Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:24, 29 maj 2014

Do góry
Kasiu wklejam zdjęcie świerka inversa Bogdzi

Zakochana w ogrodach 07:09, 29 maj 2014

Do góry

Z okna sypialni.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:53, 29 maj 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:52, 29 maj 2014

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:50, 29 maj 2014

Do góry
Pamiętamy żwir jest nieumyty

Kulki w końcu nie przestawione, nie miałam wczoraj do tego głowy
Za dużo do ustalenia przed moim wyjazdem..........ale urosną i będzie dobrze .

Wszystkie bukszpany, zywopłotowe i kulki jeszcze przed strzyżeniem

Chelsea Flower Show 2014 06:38, 29 maj 2014

Do góry
Bea napisał(a)
The Brewin Dolphin Garden

Matthew Childs

Niech ktoś zdradzi co to za roślinnka w kolorze ciemnej purpury? Po prostu cudo
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 00:57, 29 maj 2014

Do góry
Gratulacje
Dwa ogrody 00:42, 29 maj 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Świetna kompozycja - wysokie rozchodniki i stipa, już jest fajnie, a spektakl będzie jesienią.
Rodgersja już kwitnie? Muszę zajrzeć do mojej, strasznie wcześnie w tym roku.
Współczuję chwastów, przy takiej pogodzie rosną najlepiej.

Gabrielo, narzekałam na rodgersję, że nie chce kwitnąć no to się postarała. Na chwasty już patrzeć nie mogę, szczególnie w warzywniku i wśród jednorocznych wysiewanych do gruntu. Na poprawę humoru oglądam rabaty u Ciebie
I dla Cię żuraweczka, będę ją dzielić, bo mam plan

z drugiej strony tej rabatki

i pod klonami Ginnala w środku, klony wczoraj były przycinane

i skromnie
Ogród cichy i przytulny 00:42, 29 maj 2014

Do góry
Na dobranoc i na dzień dobry dla odwiedzających mój ogród - panorama "Ogród japoński" Wrocław

Życzę miłego dnia
Butterflajowy ogród- czyli ciężkie początki ogrodniczki :) 00:23, 29 maj 2014

Do góry
Oki Magda, a więc od początku będzie długo )
Ogrodzenie postawiliśmy 30 cm od naszego docelowego granicznego, traktujemy to jako panele zasłaniające i zarazem dekorujące, ale z tego co wiem, stosują takie rozwiązania również na graniczne ogrodzenia (kwestia gustu i sąsiedztwa )
Na początku wyznaczyliśmy linie sznurkiem, równolegle 30cm od od granicznego, co 190cm wykopaliśmy (czyli mój M ja nie miałam aż tyle pary w rękach ) świdrem ręcznym dziury o średnicy mniej więcej 50cm, a głębokie 60-70cm i zalaliśmy w nich zaprawą (betonem) takie kotwy :

Żeby słupy główne nie miały bezpośredniego kontaktu z ziemią, wybraliśmy takie właśnie kotwy, czytałam, że ludzie betonują bezpośrednio kantówki w ziemi, ale...po kilku latach psują się zaraz nad ziemią...więc wygrały takie kotwy...tu na zdjęciu jest ona wyjątkowo wysoko zabetonowana, tak nam wyszło z poziomów..niestety działka ma "lekki" spadek ale najlepiej jak jest ona zaraz nad ziemią, żeby nie miała możliwości jakiejkolwiek "pracy" - jak to ujął M.
Kotwy w sprzedaży są długie na ok 25 cm, stwierdziliśmy, że jest to trochę mało, więc dospawane były pręty na długość łącznie ok 60-70 cm, może nie wygląda to ślicznie, ale całe szczęście tego nie widać

Jako główne słupy idzie kantówka 10x10x180cm

Pomalowaliśmy vidaronem- palisander królewski- na próbnikach wyglądał na jaśniejszy...więc główne słupy już takie zostały , ale frontowe części zmieniliśmy na drewnochron-ciemny orzech, obawiałam się, że ten palisander w całości może być za ciemny...
I tak dokładnie- deski grubość 2 cm, a szerokości to- dolne 10 cm, górne 4 cm, pomiędzy 1 cm, może 1 z małym haczkiem..ale nie dużym sprawdzałam 1,5 cm i 2 cm. ale cały zamysł ginął....deski są długie na 2 metry i po 5 cm z każdej strony "opierają" się o główne pionowe słupy- mam nadzieję, ze wiadomo o co chodzi

Dla bezpieczeństwa są wstawione jeszcze podpory na wysokości ok 30 cm od dołu z drutu zbrojeniowego co 2 lub 3 przęsło

przywiercone do głównego słupa z boku, a z przodu zabetonowane w ziemi na głębokości ok 50-60 cm
u nas niestety jest to z przodu, bo z tyłu było za mało miejsca na to, ale posadziłam tak rośliny, że nie będzie się rzucało w oczy Bez podpór, niestety nie był aż tak stabilny jak być powinien i przy pierwszym porządnym wietrze lekko się przekrzywił (właśnie w tym miejscu gdzie kotwy były wysoko nad ziemią), mieliśmy o 2 śruby mniej i był nie dokończony, może też i to było przyczyną, że "przekręcił" się na tej długiej śrubie, całe szczęście, ze kotwa się nie pokrzywiła ;P bo jakby trzeba było od nowa robić, to nie wiem czy w tym roku byśmy się wyrobili Teraz z podporami z przodu i od tyły przytwierdzone również do słupków od ogrodzenia na obejmy ani drgnie Jeszcze tylko dodam, że główny słup- pionowy przykręcony jest do kotwy jedną wielką śruba na wylot i 4 mniejszymi. Pomiędzy deskami w poziomie zostawiliśmy minimalną przerwę, żeby deska miała miejsce, bo lubi sobie "popracować", przynajmniej na początku
Od tyłu wygląda tak:

I to chyba tyle Sami jesteśmy na etapie prac, ale błędy już nam zdążyła pogoda wytknąć i teraz już jest stabilnie Zostało mi jeszcze tylko 9 przęseł do pomalowania...w tym roku robimy tylko z jednej strony i kawałek od ulicy- po tej stronie będzie altanka grillowa i ogólnie miejsce do relaksu, stąd to ta strona pierwsza
Powodzenia życzę jakby były jeszcze jakieś pytania śmiało pytaj, może uda nam się pomóc. Mój M. na początku nie był za szczęśliwy, że znów coś wymyśliłam, ale jak zobaczył pierwsze efekty przyspieszył prac więc będzie dobrze i u Ciebie ) Pozdrawiam!!
Dwa ogrody 00:23, 29 maj 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
ojej mi gatki widać hi hi hi

Oj tam, oj tam Ja też coś mam w ręku, ale szczegółow nie zauważamy Wypatrzyłam u Bogdzi:

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:20, 29 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A foto tortu masz?????

Dla ciebie czosneczki i więcej nie wrzucam.. by nie napędzać stronek

I idę moje plecki umyć... oj będzie bolało

Niestety, nie mam
A za foto czosnków dziękuję, pierwszy raz takie widzę. Nazwa by się przydała. Jak nie masz, to sama poszukam Czy to nie południowy - złocisty? Jeśli taki, to widziałam

Plecki bolą? Nierozważna - za długo widać opalałaś się
Dwa ogrody 00:15, 29 maj 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Mariolko, chciałam podziękować za werbenkę, dziewczyny mi zostawiły straszną ilość zawerbenuję resztę ogródka, hihi Stipę od Ciebie już posadziłam

Moj Chippendales kupowany razem z Wami jakis marny, rosliny go otoczyly ze wszystkich stron... no i chyba za malo slonca ma ledwo jeden kwoatek, musze zerknac czy jeszcze jakies pączki.

Karolino, na róże nie narzekaj, bo podglądałam, już dużo Ci ich kwitnie Z werbeną nie szalałam, bo miała ściśle wyznaczone miejsce w nowym, a w starym też wcisnę kilka z tych samych sadzonek
Przywrotnik w nowym zakrył trawy z jednej i drugiej strony, czy widać, że szerokość tej rabaty w tym miejscu to prawie dwa metry?
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:11, 29 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jejku... nie ma szans na listę bo mam gości... domek trza jeszcze ogarnąć.. by nie wyjść na dzika, to swój wątek tylko oporządzam..

Powojnik nie majątek.. testuj..
Tego nazwy nie znam, rośnie jak głupi i nie grymasi. Łapie co roku rdzawe plamki, ale jemu to nie przeszkadza... a ja nie zwracam na to uwagi... jest ładny i kwitnie dłuuuugo.. chyba całe lato.. tylko się wspinać nie umie i muszę wiązać do drzewa ..

Aniu a nie jest to Arabella albo Sizaia Ptitsa? nie widzę dobrze środka czy biały czy ciemniejszy? a szałwia od Finki śliczna pozdrówka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 00:05, 29 maj 2014

Do góry
Irenko, jak ty lecisz z tymi stronkami. Gratulacje.
Pozdrówka od Misi.
Dwa ogrody 00:04, 29 maj 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Super sprawa to spotkanie. Pięknie u Ciebie w ogrodzie. Ja teraz zachorowałam na róże. Muszę jeszcze parę dokupić. Pozdrawiam cieplutko

I do Ciebie mus zajrzeć, ale staram się chociaż ogarnąć swój wątek Z różami to u mnie różnie bywa
Dla Ciebie barwinek, który sobie ostatnio przywiozłam jest dwa razy większy niż mój zwykły, a tajemnica uprawy polega na tym, że dostaje podobno papu z borowiny, jak zresztą wszystkie rośliny w owym ogrodzie

Dwa ogrody 23:55, 28 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Fajne miałyście spotkanie u Bogdzi, chociaz nie byłam, jestem pod wrażeniem tych gigantów

U ciebie też piekne rodki, w różance widziałam chyba cebulkę, ja też wsadzam między kwiatki...........piękne te twoje stipy, można sobie pomarzyć................te chwasty za szybko rosną, paskudy

Aganiu, dawno do Ciebie nie zaglądałam, ale nadrobię Rodki Bogdzi są olbrzymie i emanują tajemniczą siłą, ale to niewątpliwie Jej zasługa.
W różance rosną czosnki Spaherocośtam język mozna sobie połamać Stipy siałam pierwszy raz i zobaczymy, jak dalej sobie będą radzić.
Dla Ciebie amarantowe chaberki, choć na zdjęciu wyszły ciut jaśniejsze niż w realu.
Dwa ogrody 23:46, 28 maj 2014

Do góry
Bogdziu, pozdrawiam Cię cieplutko, śliczne zdjęcia mi wstawiłaś. Wciąż mam przed oczami Twój cudowny ogród i cieszę się, że mogłam go zobaczyć. Myślę, że na następnym spotkaniu nadrobimy pogaduchy
Dla Ciebie moja pierwsza ostróżka, ma delikatny, jasnolawendowy kolor.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:44, 28 maj 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Widzę Agatko,że też lubisz iryski ,mają malutką wadę za krótko kwitną .pozdrawiam

Renatko, nie ma kwiatka, którego bym nie lubiała, przez cały sezon ogrodowy kwitną nam tylko jednoroczne, każdy kwiat ma swoją chwilę

one kwitną chyba najkrócej, ale bez nich oczko nigdy nie będzie naturalnie wyglądało
Dwa ogrody 23:38, 28 maj 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
ja bym zaczekała aż przekwitnie, bo wtedy i tak ją trzeba ciachnąć mocno, więc z czystym sumieniem i przesadzić
Jaka to odmiana tej szałwi rózowej? Pozdrawiam

Aniu, w tym sęk, że za szałwią rosną róże i ona je tłamsi, będzie im brakować przewiewu a to jedna z przyczyn chorób grzybowych. Szałwia jeśli dobrze pamiętam, to po prostu kupiłam nasionka i wysiałam, ale zabij, nie pamiętam, czy była opisana odmiana. Sieje się jak fioletowa i rośnie nieco niższa. Jeśli mi przypomnisz, to pozbieram nasiona
Krzewuszka z Rogowa, kupiona zamiast zamiast rodka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies