Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 09:11, 21 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Kiedy planujesz posadzić na zewnątrz? Ja nadal je w domu trzymam i nie mogę sobie przypomnieć jak robiłam w zeszłym roku.

Patrycjo sprawdziłam, moja dostawa przewidziana na 8 maja, a piszą, że od połowy maja sadzić, czyli po tym jak minie ryzyko przymrozków.
Patrycja_KG_Lu 19:38, 22 kwi 2026

Polon napisał(a)
A czy ogórki można sadzić na granulowanym oborniku? Bo u mnie to jedyny nawóz jaki daję - do dołka “łyżka” granulek, przysypana ziemią i sadzonka.
Ilość wody - staram się podlewać, bo niby bez wody robią się gorzkie

Najlepiej było, jak nic nie wiedziałam, nie czytałam, nie analizowałam, ogórek do słoika i gotowe …

W poprzednich sezonach dawałam obornik granulowany. W tym jak szykowałam grządki to daliśmy kompost przez środek skrzyni, gdzie mają rosnąć. Mam też przekompostowany obornik kurzy od jesieni, ale jakoś boję się użyć.

Zeszłoroczne.

Tunelowe.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 19:43, 22 kwi 2026

Ukopałam sobie dziś gaury, które miałam z samosiewu. Rosły cały zeszły sezon. Jestem zadziwiona korzeniami ich. Posadziłam przy tarasie na zachodzie.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 19:49, 22 kwi 2026

Mystic Van Eijk - uwielbiam wysokość, kolor, wielkość kwiatu. Te na zdjęciu pierwszym dwuletnie. Te na drugim sadzone tej zimy, a więc mają opóźnienie.

Gotowy trójkąt biały.

Bergenia.
LIDKA 22:03, 22 kwi 2026

Ten korzeń gaury jest dość kruchy. Mi lepiej idzie przesadzanie mniejszych siewek.
Dziś oglądałam moje i prawie wszystkie wykazują oznaki życia. One chyba po prostu nie są wczesne. Coś jak werbena. Niema i niema a jak ruszy to klękajcie narody.
LIDKA 22:05, 22 kwi 2026

Kupię dużo van ejków bo i kolor śliczny i trwałe. U mnie na razie liście i pąki. Ale już widzę że szału nie będę mieć z kwitnieniem.
Jeszcze poczekam ale raczej będą do wywalenia.
An_na 22:13, 22 kwi 2026

Chciałam kiedyś kupić bergenię ale doczytałam, że lubią ją opuchlaki i się przestraszyłam. Nie będę dziadów jeszcze dokarmiać. Żrą mi trzmielinę, laurowiśnie i rododendrony. Podlewam i pryskam wrotyczem, jest jakby lepiej ale i tak wieczorami widzę dorosłe osobniki. Siedzą nawet na elewacji domu.
Patrycja_KG_Lu 06:16, 23 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Ten korzeń gaury jest dość kruchy. Mi lepiej idzie przesadzanie mniejszych siewek.
Dziś oglądałam moje i prawie wszystkie wykazują oznaki życia. One chyba po prostu nie są wczesne. Coś jak werbena. Niema i niema a jak ruszy to klękajcie narody.

Ja dopiero niedawno wpadłam na pomysł posadzenia na zachodzie gaury. Stąd przesadzanie tak dużych. Natchnęła mnie Agapant jak była u mnie na żywo oglądać ogród. Miałam wtedy dylemat co posadzić w pewnych miejscach i myślałam o całkiem nowych roślinach jakich jeszcze nie mam. Aga wtedy podpowiedziała mi, żebym wypełniała puste przestrzenie tymi roślinami, które najlepiej sobie u mnie radzą, czyli miedzy innymi rozchodniki NN, gaury, seslerie, kocimiętki.
Patrycja_KG_Lu 06:18, 23 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Kupię dużo van ejków bo i kolor śliczny i trwałe. U mnie na razie liście i pąki. Ale już widzę że szału nie będę mieć z kwitnieniem.
Jeszcze poczekam ale raczej będą do wywalenia.

Czemu nie będzie szału? Trzeba na gęsto sadzić jak u Olcimanolci i powinien być efekt. Do tego jakiś nawóz do odżywienia cebulek.
Patrycja_KG_Lu 06:20, 23 kwi 2026

An_na napisał(a)
Chciałam kiedyś kupić bergenię ale doczytałam, że lubią ją opuchlaki i się przestraszyłam. Nie będę dziadów jeszcze dokarmiać. Żrą mi trzmielinę, laurowiśnie i rododendrony. Podlewam i pryskam wrotyczem, jest jakby lepiej ale i tak wieczorami widzę dorosłe osobniki. Siedzą nawet na elewacji domu.

Nie słyszałam o tym. Połączenie bergenii, rozplenic i hortek ściągnęłam od Asi Rojodziejowej. Zaczyna się ich kolejny sezon i na razie jest dobrze, nie widziałam dziadów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies