża przemarzła? Czy może coś ją zjada od korzeni?
Czy próbować ją nadal ratować? Czy ją wykopać i w to miejsce posadzić drugą? Ale jeżeli jakiś szkodnik czy grzyb jest w ziemi, to kolejna róża też padnie
Do raju daleko - u Ewy 18:12, 12 sie 2014

Do góry
Pod oknem kącik zaprojektowany przez męża. Muszę tu wspomnieć, że mój mąż od wielu lat interesuje się roślinami prowadzonymi w formie bonsai. Kiedyś miał sporą kolekcję na balkonie. Obecnie z braku czasu zaniedbał to swoje hobby, ale jest kilka miejsc w ogrodzie, które mają elementy japońskie. Na forum jest sporo miłośników takich aranżacji, więc może komuś spodoba się i u mnie

Ogród w skali mikro cz.II 17:58, 12 sie 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
A teraz zdam Wam relację co się dzieje na moim zielonym dachu
Wszystko dosłownie oszalało a te kolory ....

wow, ale fajny busz!!
Kurcze patrząc na ten busz to mogłaś posadzić polowe roślin, bo gdzie one teraz się zmieszczą!!A masz jakiś widoczek z góry?
Do raju daleko - u Ewy 17:56, 12 sie 2014

Do góry
Przedogródek za płotem.
Najpierw widok z góry.
Lubię wszelkie linię łukowe, niekańciaste. Takim łukiem posadzone są rośliny w tym miejscu. Chciałabym coś tu dodać do tej rabaty, ale jeszcze nie wpadłam na pomysł. Trawnik jest tu zaniedbany, bo chcemy tu coś dosadzić. Nawet go nie nawozimy, żeby łatwiej go było zerwać w każdej chwili. Miejsce jest bardzo słoneczne (strona południowa), cień jest jedynie rano od tuj sąsiada.

Pod płotem sąsiada rośnie bez pełny biały (ma zakrywać kosze na śmieci) i rządek hortensji. Trochę zastanawiam się, czy nie za blisko płotu je posadziłam.

Ranczo Edy 17:50, 12 sie 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Edytko ale plony Niebo piękne i kwiaty piękne Buziam

Witaj Gosiu dzięki na winogronek żółty niedługo zapraszam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies