Dziękuję za foto lampioników na wodzie I za wszystkie inne fotki też.. są piękne... patrząc na te ujęcia ... stwierdzam, że mi sie ogród bardzo podoba ...
Witaj Hogato
Zależy jakie róże lubisz Cinderella, delikatna pastelowa, albo mocny róż Laguna, obie bardzo ekspansywne, zdrowe, ładne błyszczące liście, kwitną 3 razy w sezonie.
Pierwsza Cinderella, druga Laguna. Nie znalazłam ładnych zdjęć Laguny tak na szybko
Ciąg dalszy ekobordów.
Podsypałam ziemię i zrosiłam wodą, by trochę osiadła.
Będę tam wysiewać trawę.
Narazie nie dosypuję kamieni do końca, bo obawiam się o zabrudzenie od ziemi. Jak już trawa się zakorzeni wtedy dosypiemy.
Mam tylko wątpliwości czy rzeczywiście ten szary granit jest dobry, bo jest ostrzejszy niż słupki, czy nie lepszy byłby z dodatkiem beżowych kamyczków.
Na zdjęciu jest mokry i ciemniejszy niż w rzeczywistości.
Ławeczki zaimpregnowane, zaolejowane i podfilcowane wróciły na taras.
Sorki, że nie każdemu odpowiadam, ale wróciłam już w realny śwat.... i tygodniowe wolne od obowiązków skończyło się nawarstwieniem zaległosci..
Pomieszało mi się co wstawiałam a co nie.... i po takiej porcji pięknych fotek, aż mi wstyd wrzucać swoje
Obchód po ogrodzie z sama Szefową Tremę miałam ogromną .. ale gromów z nieba nie było.... Danusia zawału nie dostała
Na fotach widać, że byłam spanikowana co Danusia powie na moje nasadzenia.... ad hoc
Danusia to pierwsza osoba której pozwoliłam wejść w rabatę Pies wchodzi bez pozwolenia
Tu trwa wyciąganie psa z rabaty, aby zniszczeń było jak najmniej..
Alez masz cudna okolicę......tyle razy wybirałąm sie obejrzec Doline Biebrzy ale nigdy tam nie dotarłam........
Miło mi że do mnie zaglądałas juz wczesniej.
Pozdrawiam !
ta rabata jest w naszym ogrodzie wyjątkowa - tylko tu mam wszystkie kolory świata, ale połączone jednym mianownikiem, jednym gatunkiem - właśnie liliowca
inne rabaty układam wyłącznie kolorystycznie i tam łącze gatunki w tych samych tonacjach
a teraz się "uzewnętrznię" na temat liliowców
"krótko kwitną, śmiecą i mają nieporządne liście" - ale ktoś Cię wprowadził w błąd...
ja z miłości do nich, zorganizowałam im osobną, dużą rabatę
mam tam wszystkie kolory świata i masę gatunków, które pięknie się tam rozrastają w solidne kępy
solidna kępa = kilkanaście łodyg kwiatowych po kilkanaście pąków
jak to sobie przemnożysz i wiesz, że każdy pąk rozwija się w innym czasie, co kilka dni nowy... ta rabata jest cudna całe lato.
jak dasz liliowcom dobrze "jeść" na wiosnę i zadbasz o wilgotność, żadne nieporządne liście się nie pojawią - Wilcze słowo !
nie wiem nic o żadnych liliowcowych "śmieciach" - to jakieś pomówienia
od wczesnej wiosny zdobią pięknie ogród swoimi kępami przypominającymi "czochrate jeżyki"; mają taką cudną soczystą zieleń - bardzo je lubię
a latem - wg mnie zapiera dech...
wstawiam zdjęcie tej rabaty z magazynu "Magnolia"
była opublikowana w bieżącym, czerwcowym numerze - chyba im się też podobała
przekonana ?
ciesze się, żę "moje między słowami" działa - a bodziszki uwielbiam
Geranium Magnificum = moje ukochane
Chciałabym pokazać, że można "wykulkować" jodłę, która rosła tradycyjnie w stożek. To moja kulka. Stożek mi po prostu nie pasował, a roślina dziwnie się wyginała: