Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:08, 22 mar 2025

Do góry
Dziś od samego rana z tym oto towarzyszem i mężem ruszyliśmy w ogród razem dzięki temu, że jedna z babć przejęła inne obowiązki. Nowa skrzynia zmontowana, zasypana, tylko ścieżkę trzeba będzie podwyższyć.

Na narożnik brzozowy trafił miskant Adagio widoczny na powyższym zdjęciu w lewym górnym rogu. Jeszcze raz dziękuję za tak dorodną kępę @Agapant. Dosadziłam też trzy stipy, a w domu mam wysianą sporą ilość, która tuż tuż wymaga pikowania.

Na rabacie trzcinnikowej mąż posadził dwie jabłonki kolumnowe Maypole. Będą kwitnąć na mocno różowo, a sam miąższ po przekrojeniu jabłka też ma być zabarwiony. Z uwagi na to, że są kolumnowe to nie będą mocno zacieniać skrzyni warzywnej za nimi, a trzcinnikowa rabata zyskała wyższy element.

Rabaty ozdobne dostały nawóz długodziałający. Z tego co czytałam to nawozi się rabaty w kwietniu, ale u nas prognoza pokazuje już cieplejsze dni, a jutro zapowiadają deszcz także troszkę z tym przyspieszyłam. Siarczan amonu dostały borówki i iglaki na tyle. Kupokulki bydlęce trafiły pod maliny, porzeczki, agrest, jagody kamczackie, truskawki, jeżynę. Truskawki mąż oczyścił ze starych liści, a jeden rządek okryliśmy włókniną białą, żeby mieć szybszy zbiór.

Na wąskich kulki tujowe też lekko zasiliłam. Kocimiętki i szałwie puszczają małe listki.

U Polon 11:26, 22 mar 2025

Do góry
A tu obrazek pokazujący co mnie czeka w tym sezonie - to jest ziemia wybrana spod ścieżek

Mam nadzieję, że do zimy to rozplanuję
U Polon 11:24, 22 mar 2025

Do góry
Idąc za ciosem z betonowaniem ogrodu, miałam nadzieję na skrzynie warzywne z płyt ogrodzeniowych, ale mój ślubny odmówił działań w tym zakresie i zaprosił do współpracy panów z zagranicy. Tym sposobem mamy … nie do końca to co chciałam, ale jakoś to przeżyję.
Niestety panom się poziomy rozjechały, więc grządki są mniej „wyniesione” niż było w planie. Do tego robili baaardzo solidnie, więc teraz mój musi trochę tej solidności w postaci betonu wykuć z grządek.
No cóż, życie
U Polon 11:15, 22 mar 2025

Do góry
Jesienią, w szale zakupów cebulowych, nabyłam w znanych sieciach spożywczych około 750 różnych tulipanów i krokusów.
Większość trafiła na docelowe miejsca, część jednak z konieczności trafiła do donic.

I tu mam pytanie - czy one w tych donicach się zachowają, w sensie czy będzie co wykopywać jesienią, czy jednak mają za mało miejsca i po kwitnieniu zaginą?
Kilka krokusików zakwitło, ale większość niestety nie, może jeszcze się poprawią, bo liście są.

U Polon 11:07, 22 mar 2025

Do góry
No więc ten … po krótkiej przerwie kontynuuję
Niestety nawarstwiło mi się tyle różnych życiowych spraw, że Ogrodowisko, razem ze świeżo założonym wątkiem spadło do tematów o niższym priorytecie.
Zimą udało nam się w końcu zrobić ścieżkę z kostki, prowadzącą od frontu na tył domu. Stanęło na panach z zagranicy, bo żadna z lokalnych, bliższych i dalszych firm nawet nie chciała się wycenić.

Wsadziłam więc w końcu na miejsce docelowe liliowce, które przemęczyły się w doniczkach. Dalsze prace przy ścieżce przede mną.
Po lewej stronie ścieżki były bodziszki Rosane, mam jednak obawy, że panowie z zagranicy je skutecznie zadeptali. Moja wina, bo powinnam była je wykopać, ale wydawało mi się, że są w bezpiecznej odległości - duży błąd.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 10:25, 22 mar 2025

Do góry
Tak

Fugi chyba przeżyjemy? Chciałabym je na żywo zobaczyć ale nie chce nikt ich wysłać paczką . A wysyłka paletowe 200-300 zł
Mam nadzieję będzie ok! Fugi są teraz epoxydowe, zrobimy jakiś ciemny brąz czy coś i powinno być ok? Teraz mam ciemny szary i nie szoruje fug jakoś specjalnie

Wykopałam stado roślin, jedziemy z młodą na górkę to posadzić wszystko

Ogród rozkoszy ziemskich 09:38, 22 mar 2025

Do góry

Powoli rozkminiam też co zrobić z tą rabatą przed domem. Na czerwono wrysowałam mniej wiecej jak będzie ułożona kostka. Poza tą nieszczęsną pompą jest tam też właz do studni, który chce jakoś zakryć. Myślę, żeby na nim postawić misę kortenową z wodą tworząc lustro w ogrodzie. Coś takiego jak ma Martka
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/243/2433685/original.jpeg
Wokół obsadzić hakonechloe makra, bo chyba żadne inne trawy w tym cieniu nie dadzą rady. Pod samym domem topiary z cisa. Tam gdzie jasnozielona kreska niski żywopłot z cisa, biegnący półokręgiem wokół misy, chyba musiałby biegnąć aż do tarasu z boku domu żeby to sensownie wyglądało.
Nie wiem czy moje pomysły mają w ogóle sens, jestem zielona w projektowaniu ogrodów jak szczypiorek na wiosnę .
Ogród rozkoszy ziemskich 09:23, 22 mar 2025

Do góry
Zaktualizowałam plan ogrodu. Na jesieni posadziłam jeszcze 3 sztuki grabów fasigiata od północnej strony ogrodu. Chyba dokupię jeszcze kilka sztuk i posadzę je w szpalerze do końca tej rabaty przed miskantami. Nie wiem tylko czy nie powinnam jch odsunąć. Od ogrodzenia rosną w odległości 1,5 (0,75 m od środka miskantów), i 3,30 m od siebie. Co sądzicie?
Za wiatą posadziłam 2 stuki świdośliwy olcholistnej i jagode kamczacką. Tamto miejsce po budowie wiaty wydawało się takie niewykorzystane, a słonko tu świeci przez większość dnia. Cisy, które tam rosną przesadzę na front ogrodu. Zastanawiam się jeszcze czy od strony zachodniej nie zrobić tego samego.
Po stronie wschodniej wzdłuż żywopłotu z tui chcę posadzić 3 odmiany czereśni. W ogóle chciałabym więcej drzewek owocowych, tylko nie wiem jak je wkomponować, żeby ładnie to wyglądało.
Zastanawiam się, czy nie przesadzić też cisów rosnących teraz w obrębie warzywniaka i w o ich miejscu po ogrodzeniu nie puścić winorośli.
Cisy przesadziłabym wzdłuż warzywnika tworząc zwarty żywopłot odgradzający warzywnik i go trochę ukrywający. Drugą opcją jest posadzenie jabłonek karłowatych w rzędzie. Chyba, że macie jakieś lepsze pomysły to chętnie rozważę .
Zacisze Alicji 09:23, 22 mar 2025

Do góry
Alija napisał(a)
A u mnie zakwitły gałęzie śliwowiśni, którą trochę poprzycinaliśmy

Sliczne kwiatuchy, takie japońskie akcenty czy śliwowiśnia to krzew u Ciebie? Rozłazi się?
Nie dziwię się że w Japonii lubią taką wiosnę i mają ogromną ilość wiśni. Moją namiastķą jest wiśnia szczepiona kwitnie na biało
Ogródek Gosi 08:37, 22 mar 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Pięknoty❤️ nie wyobrażam sobie bez nich wiosny w ogrodzie. A ranniki właśnie nabyłam kwitnące w donicy
Wizytówka- Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:28, 22 mar 2025

Do góry
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 08:06, 22 mar 2025

Do góry
DariaB napisał(a)
Mam nadzieję, że w zeszłym tygodniu był ostatni atak zimy i mrozu, zamroziłam stokrotki bo nie pomyślałam, że nie dadzą rady. Bratki przeżyły nawet -8.

No i sprawdziło się stare porzekadło ,,w marcu jak w garncu,,
Zacisze Alicji 07:54, 22 mar 2025

Do góry
Alija napisał(a)
Jeszcze trochę krokusów, bo już niektóre przekwitają ❤️
Pięknoty❤️ u mnie też niektóre przekwitają,ale za chwile będą kwitły narcyzy
Ogród hortensjowo różanecznikowy 07:18, 22 mar 2025

Do góry
DariaB napisał(a)
U Ciebie przedwiośnie na pewno nie jest nudne u mnie krokusiki tylko jedne kwitną dopiero, posadziłam jesienią trochę cebul, powoli wychodzą z ziemi. Cebulice też sadziłam, prawie o niej zapomniałam, coś czuję, że mogę mieć niespodzianki.
Kociak powinien trochę zmądrzeć i wydorośleć, na pewno trzeba się z nim bawić, żeby spożytkował nadmiar energii.
Daria gdy są ciemierniki w ogrodach plus cebulowe krokusy,przebiśniegi itp to nigdy nie jest nudnoU mnie od tygodnia cebulice kwitną,muszę im fote cyknąć Pewnie że Bazyli zmieni się i wydorośleje narazie jest jeszcze mały ale fajny jest
Wiejski ogród Magdy 07:06, 22 mar 2025

Do góry
Ichigo napisał(a)
Wczoraj był jedyny dzień w tym tygodniu, kiedy mogłam być na wsi. Przyznaję, to był bardzo pracowity dzień, na dodatek pełen niemiłych niespodzianek.
Odkryłam, dlaczego moje róże "leżą" na rabacie głównej, a właściwie wszystkie są pochylone w jedną stronę. A stało się to przy okazji przesadzania dwóch róż na tył rabaty. Obie miały pogryzione korzenie. Właściwie z ich korzeni niewiele zostało. Dziwne, że krzewy jeszcze żyją. Wszystko to robota karczownika. Ręce opadają, słów brak... a może nie brak, tylko że niecenzuralne.

Z irysowej rzeczki, jaka kwitła u mnie jeszcze rok temu, zostało takie coś:

Dla porównania zdjęcia z zeszłego roku:

I pomyśleć, że jesienią dosadziłam ich jeszcze więcej... Słyszałam, że nornice ponoć nie lubią cebulek irysów żyłkowanych. Teraz nie jestem tego taka pewna. Karczownikom na pewno smakują.
Masakra... ja bym się chyba załamała całkowicie, Magda potraktuj ich chemią,chyba Lidka pisała o tym.Trzeba pogonić te towarzystwo..
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 06:05, 22 mar 2025

Do góry
Sylwia super! jeszcze ranniki mam do wykopania. I Ciemierniki wszystkie tutaj ale dopiero jak przekwitną bo póki co Pszczoly na nich od rana do wieczora

Marazzi treverkfusion Neutral takie:

Choć waham się jeszcze
Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić? 23:20, 21 mar 2025

Do góry
Tak, tak Bożenko zajrzała
Nie jest tak kolorowo jak u Ciebie ale kwitną krokusy, więc i u mnie coś koloru jest, na tulipany muszę jeszcze trochę poczekać.

Ostatnie dni minęły pracowicie, głównie prace porządkowe: przycinanie, grabienie ogromnej ilości liści, wysiewanie, pikowanie, przygotowanie foliaka.

Długa rabata wstępnie ogarnięta, trochę bylin rozdzieliłam. Po dłuższym namyśle doszłam do wniosku, że ta rabata może poczekać na przeróbki. Małymi krokami robi się kolejna, (dalszy ciąg ala wrzosowiska) którą zaczęłam w ubiegłym roku. Zaczęłam i nie skończyłam... było tak sucho, że nie dało się łopaty wbić. Zapowiadają w przyszłym tygodniu trochę deszczu, to będzie łatwiej. Kupię jeszcze parę roślinek, uporządkuje to co już jest i myślę, że uda się ją w końcu skończyć
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 22:39, 21 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
Zielone gąsienice zjadają mi ciemierniki

Serio gąsienice??? Mi też jednego ciemiernika też coś zniszczyło, z kwiatów jakieś marne resztki zostały, ale ja obstawiałam koty i ich "korespondencję"
Zacisze Alicji 22:17, 21 mar 2025

Do góry
A u mnie zakwitły gałęzie śliwowiśni, którą trochę poprzycinaliśmy

Marzenie o... 22:10, 21 mar 2025

Do góry
i końcówka zdjęć:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies